Εισαγωγή στις Ευρωπαϊκές Χρηματοδοτήσεις

Μια εισαγωγή στις Ευρωπαϊκές Χρηματοδοτήσεις για ΜΚΟ και Κοινωνικές Επιχειρήσεις από την Ουρανία Σακελλαράκη. Το σεμινάριο απευθύνεται σε φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, καθώς και φορείς της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο και επιθυμούν την ενημέρωση και κατάρτιση μέσα από τη διεξαγωγή θεματικού workshop, αναφορικά με τα τρέχοντα και αναμενόμενα προγράμματα από Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Μέσα. Η θεματική περιλαμβάνει ειδική ενημέρωση για τις απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής, κατευθυντήριες οδηγίες για τη δημιουργία αποτελεσματικών συνεργειών με εταίρους, εκπόνηση της πρότασης, χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για κατάθεση της πρότασης χρηματοδότησης, κλπ. Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί hands-on training στον τρόπο εκπόνησης και σχεδιασμού μίας πρότασης σε πρόγραμμα ΕΕ.

Στόχος του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με την ουσιαστική και αποδοτική χρήση των Ευρωπαϊκών Πόρων για υλοποίηση δράσεων και έργων σε διαφορετικά θεματικά πεδία, με ιδιαίτερη όμως επικέντρωση σε δράσεις αναφορικά με το προσφυγικό / μεταναστευτικό, την κοινωνική πρόνοια / κοινωνική συνοχή / κοινωνική ένταξη, την εκπαίδευση και την κατάρτιση μέσα από δράσεις εθνικής και διακρατικής εμβέλειας.

Δομή Σεμιναρίου
16:00-16:30
Εισαγωγή και γενικές πληροφορίες αναφορικά με τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα
– Διαδικασία εύρεσης προσκλήσεων και εταίρων
– Σύνθεση ομάδων εργασίας και αποτύπωση κεντρικής ιδέας πρότασης
16:30-17:30
Σχεδιασμός προτάσεων για Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις
– Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής και επιλεξιμότητα φορέων
– Βασικές απαιτήσεις για θετική αξιολόγηση
– Η σημασία του Εταιρικού Σχήματος / Κοινοπραξίας
– Συμπληρωματικά έγγραφα και απαιτούμενη προεργασία
17:30-17:45
Διάλειμμα
17:45-18:45
Παρουσίαση θεματικών αξόνων και ειδικών απαιτήσεων
– Προσφυγικό / Μεταναστευτικό
– Κοινωνική συνοχή και κοινωνική πρόνοια
– Εκπόνηση μελετών και θεματικών σεμιναρίων
– Κατάρτιση προϋπολογισμών
18:45-19:45
Θεματικό Εργαστήριο
– Συμπληρώνοντας την αίτηση χρηματοδότησης (hot points)
– Καινοτομία ιδέας και προστιθέμενη αξία (brainstorming)
– Επίλυση προβλημάτων (hands-on training)
19:45-20:00
Συζήτηση, επίλυση αποριών

Πού και πότε
Το σεμινάριο διεξάγεται στον συνεργατικό χώρο του Social Dynamo, στο Σεράφειο δήμου Αθηναίων (Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη, 2ος όροφος, στάση μετρό Κεραμεικός / Πετράλωνα), την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020, 16.00 – 20.00. Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω
Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 3428087.

Λίγα λόγια για την Ουρανία Σακελλαράκη
Η Ουρανία Σακελλαράκη είναι Οικονομολόγος με Μεταπτυχιακό στην Επιχειρησιακή Πληροφορική (MSc Business Informatics), με ειδική εμπειρία την εκπόνηση, παρακολούθηση, αξιολόγηση και διαχείριση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων και έργων από το 2001, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει ειδική εμπειρία στο σχεδιασμό έργων διακρατικών συνεργειών για πλήθος φορέων, συμπεριλαμβανομένων των ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ΜΚΟ. Με ειδική ενασχόληση στην υλοποίηση και παρακολούθηση έργων από το 2013 έως και σήμερα σε προγράμματα που απευθύνονται σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως πρόσφυγες, μετανάστες, άστεγοι, ανασφάλιστοι, αιτούντες διεθνούς προστασίας κλπ. Τα προγράμματα που έχει υλοποιήσει και συνεχίζει να υλοποιεί η κυρία Σακελλαράκη περιλαμβάνουν χρηματοδοτήσεις Ευρωπαϊκών Φορέων, Διεθνών Οργανισμών και Κρατικών Ενισχύσεων. Η κυρία Σακελλαράκη έχει συμμετάσχει ενεργά σε ομάδες εργασίας και επιτροπές σχεδιασμού επιχειρησιακών προγραμμάτων και δράσεων, σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.