Εφημερίδα Αποδημητικά Πουλιά και web radio Πικραλίδα

Φορέας: ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Είδος Φορέα: Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Λεωφόρος Κωνσταντινουπόλεως 189, Αθήνα, Ελλάδα

4η Δημοτική Κοινότητα (Δ. Συνοικίες – Κολωνός, Ακαδημίας Πλάτωνος, Σεπόλια μέχρι Πατήσια)

Τελευταία Ανανέωση Υπηρεσίας 15-10-2022

Γενικές Πληροφορίες

Ομάδες Πληθυσμού
Προσφυγικός / μεταναστευτικός πληθυσμός
  • Παιδιά
  • Γενικός πληθυσμός
  • Νέοι Άντρες
  • Γυναίκες & Κορίτσια
Ημέρες/Ώρες Εξυπηρέτησης
  • Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 - 21:00
Γλώσσες Εξυπηρέτησης
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΦΑΡΣΙ ΟΥΡΝΤΟΥ
Χρηματοδότηση
Το πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού και υλοποιείται με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας, του Open Society Foundation και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Περιγραφή

Το πρόγραμμα Νέοι Δημοσιογράφοι είναι μια μη-τυπική πρακτική εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς, με βασικά εργαλεία τη δημοσιογραφία και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, που απευθύνεται σε έφηβα και νέα άτομα 13-25 ετών. 

Οι Νέοι Δημοσιογράφοι, μία ομάδα εφήβων και νέων προσφύγων/ισσών, μεταναστών/τριών και Ελλήνων/ίδων, εκδίδουν την εφημερίδα “Αποδημητικά Πουλιά” και παράγουν podcasts για το διαδικτυακό ραδιόφωνο “Πικραλίδα”. Η εφημερίδα κυκλοφορεί ως ένθετο με την Εφημερίδα των Συντακτών και περιλαμβάνει κείμενα σε αγγλικά, αραβικά, ελληνικά, ουρντού και φαρσί. Τα “Αποδημητικά Πουλιά” πετούν και στο διαδίκτυο, με την ιστοσελίδα migratorybirds.gr. 

Το περιεχόμενο της έντυπης και ηλεκτρονικής εφημερίδας και των ραδιοφωνικών εκπομπών παράγεται αποκλειστικά από τα μέλη της ομάδας, με την ενθάρρυνση του Δικτύου. Στόχος του προγράμματος είναι να μεταδώσει τις αρχές και τις αξίες της δημοσιογραφίας, να προάγει τον διαπολιτισμικό διάλογο, να βοηθήσει τα παιδιά να ασκήσουν βασικά τους δικαιώματα, όπως είναι το δικαίωμα στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, να ενισχύσει την ένταξή τους στην κοινωνία και να καταπολεμήσει την ξενοφοβία. 

Αφορμή για τη δημιουργία του προγράμματος ήταν η διστακτικότητα εκείνων που ζουν σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων/ισσών να μιλήσουν σε δημοσιογράφους, καθώς πίστευαν ότι η ιστορία τους δεν θα αποτυπωνόταν όπως έπρεπε. 

Το πρόγραμμα συμπεριλήφθηκε ως μια πολλά υποσχόμενη καλή πρακτική και παράδειγμα συμμετοχικής μάθησης μεταξύ συνομηλίκων σε ένα πρακτικό εγχειρίδιο για επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά, που συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Δικαιωμάτων των Παιδιών του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Οι διαδικτυακές ραδιοφωνικές εκπομπές παράγονται αποκλειστικά από εφήβους προσφυγές, μετανάστες και Έλληνες με την ενθάρρυνση του Δικτύου. Με το πρόγραμμα αυτό το Δίκτυο στοχεύει στο να μεταδώσει τις αρχές και τις αξίες της δημοσιογραφίας, να προάγει τον διαπολιτισμικό διάλογο και να βοηθήσει τα παιδιά να ασκήσουν βασικά δικαιώματά τους, όπως το δικαίωμα στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης.

 

Τρόπος Παραπομπής/Συμμετοχής

Δείτε όλα τα τεύχη της εφημερίδας εδώ! 

Ακούστε τα podcasts εδώ!


Gallery

Δείτε Σχετικό Βίντεο