Οδηγίες Χρήσης

 

1. Πώς πλοηγούμαι στην Πλατφόρμα;

 

α. Σελίδα Μελών: Στη σελίδα “ΜΕΛΗ” εμφανίζονται γενικές πληροφορίες για τους φορείς που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα. Στο κάτω μέρος της σελίδας εμφανίζονται οι Υπηρεσίες και οι Δράσεις που υλοποιεί ή σχεδιάζει αντίστοιχα ο κάθε φορέας.

β. Σελίδα Υπηρεσιών: στη σελίδα “ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ” βρίσκονται οι Υπηρεσίες που παρέχουν όλα τα εγγεγραμμένα μέλη, τις οποίες ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει βάσει φίλτρων αλλά και μέσω χάρτη.

γ. Σελίδα Δράσεων: στη σελίδα “ΔΡΑΣΕΙΣ” βρίσκονται Δράσεις που οργάνωσαν οι διοργανώνουν μέσα στο επόμενο διάστημα τα εγγεγραμμένα μέλη, τις οποίες ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει βάσει φίλτρων.

δ. Σελίδα Υποστήριξης: στη σελίδα “ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ”, αναρτώνται όλες τα ανοιχτά αιτήματα υποστήριξης από και προς τα εγγεγραμμένα μέλη.

ε. Σελίδα Εργαλειοθήκης: στη σελίδα “ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ” αναζητήστε χρήσιμες εκδόσεις από το δίκτυο μελών και συνεργατών μας όπως έρευνες, οδηγούς και ενημερωτικό υλικό. Στείλτε το υλικό σας εδώ: [email protected]

Η πλατφόρμα του ACCMR είναι διαθέσιμη σε ελληνικά και αγγλικά. Μπορείτε να ορίσετε την γλώσσα χρήσης από την επιλογή άνω δεξιά, δίπλα στο εικονίδιο χρήστη.


2. Σε ποιον απευθύνεται;

 

α. Σε όλους τους φορείς που παρέχουν υπηρεσίες ή/και οργανώνουν δράσεις προς όφελος των μεταναστών και των προσφύγων και στο προσωπικό τους (τοπικές και διεθνείς ΜΚΟ, Διεθνείς Οργανισμοί, άτυπες ομάδες – ομάδες πολιτών, κοινότητες μεταναστών και προσφύγων, φορείς/υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.α.).

β. Σε φορείς του ιδιωτικού τομέα που θέλουν να υποστηρίξουν υπηρεσίες και δράσεις.

γ. Σε ιδιώτες που θέλουν να υποστηρίξουν υπηρεσίες και δράσεις.

Σημείωση: Η πλατφόρμα δεν απευθύνεται άμεσα σε ωφελούμενους και συνεπώς, οι πληροφορίες που αναρτώνται πρέπει να στοχεύουν κυρίως στη διευκόλυνση άλλων φορέων να παραπέμψουν τους ωφελούμενούς τους.


3. Γιατί να γίνω μέλος;

 

Ανεβάζοντας υπηρεσίες, δράσεις στην πλατφόρμα, συμβάλλετε:

α. Στην ευκολότερη ανταλλαγή πληροφοριών και διαθέσιμων πόρων ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους φορείς.

β. Στη χαρτογράφηση – καταγραφή υπηρεσιών και δράσεων στις γειτονιές της Αθήνας.

γ. Στη διευκόλυνση της διασύνδεσης ανάμεσα σε όσους παρέχουν υπηρεσίες και οργανώνουν δράσεις προς όφελος των μεταναστών και των προσφύγων και σε όσους θέλουν να υποστηρίξουν αυτές τις ενέργειες.


