Diari Multimediali Migranti (DIMMI): Τα “Πολυμεσικά Ημερολόγια Μεταναστών” σας προσκαλούν να μοιραστείτε την ιστορία σας

Το Diari Multimediali Migranti (Πολυμεσικά Ημερολόγια Μεταναστών, http://www.dimmidistoriemigranti.it) είναι ένας διαγωνισμός βασισμένος σε ιστορίες μεταναστών, που δημιουργήθηκε το 2012 με σκοπό να επηρεάσει την κοινή γνώμη και να πραγματοποιήσει μια αποτελεσματική επικοινωνιακή δράση γύρω από το θέμα της ειρήνης και του διαπολιτισμικού διαλόγου. Με την πάροδο των ετών, το DIMMI έχει συγκεντρώσει περί τις 500 αφηγήσεις μεταναστευτικών ιστοριών σε γραπτή, προφορική και βιντεοσκοπημένη μορφή, αφηγήσεις οι οποίες διατηρούνται και διατίθενται στο Εθνικό Αρχείο Ημερολογίων στον δήμο του Πιέβε Σάντο Στέφανο (στην επαρχία Αρέτζο της περιφέρειας της Τοσκάνης). Το πολυτιμότερο αποτέλεσμα του διαγωνισμού αυτού είναι η προστασία μιας πλουραλιστικής πολιτιστικής κληρονομιάς που διαφορετικά κινδυνεύει να χαθεί.

Συμβάλλει επίσης στην καταπολέμηση των στερεοτύπων γύρω από το θέμα της μετανάστευσης και των μεταναστών και της ρητορικής μίσους που χαρακτηρίζουν την τρέχουσα συζήτηση. Στις προηγούμενες εκδόσεις συμμετείχαν με τις ιστορίες τους μετανάστες/στριες που ζουν ή έζησαν για ένα διάστημα στην Ιταλία. Από το 2023, το DIMMI ανοίγεται σε μια πιο διεθνή κλίμακα, χάρη στο ερευνητικό έργο ITHACA – Interconnecting Histories and Archives for Migrant Agency: Entangled Narratives Across Europe and the Mediterranean Region (Διασυνδέοντας ιστορίες και αρχεία για τη δράση των μεταναστών: Διαπλεκόμενες αφηγήσεις στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, www. ithacahorizon.eu), που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020.

Ποιος/α μπορεί να συμμετάσχει;

Όποιος/α έχει προσωπική ή οικογενειακή ιστορία μετανάστευσης, ζει στην περιοχή της Μεσογείου και είναι πρόθυμος/η να μοιραστεί την εμπειρία της ζωής του/της σε εθελοντική βάση.

Πώς;

Όσοι/ες κάνουν αίτηση μπορούν να μοιραστούν τις αυτοβιογραφικές τους ιστορίες είτε σε γραπτή μορφή, είτε σε ηχητική, είτε σε βίντεο, είτε μέσω άλλων οπτικών μέσων, όπως φωτογραφίες και σκίτσα. Οι γραπτές ιστορίες μπορούν να είναι γραμμένες στα ιταλικά, στα γαλλικά, στα αγγλικά ή στα ελληνικά. Είναι επίσης δυνατόν να αποσταλούν και σε άλλες γλώσσες, αλλά σε αυτή την περίπτωση σας ζητάμε να μας στείλετε και μια αγγλική μετάφραση.

Οι συνεισφορές θα πρέπει να αποσταλούν, έως τις 31 Μαρτίου 2024, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]. Μαζί με την υποβολή της ιστορίας, σε οποιαδήποτε μορφή, σας ζητάμε να συμπληρώσετε το παρόν έντυπο, το οποίο θα πρέπει να επισυνάψετε συμπληρωμένο στο ηλεκτρονικό σας μήνυμα. Οι ιστορίες θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν μια προσωπική ή οικογενειακή εμπειρία και να εξιστορούνται μέσα από τα μάτια των μεταναστών/τριών. Ως εκ τούτου, δεν γίνονται δεκτές φανταστικές αφηγήσεις.

Η οπτική γωνία που αναφέρεται πρέπει να στοχεύει στην καταπολέμηση των επαναλαμβανόμενων στερεοτύπων ως προς την αφήγηση του μεταναστευτικού φαινομένου. Η διαδικασία επιλογής θα βασιστεί στην ικανότητα των ιστοριών να αποδώσουν αυτή την οπτική γωνία και στην ποικιλομορφία των εμπειριών.

Οι συγγραφείς των ιστοριών που θα επιλεγούν θα παρουσιαστούν στο κοινό του Βραβείου Pieve Saverio Tutino 2024 (13-15 Σεπτεμβρίου), κατά τη διάρκεια ειδικής παρουσίασης. Οι ιστορίες τους θα δημοσιευθούν σε συλλογικό τόμο. Όλες οι συνεισφορές που θα παραληφθούν θα διατηρηθούν και θα είναι διαθέσιμες για διαβούλευση στο Εθνικό Αρχείο Ημερολογίου.

Για οποιεσδήποτε περαιτέρω πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση:[email protected]

Κατεβάστε την ανακοίνωση σε μορφή pdf: bando-GR