Από κάτοικοι της πόλης πολίτες: Πώς οι Δήμοι υποστηρίζουν την πολιτογράφηση μεταναστών και προσφύγων
Με τη συμμετοχή 9 δήμων – μελών του Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη και 30 εκπροσώπων τους – καθώς και της Κεντρικής Διεύθυνσης Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών και εκπροσώπων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή συνάντηση, που διοργάνωσε το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και τον Δήμο Νεάπολης – Συκεών. Στόχος της συνάντησης, η διασύνδεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να ενισχυθεί η υποστήριξη των πολιτών τρίτων χωρών αναφορικά με την προετοιμασία για τις εξετάσεις Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π.), η επιτυχία στις οποίες αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας.
Η απερχόμενη Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Υποστήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων, Μελίνα Δασκαλάκη, προλογίζοντας την εκδήλωση, τόνισε ότι τα «Δωρεάν σεμινάρια για τις εξετάσεις Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π)», μια εξαιρετικά επιτυχημένη πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, ανταποκρίνεται σε μια πραγματική και ουσιαστική ανάγκη των πολιτών τρίτων χωρών που επιθυμούν να αποκτήσουν την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και επισήμανε ότι έχει μεγάλη σημασία να διαδοθεί σε πανελλαδικό επίπεδο μέσα από το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη ώστε να υποστηριχθούν όσοι περισσότεροι άνθρωποι είναι εφικτό.
Στη συνέχεια, ο Προϊστάμενος της Κεντρικής Διεύθυνσης Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών, Χρήστος Σαριτζόγλου, απηύθυνε χαιρετισμό και σκιαγράφησε το θεσμικό πλαίσιο των εξετάσεων Π.Ε.Γ.Π σημειώνοντας ότι 27.500 άνθρωποι έχουν δώσει εξετάσεις μέχρι σήμερα, σχεδόν οι μισοί από τους οποίους με επιτυχία. Υπογράμμισε ότι παράγεται αξιόλογο έργο σε τοπικό επίπεδο, το οποίο είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί και να αναδειχθεί. Ως βασικά ζητούμενα σημείωσε τη βελτίωση των όρων προσβασιμότητας στις εξετάσεις, τη διάχυση της πληροφορίας καθώς και την εισαγωγή επιμορφωτικών στοιχείων, γνώσεων και δεξιοτήτων που να συμπληρώνουν τη διαδικασία κτήσης της ιδιότητας του πολίτη.
Ο Δήμος Αθηναίων μοιράζεται την εμπειρία του
Με αυτόν ακριβώς τον γνώμονα σχεδιάστηκε άλλωστε το πρόγραμμα «Δωρεάν σεμιναρίων για τις εξετάσεις Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π)», το οποίο υλοποιεί από το 2021 ο Δήμος Αθηναίων μέσω του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) σε συνεργασία με την ομάδα εθελοντών “Γέφυρες” και με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στο πλαίσιο του προγράμματος, εκτός από τα μαθήματα, πραγματοποιούνται και δράσεις ενίσχυσης της ενεργού πολιτειότητας, όπως το εργαστήριο διαλόγου με στόχο την εμβάθυνση στις έννοιες της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων του πολίτη, επισκέψεις σε μουσεία και χώρους πολιτισμού καθώς και περιηγήσεις στην πόλη.
Ο Παναγιώτης Ψαθάς, Προϊστάμενος του Τμήματος Υποστήριξης & Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών & Προσφύγων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, τόνισε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση ως προς την υποστήριξη των πολιτών τρίτων χωρών στον τομέα της εκπαίδευσης και της ένταξης, με βασικό πυλώνα τα Κέντρα Ένταξης Μεταναστών και τον διευρυμένο ρόλο τους.
Το μοντέλο συνεργασίας και τα αποτελέσματα του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων παρουσίασε η Χαρά Τσαντίλη, Senior Protection Assistant στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ στη συνέχεια η Ηλιάδα Διαμαντώνη, εθελόντρια εκπαιδεύτρια σε μετανάστες και πρόσφυγες στην ομάδα «Γέφυρες», εισήγαγε τους συμμετέχοντες στη μεθοδολογία της διδασκαλίας. Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονίσουμε τα πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας στις εξετάσεις, που ξεπερνούν το 80%.
Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας Νεάπολης – Συκεών: Μια αναγνωρισμένη καλή πρακτική από την UNESCO
Τη σκυτάλη πήρε ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών ο οποίος ήδη από το 2019 υποστηρίζει πολίτες τρίτων χωρών στην προετοιμασία τους για τις εξετάσεις Π.Ε.Γ.Π. μέσω του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας.
