Athens Niroo Community

Ενεργοποιούμε και εκπαιδεύουμε τους κατοίκους της Αθήνας, ντόπιους και πρόσφυγες, για να δημιουργήσουμε μια ενεργειακή κοινότητα βασισμένη σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Η ενεργειακή φτώχεια είναι εξαιρετικά διαδεδομένη στην Ελλάδα, επηρεάζοντας το 58% όλων των νοικοκυριών. Οι συνθήκες αυτές είναι ακόμα πιο δυσμενείς για τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Από τη θέρμανση και την ψύξη, μέχρι τη χρήση του internet, η πρόσβαση στον ηλεκτρισμό αποτελεί θεμελιώδες κομμάτι των σύγχρονων κοινωνιών. Ειδικά για τους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι αντιμετωπίζουν ήδη πολλαπλά εμπόδια στην ένταξή τους (γραφειοκρατικά, οικονομικά, πολιτισμικά), η ενεργειακή φτώχεια μπορεί να αποτελέσει ακόμα ένα σημαντικό περιορισμό στην καθημερινή ζωή.

Η πρωτοβουλία Athens Niroo Community αποσκοπεί στη δημιουργία μίας ενεργειακής κοινότητας βασισμένης σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Στην Electra Energy Cooperative πιστεύουμε πως η καθαρή ενέργεια πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κοινό αγαθό, διαθέσιμο προς όλους. Δουλεύοντας προς αυτή την κατεύθυνση, ενθαρρύνουμε Αθηναίους πολίτες, Έλληνες και πρόσφυγες να συμμετάσχουν ενεργά στην παραγωγή καθαρής ενέργειας. Αυτός είναι και ο στόχος του Athens Niroo Community, τον οποίο ελπίζουμε να πετύχουμε μέσω μίας σειράς δράσεων όπως βιωματικά εργαστήρια κατασκευής αυτοσχέδιων φωτοβολταϊκών πάνελ, εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού, καθώς και άλλες δραστηριότητες για την εξοικείωση των πολιτών – με τις κοινωνικές και τεχνικές διαστάσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Βασικός γνώμονας των δράσεών μας θα είναι οι συνεργασίες, είτε με θεσμικούς φορείς, όπως ο Δήμος Αθηναίων, είτε με ομάδες οργανωμένες από κοινωνία των πολιτών, από τις περιοχές του Μεταξουργείου, του Κολωνού, του Κεραμεικού και της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Η δράση αποτελεί μέρος του co-Athens που υλοποιείται από το ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων #CuringtheLimbo μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ). Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος UIA.