ΔΙΚΤΥΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ

Συνεργάτες ACCMR

Το ACCMR συνεργάζεται με τοπικούς και διεθνείς φορείς και δίκτυα με στόχο την ενίσχυση των πολιτικών ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων στην πόλη της Αθήνας.

Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη

Το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη είναι ένα δίκτυο 18 ελληνικών Δήμων που ανταλλάσσουν και σχεδιάζουν μαζί καλές πρακτικές εφαρμογές στον τομέα της ένταξης προσφύγων και μεταναστών. Δημιουργήθηκε το 2018 στη βάση μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, των δύο μεγαλύτερων Δήμων της χώρας, και λειτουργεί με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο πλαίσιο τριμερούς συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων.

Refugee.info

Η πλατφόρμα www.refugee.info, την οποία διαχειρίζονται οι ΜΚΟ International Rescue Committee (IRC) και Merci Corps,  απευθύνεται σε πρόσφυγες και μετανάστες, με διαθέσιμες πληροφορίες σε αγγλικά, αραβικά, ούρντου, γαλλικά και φαρσί.

Το ACCMR και η IRC ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο την αποτελεσματικότερη μεταφορά  πληροφορίας προς τις κοινότητες μεταναστών και προσφύγων και τη βελτίωση της πρόσβασης του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού σε υπηρεσίες που παρέχονται εντός του Δήμου Αθηναίων.

EUROCITIES

Το EUROCITIES είναι ένα δίκτυο δημοτικών αρχών μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων. Προσφέρει μια πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσεων και ιδεών, με κύριο στόχο την ενίσχυση του ρόλου που πρέπει να διαδραματίζουν οι τοπικές κυβερνήσεις σε ζητήματα διακυβέρνησης.

Η Αθήνα συμμετέχει στο πρόγραμμα CONNECTION στο οποίο λαμβάνουν μέρος 13 βασικές πόλεις (Αθήνα, Αμβέρσα, Βαρσοβία, Γκέτεμποργκ, Ζάγκρεμπ, Θεσσαλονίκη, Μαδρίτη, Ντόρτμουντ, Ουτρέχτη, Παρίσι, Σόφια, Τάμπερε, Τορίνο) και 8 μικρότερες πόλεις ως παρατηρητές. Στο διάστημα 2017 – 2019, η Αθήνα συμμετείχε στην πρωτοβουλία CITIES GROW,  την οποία συντόνισε το EUROCITIES με την υποστήριξη της ομάδας Migration Policy, Migration Work-CIC και Migration Policy Institute.

The European Coalition of Cities against Racism - ECCAR

Το ECCAR  της UNESCO είναι ένα δικτύο πόλεων που ενδιαφέρονται να μοιραστούν εμπειρίες προκειμένου να βελτιώσουν τις πολιτικές τους για την καταπολέμηση του ρατσισμού, των διακρίσεων και της ξενοφοβίας. Η Αθήνα συμμετέχει στο δίκτυο  και ανταλλάσσει βέλτιστες πρακτικές με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, με στόχο:

– Την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων σε τοπικό επίπεδο, την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον σεβασμό της διαφορετικότητας.

– Την ευαισθητοποίηση του ευρωπαϊκού κοινού για τις αξίες μιας κοινωνίας που βασίζεται στην αλληλεγγύη και την παροχή κινήτρων για την προώθηση της ισότητας και την εξουδετέρωση ρατσιστικών πεποιθήσεων και συμπεριφορών.