Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ)│Προπαρασκευαστικά σεμινάρια για Εξετάσεις Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση

Φορέας: Δήμος Αθηναίων
Είδος Φορέα: Τοπική αυτοδιοίκηση / Δήμος Αθηναίων

Δομή: ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ │ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Είδος Δομής: ΚΕΝΤΡΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΔΗΜΟΣ)

Τελευταία Ανανέωση Υπηρεσίας 28-02-2023

Γενικές Πληροφορίες

Ομάδες Πληθυσμού
Προσφυγικός / μεταναστευτικός πληθυσμός
  • Γενικός πληθυσμός
Επαγγελματίες / εθελοντές
  • ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ/ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
Κατηγορίες Υπηρεσιών
Ημέρες/Ώρες Εξυπηρέτησης
  • Κατόπιν συνεννόησης με τον εξυπηρετούμενο
Γλώσσες Εξυπηρέτησης
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΥΡΝΤΟΥ ΦΑΡΣΙ ΑΓΓΛΙΚΑ
Συνεργαζόμενοι φορείς

Γέφυρες

Χρηματοδότηση
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Περιγραφή

Ο Δήμος Αθηναίων μέσω του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών  υλοποιεί  δωρεάν σεμινάρια προετοιμασίας για τις Εξετάσεις Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση του Υπουργείου Εσωτερικών. Τα δωρεάν σεμινάρια προετοιμασίας για τις εξετάσεις πολιτογράφησης αποτελούν μια επιτυχημένη πρακτική του Δήμου Αθηναίων, η οποία υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2021 μέσω του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) με τη συμβολή της βραβευμένης συγγραφέως Σώτης Τριανταφύλλου, συνεχίστηκε με την εθελοντική προσφορά του Θεάτρου των Αλλαγών και τώρα ενισχύεται με τη συνεργασία της ομάδας εθελοντών «Γέφυρες» που διαθέτει πολύχρονη εμπειρία στη διαπολιτισμική εκπαίδευση. Από τον Δεκέμβριο του 2022, τα σεμινάρια υλοποιούνται με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Τι είναι οι εξετάσεις πολιτογράφησης

Το 2020 θεσμοθετήθηκε το Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων για την Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π) του οποίου η απόκτηση αποτελεί προαπαιτούμενο για την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης. Οι αλλογενείς αλλοδαποί, που τηρούν τις προϋποθέσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με τη διαδικασία της πολιτογράφησης, δίνουν εξετάσεις για την απόκτηση του πιστοποιητικού. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, οι υποψήφιοι έχουν δυνατότητα να υποβάλουν προς εξέταση την αίτηση πολιτογράφησης. Οι γραπτές εξετάσεις, που τέθηκαν για πρώτη φορά σε εφαρμογή τον Μάιο του 2021 και αντικατέστησαν το σύστημα προφορικής εξέτασης, διοργανώνονται δύο φορές τον χρόνο. Οι υποψήφιοι, δοκιμάζονται στην κατανόηση και παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου, σε στοιχεία ελληνικής ιστορίας και γεωγραφίας, ελληνικού πολιτισμού και θεσμών του πολιτεύματος της χώρας.

Τρόπος Παραπομπής/Συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι για εγγραφή στα μαθήματα, που διεξάγονται εξ αποστάσεως και διά ζώσης, καθώς και όσοι/όσες επιθυμούν να γίνουν μέλη της ομάδας εθελοντών εκπαιδευτών, μπορούν να στείλουν email στο [email protected].