Ανανεωμένη, με νέες δυνατότητες η ψηφιακή πλατφόρμα www.accmr.gr|Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της πλατφόρμας προς δημοτικούς υπαλλήλους και φορείς της κεντρικής διοίκησης

Η αναβαθμισμένη πλατφόρμα του Κέντρου Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων – ACCMR βρίσκεται πλέον και επίσημα στον αέρα, ένα εργαλείο για επαγγελματίες που εργάζονται μαζί με ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, με επίκεντρο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, καθώς και για όλους τους ενεργούς πολίτες που θέλουν να συμμετάσχουν και να προσφέρουν.

Την Τετάρτη 1η Μαρτίου, με αφορμή τα 5 χρόνια λειτουργία της, η πλατφόρμα παρουσιάστηκε σε προσωπικό του Δήμου Αθηναίων, εκπροσώπους της κεντρικής διοίκησης καθώς και υποστηρικτές και συνεργάτες του ACCMR. Πιο συγκεκριμένα, την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο, παρακολούθησαν 53 άτομα, συμπεριλαμβανομένων επικεφαλής τμημάτων Διευθύνσεων του Δήμου Αθηναίων και διοικητικού προσωπικού καθώς επίσης και εκπροσώπων υπηρεσιών των Υπουργείων Μετανάστευσης & Ασύλου, Παιδείας & Θρησκευμάτων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

Επίσης, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών και του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων.

Η παρουσίαση στόχευε κυρίως στην ενημέρωση του δημόσιου τομέα για τη λειτουργία της πλατφόρμας και την ενίσχυση της συμμετοχής του σε αυτήν.

Οι νέες δυνατότητες της Πλατφόρμας

 Με βάση την εμπειρία που έχει αποκτηθεί στην πορεία 5 ετών λειτουργίας του ψηφιακού εργαλείου χαρτογράφησης, η πλατφόρμα ανανεώθηκε με στόχο να εμπλουτιστούν τα φίλτρα αναζήτησης υπηρεσιών και δράσεων στην πόλη, να διευκολυνθούν φορείς και πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν υποστήριξη καθώς επίσης και να ενισχυθεί η δυνατότητα συλλογής και εξαγωγής χρήσιμων δεδομένων.

Στη νέα πλατφόρμα ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει σε ένα σημείο όλες  τις Υπηρεσίες και τα Προγράμματα του Δήμου Αθηναίων που εξυπηρετούν και συμπεριλαμβάνουν πρόσφυγες και μετανάστες. Ο επισκέπτης μπορεί ευρύτερα να βρει Υπηρεσίες με βάση το είδος του φορέα, την κατηγορία και την υποκατηγορία της υπηρεσίας, τη δημοτική κοινότητα κ.α. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα καταχώρισης Υπηρεσιών με και χωρίς φυσική διεύθυνση.

Παράλληλα, ο επισκέπτης μπορεί να αναζητήσει Δράσεις (εκδηλώσεις κ.α.) στην αντίστοιχη σελίδα, Εγχειρίδια και Οδηγούς στην Εργαλειοθήκη καθώς και Προσφορές ή Αιτήματα για υποστήριξη, όπως π.χ εθελοντική υποστήριξη, τρόφιμα, φάρμακα, ρουχισμό κ.α.

Μια ξεχωριστή σελίδα έχει πλέον αφιερωθεί στην απεικόνιση των στατιστικών στοιχείων που προκύπτουν από την καταχώριση δεδομένων στην πλατφόρμα, όπως για παράδειγμα την κατανομή των Υπηρεσιών ανά Κατηγορία, Δημοτικό Διαμέρισμα και Είδος Φορέα.

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Υποστήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, Μελίνα Δασκαλάκη, δήλωσε σχετικά:

“Η ανανεωμένη ψηφιακή πλατφόρμα του ACCMR κάνει την αναζήτηση υπηρεσιών ευκολότερη, βάζοντας τις ανάγκες των επαγγελματιών που εργάζονται με ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού στο επίκεντρο. Ένα από τα βασικά επιτεύγματα του επιχειρησιακού κόμβου του Δήμου Αθηναίων για την ένταξη μεταναστών και προσφύγων είναι η αποτελεσματική διασύνδεση μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών, των διεθνών οργανισμών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής διοίκησης ώστε οι πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στην Αθήνα να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους καθώς και να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες. Το αναβαθμισμένο portal, ως αναπόσπαστο εργαλείο του ACCMR,  ενδυναμώνει την ψηφιακή γέφυρα ενημέρωσης και διασύνδεσης ανάμεσα στον Δήμο, σε επαγγελματίες και ενεργούς πολίτες, προωθώντας τη συμπεριληπτικότητα στην πόλη μας. Καλούμε επαγγελματίες, Αθηναίους και Αθηναίες να περιηγηθούν στην πλατφόρμα και να ανακαλύψουν τη χρησιμότητά της”. 

Η πλατφόρμα www.accmr.gr αναπτύχθηκε και λειτουργεί με χρηματοδότηση από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο πλαίσιο της υποστήριξης που παρέχουν από κοινού στο Κέντρο Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων. 

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:

  • Το ACCMR σε αριθμούς – Στατιστική απεικόνιση δεδομένων:

https://www.accmr.gr/statistics/

  • Είστε φορέας ή ενεργός πολίτης; Μάθετε πώς μπορείτε να γίνετε μέρος μιας ανθρώπινης αλυσίδας Υποστήριξης:

https://www.accmr.gr/leitourgia-ypostirixis/

  • Ό,τι θέλετε να μάθετε για το www.accmr.gr – Οδηγός Χρήσης:

https://www.accmr.gr/wp-content/uploads/odigos-chrisis-psifiakis-platformas-accmr_final.pdf

Φωτογραφίες από την Παρουσίαση της Πλατφόρμας (1η Μαρτίου 2023, Δημαρχιακό Μέγαρο)

Φωτογραφίες: Αθηνά Βρακατσέλη | ΚΕΜ Δήμου Αθηναίων