4. Με ποια ιδιότητα μπορώ να γίνω μέλος;

 

α. Αν είστε φορέας: Μέλη της πλατφόρμας του ACCMR μπορούν να γίνουν τοπικές και διεθνείς ΜΚΟ, διεθνείς οργανισμοί, κοινότητες μεταναστών και προσφύγων, ομάδες πολιτών, φορείς/υπηρεσίες του Δήμου, επιχειρήσεις που επιθυμούν να υποστηρίξουν οργανώσεις στο πλαίσιο της εταιρικής τους κοινωνικής ευθύνης, Ιδρύματα και άλλοι Φορείς που υποστηρίζουν πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων.

Οι φορείς, μπορούν να εγγραφούν με την ιδιότητα του Οργανισμού. Αφού εγγραφούν, μπορούν να ανεβάζουν Υπηρεσίες και Δράσεις στην πλατφόρμα. Επίσης, οι φορείς μπορούν να υποστηρίζουν μέσω του εργαλείου της υποστήριξης, άλλους φορείς στην υλοποίηση των πρωτοβουλιών τους.

β. Αν είστε ιδιώτης: Οι ιδιώτες μπορούν να γίνουν μέλη στην πλατφόρμα ως Ιδιώτες, κάνοντας εγγραφή με την προσωπική τους ιδιότητα. Οι ιδιώτες υποστηρικτές δεν έχουν ορατό προφίλ στην σελίδα “Μέλη Πλατφόρμας” του www.accmr.gr. Ανάλογα με το αν επέλεξαν να λαμβάνουν μηνύματα από μέλη της πλατφόρμας του ACCMR που ζητούν υποστήριξη, θα ενημερώνονται όταν κάποιος εγγεγραμμένος φορέας επιθυμεί να ζητήσει υποστήριξη ώστε να έρθουν σε επαφή μαζί του.


5. Πώς γίνομαι μέλος;

 

 α. Στο menu που εμφανίζεται στην κεντρική σελίδα πάνω δεξιά, πατάτε “Εγγραφή μελων” και οδηγείστε στην επιλογή  είδους χρήστη.

β. Μόλις καταχωρίσετε το είδος χρήστη, θα οδηγηθείτε στην φόρμα εγγραφής.

Σημείωση: Το κείμενο περιγραφής του χρήστη δεν είναι το σημείο που αναφέρετε τις υπηρεσίες που παρέχετε στον προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό. Αυτό θα γίνει σε δεύτερο στάδιο “ανεβάζοντας” τις υπηρεσίες σας μέσω ειδικής φόρμας.

γ. Αφού καταχωρίσετε τα στοιχεία του Φορέα σας, θα λάβετε μήνυμα στο e-mail χρήστη με τίτλο: “Εγγραφή στην πλατφόρμα ACCMR & Επαλήθευση του email σας “.

δ. Μόλις ενεργοποιηθεί ο λογαριασμός σας από τον διαχειριστή της πλατφόρμας, θα λάβετε μήνυμα στο e-mail χρήστη του φορέα σας/username σας με τίτλο: Your account at ACCMR is now active .

ε. Είτε εγγραφείτε ως Φορέας είτε ως Ιδιώτης, μπορείτε στη συνέχεια μέσα από την επιλογή “Το προφίλ μου” να επεξεργάζεστε τα στοιχεία εγγραφής σας, στα ελληνικά και στα αγγλικά.


6. Τι είναι το e-mail εγγραφής και ο Υπεύθυνος/οι Επικοινωνίας;

 

α. Ο κάθε Φορέας – Μέλος στην πλατφόρμα έχει ένα μοναδικό e-mail εγγραφής/e-mail χρήστη, το οποίο είναι υπεύθυνος να δώσει στο άτομο ή στα άτομα που θα ανεβάζουν και θα διαχειρίζονται τις σχετικές με τις υπηρεσίες και δράσεις του Φορέα πληροφορίες στην πλατφόρμα.

β. Στο e-mail εγγραφής του, ο Φορέας δέχεται αυτοματοποιημένα μηνύματα από το [email protected] σχετικά με τη δραστηριότητά του στην πλατφόρμα, π.χ. μήνυμα ότι η υπηρεσία ή η δράση του έχει καταχωριστεί προς. Προτείνεται το συγκεκριμένο e-mail να είναι ένα κεντρικό mail του φορέα ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο το άτομο που διαχειρίζεται τον λογαριασμό αδυνατεί να λαμβάνει τα μηνύματα.

