Διαπολιτισμικό Κέντρο ΠΥΞΙΔΑ

Φορέας: Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
Είδος Φορέα: Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Τελευταία Ανανέωση Υπηρεσίας 28-02-2023

Περιγραφή

Στο διαπολιτισμικό κέντρο ΠΥΞΙΔΑ προσφέρουμε μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε οποιονδήποτε πρόσφυγα ή μετανάστη, ενήλικο, ανήλικο, αναγνωρισμένο, αιτούντα ή μη. Εκτός των μαθημάτων προσφέρουμε ένα τμήμα δημιουργικής γραφής για ενηλίκους, συμβουλευτική τόσο σε ενηλίκους όσο και σε ανηλίκους.

Επιπλέον για παιδιά και γονείς, έχουμε σχεδιάσει ψυχο-εκπαιδευτικές δραστηριότητες με σκοπό την ενδυνάμωση και την εμψύχωση υποβοηθώντας με αυτό τον τρόπο την κοινωνική τους ένταξη.

Πέρα από αυτό, όλες μας οι υπηρεσίες συνδυάζονται με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του ΕΣΠ, δηλαδή με το νομικό τμήμα, τους εργασιακούς συμβούλους και τα άλλα τμήματα κοινωνικών υπηρεσιών, όπως τα τμήματα θυμάτων σεξουαλικής ή έμφυλης βίας, των ασυνόδευτων ανηλίκων και των θυμάτων βασανιστηρίων.

Επιπλέον εκπαιδευτικές δράσεις

Εξυπηρετούμενοι/ες της ΠΥΞΙΔΑΣ ενημερώνονται και βοηθούνται στην διαδικασία υποβολής αιτήσεων για εισαγωγή αλλοδαπών στα πανεπιστήμια, καθώς και στην εγγραφή τους σε εσπερινά ΕΠΑΛ με τάξεις υποδοχής, προκειμένου να επωφεληθούν των σχετικών ευκαιριών, αλλά και για την υποβολή αιτήσεων για τις εξετάσεις γλωσσομάθειας.

Κοινωνική Υποστήριξη

Η Κοινωνική Υπηρεσία της ΠΥΞΙΔΑΣ υποστηρίζει τις οικογένειες με τις εγγραφές των παιδιών στην Δημόσια Εκπαίδευση, παρέχοντας και όπου κρίνεται αναγκαίο Συμβουλευτική Υποστήριξη στις οικογένειες, παραπομπές για ιατρικά ζητήματα καθώς και follow-ups με τους διευθυντές και εκπαιδευτικούς των σχολείων.

Παιδοψυχολογική Υποστήριξη

Στην ΠΥΞΙΔΑ παρέχονται υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής, για παιδιά 4 έως 17 ετών και τους γονείς τους. Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται : διαγνωστικός έλεγχος και εκτίμηση των αναγκών κάθε παιδιού και οικογένειας, ατομικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης, ομαδικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης με σκοπό την βελτίωση της κοινωνικοποίησης, την ενδυνάμωση και την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας καθώς και συμβουλευτική γονέων. Τέλος, πραγματοποιούνται παραπομπές και συνεργασία με εξωτερικές μονάδες υγείας και άλλους φορείς ψυχικής υγείας, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Η διεπιστημονική συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία και τους εκπαιδευτικούς της ΠΥΞΙΔΑΣ, αποτελεί αναγκαιότητα, για την εφαρμογή εξατομικευμένου πλάνου παρέμβασης για το κάθε παιδί και την κάθε οικογένεια. Η δράση γίνεται με την υποστήριξη της  Fidelity Charitable.

Εργασιακή Συμβουλευτική

Το Γραφείο Απασχόλησης της ΠΥΞΙΔΑΣ  εξακολουθεί να συνδέει τους επωφελούμενους του ΕΣΠ με την αγορά εργασίας, μέσω της μεγάλης λίστας εργοδοτών που διατηρεί και αυξάνει διαρκώς, και να παρίσταται όταν κρίνεται αναγκαίο σε όλα τα βήματα της προετοιμασίας των υποψήφιων εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας του ατόμου για την συνέντευξη και τη συνεννόηση με τους εργοδότες. Πραγματοποιείται εντατικό πρόγραμμα προετοιμασίας για την εργασία – pro employment preparation, που περιλαμβάνει μαθήματα Employment Greek για ενήλικες που έχουν ήδη κατακτήσει το Α1 επίπεδο στην ελληνική γλώσσα, εργασιακή συμβουλευτική και άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας.

Αρωγός της προσπάθειάς μας είναι η ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ. Την ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την ευαισθησία που έχουν επιδείξει στηρίζοντας το έργο του Διαπολιτισμικού Κέντρου ΠΥΞΙΔΑ.

Helping Hands Joined

To εθελοντικό πρόγραμμα Helping Hands Joined έχει καθαρά ενταξιακό χαρακτήρα και περιλαμβάνει ξεναγήσεις στην πόλη των Αθηνών σε πρόσφυγες από Έλληνες εθελοντές. Στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να πάρουν μέρος και οικογένειες, ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα περιήγησης στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, καθώς και να συμμετάσχουν στα camps που οργανώνει η εκπαιδευτική ομάδα της ΠΥΞΙΔΑΣ. Η τελευταία αυτή δράση γίνεται στο πλαίσιο του “THESAURUS II- Engaging the Community”, με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Alta Mane.

 

Τρόπος Παραπομπής/Συμμετοχής

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝhttps://www.gcr.gr/el/diapolitismiko-kentro-pyksida/programma-mathimaton


Δείτε Σχετικό Βίντεο