Δωρεάν Σεμινάρια για τις εξετάσεις Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π): ένας κύκλος κλείνει με υψηλά ποσοστά επιτυχίας και ουσιαστικές δράσεις ενίσχυσης της ενεργού πολιτειότητας

«Μετά από 25 χρόνια στην Ελλάδα, θέλω να μπορώ να νιώσω ενεργός πολίτης, να μπορώ να εκφράσω την άποψή μου, να έχω δικαίωμα να ψηφίσω. Η δουλειά μου και η ζωή μου είναι εδώ»

Μία χρονιά μαθημάτων, συζητήσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους φτάνει στο τέλος της, αφήνοντας πίσω της νέες γνώσεις, φιλίες και πολλές μα πολλές επιτυχίες στις εξετάσεις Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π) που διοργανώνονται δύο φορές τον χρόνο από τη Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο των δωρεάν σεμιναρίων προετοιμασίας για τις εξετάσεις Π.Ε.Γ.Π, μιας πρωτοβουλίας του Δήμου Αθηναίων, η οποία από τον Οκτώβριο του 2022 υλοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα εθελοντών «Γέφυρες» και την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Τα σεμινάρια υλοποιούνται μέσω του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων (ΚΕΜ) και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ).

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2021 με τη συμβολή της βραβευμένης συγγραφέως Σώτης Τριανταφύλλου και συνεχίστηκε με την εθελοντική προσφορά του Θεάτρου των Αλλαγών. Την πρωτοβουλία, από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων, στηρίζει και το Κέντρο Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων – ACCMR στον τομέα της διασύνδεσης και της προβολής.

Η προσπάθεια αυτή στοχεύει στην υποστήριξη ατόμων με μεταναστευτικό και προσφυγικό προφίλ να προετοιμαστούν αποτελεσματικά για τις εξετάσεις Π.Ε.Γ.Π, η επιτυχία στις οποίες είναι προαπαιτούμενο για την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης. Αλλά δεν σταματά εκεί. Όσες και όσοι το επιθυμούν συμμετέχουν σε παράλληλες δράσεις που εμπλουτίζουν την ύλη των εξετάσεων και κάνουν το ταξίδι της ένταξης πιο ενδιαφέρον και ομαδικό.

Η κα Μελίνα Δασκαλάκη (αριστερά), Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Υποστήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων σε μάθημα στο πλαίσιο των δωρεάν σεμιναρίων υποστήριξης για τις εξετάσεις Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π).

 

 

«Πιστεύουμε πολύ σε αυτή τη δράση. Θέλουμε να υποστηρίξουμε τους μελλοντικούς μας συμπολίτες να εμβαθύνουν στις έννοιες της ελληνικότητας και των ιδιαιτεροτήτων της, της δημοκρατίας, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, να γνωρίσουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του Έλληνα πολίτη, αλλά και να αναπτύξουν γνώσεις γύρω από την εφαρμογή τους στην καθημερινή ζωή. Μέχρι στιγμής η επιτυχία του προγράμματος είναι μεγάλη, το ενδιαφέρον επίσης μεγαλώνει συνεχώς και γι’ αυτό επιδιώκουμε να αναπτύξουμε τη μεθοδολογία των σεμιναρίων και να διαδώσουμε το πρόγραμμα ως μία βέλτιστη πρακτική», επισημαίνει η Μελίνα Δασκαλάκη,  Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Υποστήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων.

 

Οι μαθήτριες και οι μαθητές σημειώνουν μεγάλη επιτυχία στις εξετάσεις. Συνολικά, περισσότερα από 160 άτομα έχουν παρακολουθήσει από την άνοιξη του 2021 τα σεμινάρια με το 85% των μαθητών και μαθητριών να δίνουν και να πετυχαίνουν στις εξετάσεις με πολύ υψηλές βαθμολογίες. Περίπου 80% των μαθητών μέχρι σήμερα ήταν γυναίκες.

Τα προπαρασκευαστικά σεμινάρια για τις εξετάσεις συμπληρώθηκαν φέτος από μια σειρά δράσεων με στόχο την προώθηση της ενεργού πολιτειότητας. Ένα εργαστήριο εμβάθυνσης στις έννοιες της Δημοκρατίας, των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων του πολίτη και του αντικτύπου τους στην καθημερινή ζωή, επισκέψεις σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους και παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής στην κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ζωή, ήταν μέρος των δραστηριοτήτων.