γ. Ο Υπεύθυνος/οι Επικοινωνίας που ορίζει ο κάθε φορέας στη φόρμα εγγραφής, θα είναι το άτομο/τα άτομα με τα οποία το ACCMR θα επικοινωνεί σχετικά με την πλατφόρμα.

δ. Τα μέλη που εγγράφονται ως Ιδιώτες στο accmr.gr, δέχονται επίσης αυτοματοποιημένα μηνύματα στο e-mail εγγραφής τους από το [email protected].


7. Έκανα εγγραφή. Ποιο το επόμενο βήμα;

 

Μετά την εγγραφή σας πρέπει οπωσδήποτε να καταχωρίσετε τις υπηρεσίες που προσφέρει ο φορέας σας στον προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό.

Μην περιγράφετε τις υπηρεσίες στο κείμενο του προφίλ του φορέα σας, καθώς δεν θα είναι αναζητήσιμες. Η αναζήτηση υπηρεσιών εμφανίζει μονο όσες υπηρεσίες έχουν καταχωριστεί στην σχετική φόρμα.


8. Πώς καταχωρίζω και επεξεργάζομαι τις Υπηρεσίες και τις Δράσεις;

 

α. Μόλις εγκριθεί ο λογαριασμός του μέλους από τον διαχειριστή της πλατφόρμας, ο εγγεγραμμένος φορέας μπορεί να καταχωρίσει υπηρεσίες και δράσεις καθώς και να τις επεξεργαστεί μέσα από το μενού επιλογών στην άνω δεξιά πλευρά τις σελίδας.

Τόσο οι νέες καταχωρίσεις οσο και οι τροποποιήσεις σε ήδη υπάρχουσες καταχωρίσεις, εγκρίνονται και ενεργοποιούνται από τον διαχειριστή της πλατφόρμας.

β. Οι οργανώσεις καλούνται να ανεβάζουν τις υπηρεσίες, τις δράσεις τους μία φορά και κατά προτίμηση και στις δύο γλώσσες.

γ. Πρόκειται για μια συμμετοχικη πλατφόρμα και για αυτό η επιτυχία της εξαρτάται από την επικαιροποίηση υπηρεσιών και δράσεων από τα μέλη της, μέσω της δυνατότητας επεξεργασίας.


9. Σε τι διαφοροποιούνται oι Υπηρεσίες από τις Δράσεις;

 

α. Υπηρεσίες: υπηρεσίες που παρέχονται επί ένα συνεχές χρονικό διάστημα και απευθύνονται σε μετανάστες και πρόσφυγες με στόχο την κάλυψη αναγκών τους στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της νομικής υποστήριξης, της στέγασης και της πρόσβασης στην αγορά εργασίας κ.α.

β. Δράσεις: μεμονωμένες ή επαναλαμβανόμενες πρωτοβουλίες μικρής διάρκειας, όπως σεμινάρια και εκδηλώσεις που προγραμματίζονται από οργανώσεις και φορείς και απευθύνονται στο ευρύ κοινό.


10. Τι είναι οι Δομές;

 

Αν παρέχετε πολλές υπηρεσίες  σε ένα κέντρο ημέρας, πολυιατρείο ή πολυχώρο, μπορείτε να δημιουργήσετε μια δομή ώστε να μην χρειάζεται να επαναλαμβάνετε τα ίδια στοιχεία κατά την επαναλαμβανόμενη καταχώριση των υπηρεσιών σας.


11. Στην καινούργια πλατφόρμα, πού πήγαν τα “Open Calls”;

 

Αν θέλετε να απευθύνετε ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής προς ιδιώτες ή άλλους φορείς, σε πρωτοβουλίες σας όπως έρευνες, εργαστήρια, εκδηλώσεις, που αφορούν την υποστήριξη και την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων μπορέιτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία  “ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ” ή να μας στείλετε υλικό για να το δημοσιεύσουμε στην κατηγορία “ΝΕΑ”.


