To έργο Multaka – Διαπολιτισμικές Περιηγήσεις στην Αθήνα απέκτησε βίντεο!

«Multaka» στα αραβικά σημαίνει σημείο συνάντησης και είναι το χαρακτηριστικό όνομα που χρησιμοποιείται και σε αντίστοιχα προγράμματα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Το «Multaka: Διαπολιτισμικές περιηγήσεις στην Αθήνα» είναι ένα ενταξιακό έργο, εναρμονισμένο με την εθνική στρατηγική της χώρας για την κοινωνική ένταξη μεταναστών/τριών, προσφύγων και ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Βασικός στόχος του η διευκόλυνση της κοινωνικής ένταξης μέσα από τον διαπολιτισμικό διάλογο, με τόπους συνάντησης μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Επίκεντρο του ΜULTAKA της Αθήνας ήταν οι «διαπολιτισμικές περιηγήσεις», σε συγκεκριμένα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: Αρχαία Αγορά, Κεραμεικός, Επιγραφικό Μουσείο, Μουσείο Νεότε- ρου Ελληνικού Πολιτισμού. Μετανάστες, πρόσφυγες και άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο, αφού έλαβαν ειδική εκπαίδευση, υλοποίησαν τις «διαπολιτισμικές περιηγήσεις», μέσα από μια βιωματική και διαπολιτισμική προσέγγιση. Αρχαιολογικοί θησαυροί, ιστορικά μνημεία και συλλογές μουσείων της Ελλάδας, αποτέλεσαν έναυ- σμα για διαπολιτισμικό διάλογο με το κοινό που συμμετείχε, μετανάστες, πρόσφυγες, αλλά και Έλληνες πολίτες.

Ο διάλογος είχε στόχο, και θεωρούμε ότι τον πέτυχε, να ανακαλέσει τα βιώματα και τις οπτικές ανθρώπων με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο. Οι διαπολιτισμικές περιηγήσεις αποτέλεσαν λοιπόν την αφορμή και το πλαίσιο για να συζητηθούν έννοιες με διαχρονική απήχηση σε όλους τους ανθρώπους, όπως η γραφή και η επικοινωνία, η δημοκρατία και οι τρόποι συμμετοχής στα κοινά, οι γιορτές, τα προ- βιομηχανικά χειρωνακτικά επαγγέλματα, το εμπόριο και η οικονομία, οι πρακτικές σωματικής υγιεινής, η έννοια του θανάτου και των ταφικών εθίμων.

Το έργο «Multaka: Διαπολιτισμικές Περιηγήσεις στην Αθήνα» υλοποιήθηκε με τη στενή συνεργασία τριών φορέων: του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και του Δήμου Αθηναίων.

Τα δύο Υπουργεία υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2020 Μνημόνιο Συνεργασίας για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου και συγκρότησαν ομάδα εργασίας αποτελούμενη από στελέχη του Τμήματος Διαπολιτισμικότητας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου και στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων – Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας, Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, Επιγραφικό Μουσείο, Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού).

Τον Ιανουάριο του 2021 το έργο εντάχθηκε στο εθνικό πρόγραμμα 2014-2020 του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης ως συγχρηματοδοτούμενο έργο (75% πόροι της ΕΕ, 25% εθνικοί πόροι), με δικαιούχο τη Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης, η οποία το Φεβρουάριο του 2022 σύναψε προγραμματική σύμβαση με την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του Δήμου Αθηναίων για την υλο- ποίησή του. Το έργο ήταν πιλοτικό, μικρής διάρκειας, αλλά με ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο.

Στο πλαίσιο του υλοποιήθηκαν περίπου 100 περιηγήσεις στις οποίες και συμμετείχαν πάνω από 700 άτομα. Στόχος και ευχή των φορέων που το υλοποίησαν είναι η συνέχισή του, χρονικά αλλά και ενδεχομένως και η γεωγραφική του επέκταση και σε άλλες πόλεις, μουσεία και αρχαιολογικούς  χώρους της  χώρας μας.

Στους παρακάτω συνδέσμους, δείτε το βίντεο του MULTAKA σε 5 Γλώσσες: 

MULTAKA Intercultural Tours – Greek

MULTAKA Intercultural Tours – English

MULTAKA Intercultural Tours – France

MULTAKA Intercultural Tours – Farsi

MULTAKA Intercultural Tours – Arabic

Εδώ μπορείτε να βρείτε το απολογιστικό φυλλάδιο του έργου. 

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ρεπορτάζ σχετικό με το Multaka στο InsideStory. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα: https://migration.gov.gr/migration-policy/integration/draseis-koinonikis-entaxis-se-ethniko-epipedo/diapolitismikes-draseis/