Ολιστικό Πρόγραμμα Αποκατάστασης Ψυχικού Τραύματος & Επανένταξης

Περιγραφή

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Παράλληλα με το Πρόγραμμα Φιλοξενίας μας, το ΚΣΔ παρέχει ένα μακροχρόνιο Ημερήσιο Πρόγραμμα Αποκατάστασης που αποτελείται από τρεις φάσεις. Σκοπός μας είναι, ταυτόχρονα με την εσωτερική θεραπεία, να εξοπλίσουμε πλήρως τις ωφελούμενές μας με τις απαραίτητες δεξιότητες ζωής για να ξαναρχίσουν με αυτονομία και να επιτύχουν.

Πρώτη Φάση
Χρονική διάρκεια – Έξι έως δώδεκα μήνες

Μετά την εγκατάστασή τους στον Ξενώνα, οι καινούργιες ωφελούμενες ξεκινούν τη συμμετοχή τους στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Κέντρου Ημέρας. Εξοπλίζονται με δεξιότητες ζωής συμμετέχοντας σε μαθήματα όπως γονικές δεξιότητες, διαχείριση χρημάτων, διαχείριση θυμού, μαθήματα Ελληνικών και το πρόγραμμα αποκατάστασης των 12 Βημάτων. Αυτή η φάση διαρκεί από έξι μήνες έως έναν χρόνο, ανάλογα με τις ανάγκες και την προσωπική πρόοδο κάθε ωφελούμενης.

Δεύτερη Φάση
Χρονική διάρκεια – Έξι έως δώδεκα μήνες

Οι ωφελούμενες αναμένεται να περάσουν στο πρόγραμμα της Μεταβατικής Στέγασης ή της αυτόνομης διαβίωσης, ενώ παράλληλα ξεκινούν το πρόγραμμα επαγγελματικής μαθητείας μας στον τομέα που επιλέγουν ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις τους. Όσες επιθυμούν να εκπαιδευτούν στη φύλαξη παιδιών, έχουν επίσης την ευκαιρία να το κάνουν μέσω της Υπηρεσίας Φύλαξης παιδιών που παρέχεται στα κεντρικά μας γραφεία.

Τρίτη Φάση
Χρονική διάρκεια – Τρία έως επτά χρόνια

Όσες ολοκληρώνουν τις προηγούμενες φάσεις, εισέρχονται στο στάδιο της επιμέλειας από τον οργανισμό με την παράλληλη προσαρμογή τους στην αυτόνομη διαβίωση απολαμβάνοντας τη φροντίδα μιας κοινότητας που τις περιβάλλει σαν οικογένεια. Μετέπειτα Φροντίδα ονομάζεται η επίσημη υπηρεσία υποστήριξης διαρκείας που παρέχεται στις ωφελούμενες που έχουν ολοκληρώσει ή αποχωρήσει από τα προγράμματα του ΚΣΔ. Κατά την υλοποίηση του Προγράμματος είναι σημαντικό οι ωφελούμενές μας να αποκτήσουν την αίσθηση ότι ανήκουν σε μια κοινότητα και να γνωρίζουν ότι η κοινότητα αυτή πραγματικά νοιάζεται γι’ αυτές. Ακόμη κι όταν ολοκληρώνουν τα επίσημα προγράμματα που προσφέρονται από το ΚΣΔ, συνεχίζουν να έρχονται αντιμέτωπες με προκλήσεις που αφορούν την προσαρμογή τους στην ευρύτερη κοινωνία και την επιτυχία τους στη ζωή.

 

Τρόπος Παραπομπής/Συμμετοχής

Οι παραπομπές γίνονται από οργανισμούς στην Ελλάδα που απευθύνονται σε γυναίκες στον δρόμο ή σε καταυλισμούς προσφύγων, καθώς και από την Ύπατη Αρμοστεία. To προσωπικό μας προχωρά σε περαιτέρω επικοινωνία με τις παραπομπές αυτές και αξιολόγηση. Οι περιπτώσεις που ανήκουν στην πληθυσμιακή ομάδα που βοηθούμε και παράλληλα πληρούν τα κριτήρια για την παρακολούθηση των προγραμμάτων μας, ξεκινούν τη διαδικασία συνέντευξης. Όσες ταιριάζουν στο προφίλ των ωφελουμένων του ΚΣΔ και επιθυμούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα, μετακομίζουν στον Ξενώνα.


Δείτε Σχετικό Βίντεο