Refugee Week 2023: Εναρκτήριο λάκτισμα για τη «Σκυταλοδρομία Λέξεων» με προορισμό ένα συλλογικό έργο

9 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, που γιορτάζεται σήμερα παράλληλα με την ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, το Κέντρο Συντονισμού για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR) μαζί με το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων (ΚΕΜ) σε συνεργασία με την ομάδα εθελοντών «Γέφυρες» και το Φεστιβάλ Refugee Week Greece* ξεκινούν μία μοναδική «Σκυταλοδρομία Λέξεων» με τερματικό σταθμό…ένα συλλογικό διήγημα.

Μία  πρόσκληση σε μαθητές/τριες, που τα ελληνικά δεν είναι η μητρική τους γλώσσα και έχουν παρακολουθήσει με επιτυχία τα Σεμινάρια Προετοιμασίας για τις εξετάσεις Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση του Δήμου Αθηναίων*, να μοιραστούν ιστορίες προσωπικές και φανταστικές, να διαμορφώσουν αφηγηματικούς χαρακτήρες και πλοκή και να ανακαλύψουν τα ελληνικά “αλλιώς” μέσα από τη δημιουργική γραφή!

Στο τέλος αυτής της «Σκυταλοδρομίας Λέξεων», θα διαβάσουμε και θα απολαύσουμε ένα μοναδικό «συλλογικό» διήγημα που θα αντλεί έμπνευση από τη θεματική «Compassion» του φετινού Refugee Week, που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 25 Ιουνίου 2023.  

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με την προοπτική να βοηθήσουμε να γεννηθεί ένα ελληνικό λογοτεχνικό έργο γραμμένο από ανθρώπους που η ελληνική δεν ήταν η μητρική τους γλώσσα. Κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη πάρει την ελληνική ιθαγένεια, κι όλοι ζώντας χρόνια στην Ελλάδα γνώρισαν τη γλώσσα μας σε τέτοιο βάθος που να μπορούν να εκφράσουν σε αυτήν, όχι μόνο τις απλές καθημερινές τους ανάγκες, αλλά και τα όνειρα, τις σκέψεις, τις επιθυμίες τους», λέει η κα Μελίνα Δασκαλάκη, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Υποστήριξης και Κοινωνικής  Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων.

Το εργαστήριο θα συντονίσει η ομάδα εθελοντών «Γέφυρες», αντλώντας από την εμπειρία της στην αξιοποίηση της δημιουργικής γραφής στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

«Στο πλαίσιο των σεμιναρίων προετοιμασίας για τις εξετάσεις Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση, θελήσαμε να ξεφύγουμε από τον στενό πυρήνα της τράπεζας θεμάτων και να κάνουμε τη διαδικασία μάθησης πιο ευχάριστη και δημιουργική ενισχύοντας την ομαδικότητα και τη συνεργασία. Έτσι ξεκινήσαμε για πρώτη φορά τη συγγραφή ενός συλλογικού έργου. Σκοπός της ιδέας αυτής ήταν η εξάσκηση στην παραγωγή γραπτού λόγου όμως με έναν δημιουργικό τρόπο που θα τους έδινε την ελευθερία ό,τι ονειρεύονται να το καταγράψουν στο χαρτί και να δημιουργήσουν από το μηδέν μια δική τους φανταστική ιστορία. Αυτή την προσέγγιση θα ακολουθήσουμε και τώρα», εξηγεί η κα Ηλιάδα Διαμαντώνη, εθελόντρια εκπαιδεύτρια ενηλίκων της ελληνικής ως ξένης γλώσσας στην ομάδα εθελοντών «Γέφυρες».  

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου πρόκειται να προσκληθούν συγγραφείς για να συνοδεύσουν την ομάδα στο ταξίδι της και να δώσουν χρήσιμες συμβουλές.

Μείνετε συντονισμένοι/ες!


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

* Η εκδήλωση Refugee Week θα πραγματοποιηθεί φέτος για 2η φορά στην Ελλάδα με πρωτοβουλία της Athens Comics Library,  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τον Ιούνιο του 2023, σε συνεργασία με το Βρετανικό Οργανισμό Counterpoints Arts, με την υποστήριξη του οργανισμού Comic Relief Across Borders programme. Η πρωτοβουλία αποτελεί ένα φεστιβάλ πολιτισμού, που εντάσσεται σε ένα δυναμικό παγκόσμιο κίνημα, και προωθεί τη συνεισφορά, τη δημιουργικότητα και την ανθεκτικότητα των προσφύγων και των ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο. Φέτος πραγματοποιείται μεταξύ 19-25 Ιουνίου 2023. Περισσότερα για το Refugee Week Greece: https://refugeeweek.gr/

* Τα Δωρεάν Προπαρασκευαστικά Σεμινάρια για τις Εξετάσεις Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση, η επιτυχία στις οποίες συνιστά το πρώτο στάδιο για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας μέσω της διαδικασίας πολιτογράφησης, είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων που ξεκίνησε το 2021 και υλοποιείται μέσω του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων (ΚΕΜ). Από τον Δεκέμβριο του 2022 την πρωτοβουλία  υποστηρίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Περισσότερα για τα σεμινάρια: https://www.accmr.gr/services/proparaskevastika-seminaria-gia-exetaseis-pistopoiitikou-eparkeias-gnoseon-gia-politografisi/

#ΠαγκόσμιαΗμέραΕλληνικήςΓλώσσας

#ΔημιουργικήΓραφή

#refugeeweekgreece2023

#compassioninaction

#refugeeweek2023