Η Μάρω Βασσάρα, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας και Ισότητας του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, εξήγησε ότι το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας, που δημιουργήθηκε το 2009 ως απάντηση του Δήμου στην ανάγκη διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, βρίσκεται στην καρδιά της προσπάθειας για ισότιμη ένταξη των πολιτών τρίτων χωρών στην τοπική κοινωνία. Το Σχολείο φιλοξενεί κάθε χρόνο περίπου 100 ενήλικους, αλλοδαπούς κατοίκους του δήμου Νεάπολης-Συκεών και συνολικά έχουν φοιτήσει σε αυτό σχεδόν 1.000 μαθητές και μαθήτριες από 60 διαφορετικές χώρες.
Η Υπεύθυνη του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας, Μάρθα Γαλατοπούλου, που ανέφερε ότι η επιτυχία στις εξετάσεις ΠΕΓΠ ανέρχεται στο 100%, περιέγραψε τον τρόπο διδασκαλίας και διαχείρισης της τράπεζας θεμάτων και τόνισε τη σημασία της διάδρασης και των παράλληλων δράσεων.
Μετά τις εξετάσεις τι; Το νομικό και διοικητικό πλαίσιο
Οι γραπτές εξετάσεις, που τέθηκαν για πρώτη φορά σε εφαρμογή από το Υπουργείο Εσωτερικών τον Μάιο του 2021 αντικαθιστώντας το σύστημα προφορικής εξέτασης, διοργανώνονται δύο φορές τον χρόνο. Οι υποψήφιοι δοκιμάζονται στην κατανόηση και παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου, καθώς και σε στοιχεία ελληνικής ιστορίας και γεωγραφίας, ελληνικού πολιτισμού και θεσμών του πολιτεύματος της χώρας.
Όμως, η επιτυχία στις εξετάσεις αποτελεί μεν αναγκαία αλλά όχι μοναδική προϋπόθεση για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας. Οι αλλογενείς αλλοδαποί, που δίνουν εξετάσεις για την απόκτηση του πιστοποιητικού, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, έχουν δυνατότητα να υποβάλουν προς εξέταση την αίτηση πολιτογράφησης η οποία εξετάζεται βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων.
Τα κριτήρια αυτά παρουσίασε η Φωτεινή Κούρου, Προϊσταμένη του τμήματος Πολιτογράφησης Αλλογενών Αλλοδαπών της Κεντρικής Διεύθυνσης Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών, ώστε οι Δήμοι να προσανατολιστούν αναφορικά με το προφίλ των ανθρώπων που χρειάζονται υποστήριξη στη διαδικασία αυτή.
Επόμενα βήματα
Η συζήτηση, που ακολούθησε τις παρουσιάσεις, ανέδειξε την ανάγκη να διερευνηθεί η δυνατότητα ανάπτυξης ενός υποστηρικτικού πλαισίου προς δήμους που θα ήθελαν να αναπτύξουν παρόμοιες πρωτοβουλίες με στόχο να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών τρίτων χωρών που διαβιούν εντός του δήμου τους ή και σε όμορους δήμους.
● Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις εξετάσεις, θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών: https://exetaseis-ithageneia.ypes.gr/#home
● Περισσότερες πληροφορίες για τα “Δωρεάν σεμινάρια για τις εξετάσεις Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π)’’ του Δήμου Αθηναίων θα βρείτε εδώ: https://www.accmr.gr/news/seminaria-proetoimasias-gia-tis-exetaseis-politografisis-ypsila-pososta-epitychias-kai-megali-symmetochi-stis-paralliles-draseis/
● Για να μαθαίνετε τα νέα του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας του Δήμου Νεάπολης – Συκεών, ακολουθήστε τη σελίδα του στο FB: https://www.facebook.com/profile.php?id=100064555127966
Λίγα λόγια για το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη
Το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη είναι ένα δίκτυο δήμων της Ελλάδας που ανταλλάσσουν και σχεδιάζουν μαζί καλές πρακτικές στον τομέα της ένταξης μεταναστών και προσφύγων, προκειμένου μέσω συντονισμένων δράσεων και παρεμβάσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο να επιτύχουν την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.
Συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2018 στη βάση μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης. Από τον Απρίλιο του 2020, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υποστηρίζουν από κοινού το έργο του Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη στη βάση τριμερούς συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων.
Περισσότερα: https://www.cnigreece.gr/