Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) – Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Φορέας: Δήμος Αθηναίων
Είδος Φορέα: Τοπική αυτοδιοίκηση / Δήμος Αθηναίων

Δομή: ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ │ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Είδος Δομής: ΚΕΝΤΡΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΔΗΜΟΣ)

Μαιζώνος 45, Αθήνα, Ελλάδα

1η Δημοτική Κοινότητα (Εμπορικό Τρίγωνο – Στάδιο-Ομόνοια-Πλάκα)

Γενικές Πληροφορίες

Ομάδες Πληθυσμού
Προσφυγικός / μεταναστευτικός πληθυσμός
 • Γενικός πληθυσμός 
 • Ενήλικες  
Ημέρες/Ώρες Εξυπηρέτησης
 • Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη @ 08:00-14:00
Γλώσσες Εξυπηρέτησης
ΑΓΓΛΙΚΑ ΟΥΡΝΤΟΥ
Χρηματοδότηση
Το ΚΕΜ είναι τμήμα των Κέντρων Κοινότητας. Η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΕΣΠΑ 2014-2020 (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

Περιγραφή

Το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) του Δήμου Αθηναίων λειτουργεί ως τοπικό σημείο αναφοράς για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών – ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και ενημέρωση για κοινωνικά δικαιώματα – σε πολίτες τρίτων χωρών (μετανάστες και δικαιούχους διεθνούς προστασίας) με σκοπό τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την κοινωνική τους ένταξη.

Επίσης διοργανώνονται διαπολιτισμικές δράσεις με έμφαση στην οργάνωση θεατρικών και λοιπών καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων για παιδιά και νέους προσφυγικής καταγωγής, πολίτες τρίτων χωρών και Έλληνες.

Αναλυτικά, oι υπηρεσίες που παρέχονται στο ΚΕΜ είναι οι ακόλουθες:

 • Ψυχοκοινωνική στήριξη /Συμβουλευτική.
 • Νομική συμβουλευτική.
 • Υποβολή αιτήσεων για κοινωνικές παροχές, όπως: Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), επίδομα ενοικίου, επιδόματα αναπηρίας κτλ.
 • Παροχή πληροφοριών/ Υποστήριξη σε σχέση με διοικητικές διαδικασίες, ΑΦΜ, κάρτα ΟΑΕΔ και λοιπά έγγραφα.
 • Αίτηση για στέγαση αιτούντων άσυλο.
 • Δικτύωση-Παραπομπή αιτημάτων σε αρμόδιες δομές, υπηρεσίες, φορείς.

Δράσεις κοινωνικής ένταξης για ενήλικες:

 • κύκλοι μαθημάτων ελληνικής γλώσσας για αρχάριους και κύκλοι μαθημάτων ελληνικής γλώσσας και στοιχείων ελληνικής ιστορίας και ελληνικού πολιτισμού για τις εξετάσεις πιστοποίησης ελληνομάθειας,
 • κύκλοι μαθημάτων αγγλικής γλώσσας για αρχάριους και προχωρημένους και προετοιμασία για εξετάσεις γλωσσομάθειας μέχρι Α2,
 • κύκλοι μαθημάτων πληροφορικής και προετοιμασίας για τις εξετάσεις πιστοποίησης γνώσης των βασικών δεξιοτήτων χειρισμού Η/Υ (Windows, Word, Excel και Internet),
 • εξατομικευμένες συνεδρίες επαγγελματικής συμβουλευτικής.
 • διαπολιτισμικές δράσεις με έμφαση στην οργάνωση θεατρικών και λοιπών καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων για παιδιά και νέους προσφυγικής καταγωγής, πολίτες τρίτων χωρών και Έλληνες.

Προπαρασκευαστικά σεμινάρια για τις εξετάσεις απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας

Η βραβευμένη Ελληνίδα συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, το Θεάτρου των Αλλαγών, αλλά και άλλοι συνεργάτες προσφέρουν εθελοντικά σε πρόσφυγες και μετανάστες, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με τον Δήμο Αθηναίων και το ΚΕΜ, προπαρασκευαστικά σεμινάρια για τις εξετάσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Τα σεμινάρια για την προετοιμασία για το Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση προσφέρονται δωρεάν και διεξάγονται διαδικτυακά σε δίωρα εβδομαδιαία μαθήματα (τουλάχιστον 20).
Οι αιτήσεις για τα προπαρασκευαστικά σεμινάρια για τις εξετάσεις απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας γίνονται ηλεκτρονικά όλο το χρόνο και κρατείται λίστα αναμονής. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα σεμινάρια μπορούν να στείλουν email στο [email protected] για να προμηθευτούν την αίτηση.

Τρόπος Παραπομπής/Συμμετοχής

Οι υπηρεσίες του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών λειτουργούν μόνο με ραντεβού, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Το ΚΕΜ είναι ανοιχτό στο κοινό καθημερινές 9πμ-5μμ και ραντεβού κλείνετε τηλεφωνώντας στο 2132082998.

Οι αιτήσεις μαθημάτων Ελληνικών, Αγγλικών και Πληροφορικής για ενήλικες γίνονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη 10πμ ως 1μμ στον 4ο όροφο του ΚΕΜ (Μαιζώνος 45, Μεταξουργείο). Για πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2105246722.

Για να κλείσει κάποιος ραντεβού Επαγγελματικής Συμβουλευτικής καλεί στο 210 5249704 (Δευτέρα και Πέμπτη, ώρες 8πμ-2μμ) είτε επισκέπτεται το γραφείο του ΚΕΜ (Μαιζώνος 45, 3ος όροφος).This site is registered on wpml.org as a development site.