ΑΠΟΣΤΟΛΗ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Website

Με μια Ματιά

Ο φιλανθρωπικός οργανισμός ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ιδρύθηκε το 2010 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με εθνική και διεθνή εμβέλεια, η οποία κυρίως δραστηριοποιείται στον ανθρωπιστικό και αναπτυξιακό χώρο. Στοχεύει στη συστηματική και δυναμική της συμμετοχή σε έργα με αφενός ανθρωπιστική, και αφετέρου αναπτυξιακή διάσταση, εστιάζοντας στους τομείς της κοινωνικής φροντίδας, συνοχής και πρόνοιας, της υγείας, του πολιτισμού, του περιβάλλοντος και της εκπαίδευσης στην Ελλάδα και τον κόσμο παρέχοντας υπηρεσίες σε άνω των 225.000 άτομα μηνιαίως.

Προγράμματα & Δράσεις

Τα ανθρωπιστικά της προγράμματα στην Ελλάδα αφενός αντιμετωπίζουν την πρόκληση της αυξανόμενης ανέχειας από άτομα που βιώνουν την φτώχεια ή βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας. Σε μηνιαία βάση τα εξής προγράμματα της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ εξυπηρετούν 212.982 άτομα: Συσσίτια, Κοινωνικά Παντοπωλεία-Τράπεζες Τροφίμων, διανομή δεμάτων τροφής σε: (1) πολύτεκνες οικογένειες, (2) κοινωνικά ευαίσθητες οικογένειες, (3) μαθητές, ηλικιωμένους, στρατιώτες, άπορους, φυλακισμένους, Προγράμματα Υλικής και Λειτουργικής υποστήριξης σε κοινωφελείς φορείς, όπως ιδρύματα, νοσοκομεία και επαγγελματικούς συνεταιρισμούς.

Αφετέρου, αντιμετωπίζουν την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πρόληψης σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, με την παροχή ιατρικής φροντίδας και φαρμακευτικής υποστήριξης σε 1.171 άτομα μηνιαίως μέσω του Κοινωνικού Ιατρείου και 2 Κοινωνικών Φαρμακείων.

Στο αναπτυξιακό της σκέλος σε σαφή κοινωνική και προνοιακή διάσταση, η ΑΠΟΣΤΟΛΗ αριθμεί εννιά δομές ψυχικής υγείας, όπως Οικοτροφείο, Προστατευόμενο Διαμέρισμα, Κέντρα Ημέρας και Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας, καθώς και δομές φιλοξενίας, έρευνας και αντιμετώπισης της νόσου Alzheimer και της άνοιας, φιλοξενίας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ατόμων με νοητική υστέρηση και σύνδρομο Down, καθώς και υποδοχής και κοινωνικής ένταξης ανήλικων προσφύγων. Μέσα από τις εν λόγω δομές εξυπηρέτησε 1.216 άτομα μηνιαίως.

Παράλληλα, η ΑΠΟΣΤΟΛΗ δραστηριοποιείται στον χώρο της εκπαίδευσης με την συστηματική παροχή μαθημάτων της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού σε μετανάστες, την λειτουργία ενός Πρότυπου Παιδικού Σταθμού στο Δήλεσι Βοιωτίας, δύο Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στο Μοσχάτο Αττικής και στα Ιωάννινα, καθώς και ενός Κοινωνικού Φροντιστηρίου. Από το 2011 μέσω του Ξενώνα ΕΣΤΙΑ, η ΑΠΟΣΤΟΛΗ έχει προσφέρει υπηρεσίες υποδοχής, φιλοξενίας και ένταξης σε πάνω από 400 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες.

Παράλληλα, από το 2016 προσφέρει προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε παιδιά πρόσφυγες και τους γονείς τους στις δομές φιλοξενίας προσφύγων στον Άγιο Ανδρέα και Ραφήνα Αττικής καθώς και στην Αθήνα, Θήβα και τα Ιωάννινα. Πάνω από 2.600 παιδιά και 650 ενήλικες έχουν συμμετάσχει στα συγκεκριμένα προγράμματα ελληνικών, αγγλικών, ενισχυτικής διδασκαλίας, κοινωνικών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων ζωής.

Συνεισφέροντας στην ευρωπαϊκή & εθνική πολιτική για την καταπολέμηση της ανεργίας, η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, έχει συμμετάσχει ενεργά σε έργα προώθησης στην απασχόληση και την ενίσχυση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας εξυπηρετώντας 369 άτομα.

Οι διεθνείς της δράσεις και τα προγράμματα σε αναπτυσσόμενες χώρες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τις κατά τόπους Μητροπόλεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας και διεθνείς οργανισμούς και φορείς,και αφορούν σε προγράμματα αντιμετώπισης άμεσων αναγκών των πληθυσμών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, όπως σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες, εμφύλιες συγκρούσεις ή πόλεμο.

Ωφελούμενοι

Κοινωνικά ευαίσθητα άτομα και οικογένειες απειλούμενα από την φτώχεια, νέοι, παιδιά, άνεργοι και ανασφάλιστοι, πρόσφυγες και μετανάστες. Οι προαναφερθέντες αριθμοί αφορούν σε μοναδικά άτομα μηνιαίως.

Η υποστήριξη της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ προσφέρεται με μοναδικό κριτήριο την πραγματική και πιστοποιημένη ανάγκη, χωρίς διακρίσεις ή αποκλεισμούς, οποιασδήποτε μορφής ή προέλευσης.