Ημέρες Καριέρας Welcome: «Θέλω να κινητοποιήσω τους νέους από όποια χώρα και αν προέρχονται να είναι δυνατοί, να εργαστούν»

Ο Χρήστος Τζαμίλ, μαθητής του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) του Δήμου Αθηναίων, ήταν ένας από τους  500 υποψήφιους, πρόσφυγες και μετανάστες, που ήρθαν σε επαφή με επιχειρήσεις στις Ημέρες Καριέρας «Welcome 2023» στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.

«Είμαι φωτογράφος και εικονολήπτης και ήρθα στο job fair για να ρωτήσω εταιρίες και ξενοδοχεία εάν έχουν κάποια θέση στο αντικείμενό μου», δήλωσε ο Χρήστος από το Πακιστάν που βρίσκεται 5 χρόνια στην Ελλάδα. Ο 25χρονος,  συμπλήρωσε: «Αγαπώ τη δουλειά μου και είμαι αυτοδίδακτος. Έχω κανάλι στο YouTube για να κινητοποιήσω τους νέους από όποια χώρα και αν προέρχονται να είναι δυνατοί, να εργαστούν». Το κανάλι του άλλωστε λέγεται Hardwork 344. 

 

Ο Χρήστος Τζαμίλ μας παρουσιάζει το κανάλι του στο YouTube.

 

Ο Χρήστος δουλεύει ως διανομέας, αλλά στις  Ημέρες Καριέρας ήρθε σε επικοινωνία με επιχειρήσεις με σκοπό να βρει μια δουλειά που του αρέσει πιο πολύ. Από κάποιες εταιρίες περιμένει απάντηση, ενώ με άλλες έχει κανονίσει και δεύτερη συνάντηση. Στη φετινή 3η διοργάνωση,  που πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Μαρτίου, συμμετείχαν 42 επιχειρήσεις από τους κλάδους, μεταξύ άλλων, του τουρισμού, της εστίασης, της τεχνολογίας, της παραγωγής τροφίμων και μεταφοράς προϊόντων. Έμαθε για την εκδήλωση από το ΚΕΜ, όπου  παρακολουθεί μαθήματα.

 

Ο Χρήστος Τζαμίλ απαθανάτισε τις όμορφες στιγμές με τους συμμαθητές του στην Ακρόπολη.

 

«Μου είπε μια φίλη μου πως αν θες να μείνεις στην Ελλάδα πρέπει να μάθεις ελληνικά. Έτσι ήρθα στο ΚΕΜ, πήρα βεβαίωση παρακολούθησης για Α1 και τώρα παρακολουθώ μαθήματα για να δώσω τις εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας για Α2», είπε ο Χρήστος και συνέχισε: «Τα ελληνικά είναι δύσκολη γλώσσα αλλά οι καθηγητές στο ΚΕΜ με έχουν βοηθήσει πολύ. Γνώρισα και φίλους στην τάξη, κάναμε γιορτές και πήγαμε στην Ακρόπολη όλοι μαζί».

Έχει παρακολουθήσει και μαθήματα πληροφορικής στο ΚΕΜ. «Μάθαμε βασικές δεξιότητες χειρισμού Η/Υ (Windows, Word, Excel και Internet), οι οποίες με βοήθησαν στη δουλειά μου, ενώ η βεβαίωση παρακολούθησης που πήρα είναι προσόν για μελλοντικούς εργοδότες».

Η αγάπη του Χρήστου για την Ελλάδα μας συγκίνησε: «Η ζωή μου είναι εδώ. Έχω παρέα μόνο Έλληνες και έχουμε ταξιδέψει στην Ελλάδα μαζί».  Ενώ μιλάει 5 γλώσσες, τα ελληνικά του αρέσουν πολύ. Θέλει μάλιστα να μην σταματήσει το ταξίδι της μάθησης : «Ελπίζω να πάω στο πανεπιστήμιο να κάνω ελληνική φιλολογία, να μάθω ελληνικά σαν εσάς».

Περισσότερα για το ΚΕΜ: https://www.accmr.gr/services/kem/

Λίγα λόγια για τις Ημέρες Καριέρας «Welcome 2023» 

Η εκδήλωση έλαβε χώρα με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και Ενδυνάμωσης μέσω της Εργασίας – Livelihoods του Κέντρου Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR), με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στο πλαίσιο του ενταξιακού προγράμματος HELIOS και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Για τη διοργάνωση συνεργάστηκαν συνολικά οι φορείς: ACCMR | IOM Greece | HELIOS Project Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου | Nostos | ΚΕΜ Δήμου Αθηναίων | ΜΕΤΑδραση – METAdrasi | ActionAid Hellas| Caritas Hellas | Catholic Relief Services | International Rescue Committee | Ithaca Laundry| SolidarityNow

Κείμενο: Αθηνά Βρακατσέλη, Υπεύθυνη Δημοσιότητας – Κέντρο Ένταξης Μεταναστών, Δήμος Αθηναίων

Φωτογραφίες: Μαρίνα Τομαρά, Υπεύθυνη Επικοινωνίας – Κέντρο Συντονισμού για θέματα Μεταναστών & Προσφύγων, Δήμος Αθηναίων