12. Ποιες ακόμα νέες λειτουργίες έχουν προστεθεί στην καινούργια πλατφόρμα;

 

Κατά την καταχώριση υπηρεσιών μπορείτε πλέον:

α. Να δηλώσετε υπηρεσίες που δεν λειτουργούν σε συγκεκριμένη διεύθυνση.

β. Να δηλώσετε σε εμάς τη διεύθυνση λειτουργίας μιας υπηρεσίας αλλά να αποκρύψετε τη διεύθυνση λειτουργίας στο δημόσιο τμήμα της σελιδας.

γ. Να δηλώσετε μια υπηρεσία αλλά να μας ζητήσετε να μη τη δημοσιεύσουμε στο σύνολό της.

δ. Να δηλώσετε τη δυναμικότητα εξυπηρέτισης της υπηρεσίας.

ε. Να δηλώσετε τη δυναμικότητα σε διερμηνείς ανά υπηρεσία.

 

Κατά την αναζήτηση υπηρεσιών και δράσεων μπορείτε πλέον:

Να αναζητείτε και με βάση την ομάδα πληθυσμού που αφορά η υπηρεσία, τη γλώσσα εξυπηρέτησης, το δημοτικό διαμέρισμα, το είδος φορέα κ.α.


13. Ποιες ευκαιρίες διασύνδεσης αποκτώ;

 

Μία σημαντική δυνατότητα που προσφέρει η πλατφόρμα του ACCMR είναι η διασύνδεση με ιδιώτες εταιρίες και άλλους φορείς, που έχουν εγγραφεί και έχουν αποδεχθεί την λήψη αιτημάτων υποστήριξης. Επίσης, οι ίδιοι οι φορείς έχουν τη δυνατότητα να γίνουν υποστηρικτές άλλων φορέων και να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό.


14. Συνεργασία με το refugee.info

 

Η πλατφόρμα χαρτογράφησης υπηρεσιών www.refugee.info είναι μια πρωτοβουλία των ΜΚΟ International Rescue Committee και Merci Corps και απευθύνεται σε πρόσφυγες και μετανάστες, με διαθέσιμες πληροφορίες σε αγγλικά, αραβικά, ούρντου, γαλλικά και φαρσί. Στη φόρμα καταχώρισης υπηρεσιών, δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες να επιλέξουν αν θέλουν να επικοινωνήσει μαζί τους η ομάδα του refugee.info ώστε να ανέβουν και εκεί οι υπηρεσίες τους.


15. Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω την ηλεκτρονική πλατφόρμα του ACCMR αν ανήκω στο ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου Αθηναίων;

 

Η πλατφόρμα του ACCMR αποτελεί πολύτιμο εργαλείο άντλησης πληροφορίας και γνώσης σχετικά με τις προτεραιότητες των φορέων, οργανώσεων και ομάδων ενεργών πολιτών της Αθήνας. Μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουν τις ανάγκες και υποδεικνύουν λύσεις για μια πολυσυλλεκτική και βιώσιμη πόλη.

Οι επιμέρους αντιδημαρχίες, διευθύνσεις και υπηρεσίες μπορούν να αξιοποιούν τη δυνατότητα ανάρτησης υπηρεσιών τους ώστε να συνεργάζονται πιο αποτελεσματικά με φορείς και οργανώσεις. Επίσης, μπορούν να αξιοποιούν το εργαλείο υποστήριξης για να προσκαλούν σε συμμετοχή τις δυνάμεις της Κοινωνίας των Πολιτών οι οποίες μπορούν να συνεργαστούν μαζί τους συμμετέχοντας ενεργά ή προτείνοντας λύσεις.

This site is registered on wpml.org as a development site.