 

Η Όλγα Ασέγιεβα (αριστερά) και η Ναταλία Τσιχούν (δεξιά) σε ένα από τα εργαστήρια διαλόγου που διοργανώθηκαν στο βιβλιοπωλείο Librofilo & Co.

 

«Εμείς δεν κάνουμε απλά μαθήματα προετοιμασίας. Αποκτάμε βαθύτερες γνώσεις και μαθαίνουμε μέσα από την αναζήτηση εννοιών», εξηγεί η Όλγα Ασέγεβα από την Ουκρανία, η οποία πέτυχε βαθμολογία 98% στις εξετάσεις. Η Όλγα λειτουργεί δική της επιχείρηση και ζει 20 χρόνια στην Ελλάδα.

 

Η Μάγια με το πιστοποιητικό παρακολούθησης μαθημάτων από το ΚΕΜ του Δήμου Αθηναίων, Μάιος 2023.

 

Η Μάγια από την Γεωργία είναι ενθουσιασμένη με τις επισκέψεις στο Ναύπλιο, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Λουτρό των Αέρηδων στο πλαίσιο του Προγράμματος Multaka Athens. “Ζω 19 χρόνια στην Ελλάδα και πρώτη φορά πήγα σε αυτά τα μέρη. Μάθαμε πολλά πράγματα”.

 

Κτήση της ιθαγένειας: το επιστέγασμα της ενταξιακής πορείας

Η επιτυχία στις εξετάσεις, φέρνει τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας και άρα στην ισότιμη συμμετοχή τους στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας, ισχυρό ζητούμενο για τους ίδιους.

Η Ηλιάδα Διαμαντώνη, εθελόντρια εκπαιδεύτρια στις ‘Γέφυρες’ στο τελευταίο μάθημα πριν από τις εξετάσεις του Νοεμβρίου 2022.

 

«Είναι πολύ σημαντικό για τους συμπολίτες μας, που έχουν έρθει εδώ και πολλά χρόνια από μια άλλη χώρα, έχουν δουλέψει σκληρά, έχουν φτιάξει οικογένειες, να έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικά σεμινάρια που υποστηρίζονται θεσμικά και να έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και να λογίζονται ισότιμοι πολίτες της χώρας μας. Η αναγνώριση αυτή, αποτελεί την επιβράβευση όλων των κόπων τους στη δεύτερη πατρίδα τους», επισημαίνει η Ηλιάδα Διαμαντώνη, εθελόντρια εκπαιδεύτρια ενηλίκων της ελληνικής ως ξένης γλώσσας στην ομάδα εθελοντών «Γέφυρες».

Η τελευταία συνάντηση μαθητριών και μαθητών έγινε με τη συμμετοχή της οργάνωσης Generation 2.0 RED και τη νομικό της σύμβουλο, Σωτηρία Χήρα, που σε συνεργασία με τον ειδικό συνεργάτη της Ύπατης Αρμοστείας  του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για ζητήματα ανιθαγένειας και πρόσβασης στην ιθαγένεια, Γιώργο Κυριακό, παρείχαν πληροφορίες στους μαθητές και τις μαθήτριες σε σχέση με το επόμενο βήμα: την αίτηση πολιτογράφησης. Παρουσιάστηκαν τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια με συγκεκριμένα παραδείγματα και δόθηκε η δυνατότητα για παραπάνω καθοδήγηση σε ατομικό επίπεδο.

Η Σωτηρία Χήρα, Generation 2.0, με τον Γιώργο Κυριακό, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Μάιος 2023.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι που έχουν λάβει μέρος μέχρι σήμερα στα μαθήματα διαβιούν κατά μέσο όρο για δύο δεκαετίες στην Ελλάδα.

 

Η Ναταλία Τσιχούν με το πιστοποιητικό επιτυχίας στις εξετάσεις.

 

«Μετά από 25 χρόνια στην Ελλάδα, θέλω να μπορώ να νιώσω ενεργός πολίτης, να μπορώ να εκφράσω την άποψή μου, να έχω δικαίωμα να ψηφίσω. Η δουλειά μου και η ζωή μου είναι εδώ», λέει η Ναταλία Τσιχούν από τη Χερσώνα της Ουκρανίας, η οποία έδωσε με επιτυχία τις εξετάσεις ιθαγένειας τρεις μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην πατρίδα της.

 

Η Gallina (αριστερά) κρατάει το πιστοποιητικό παρακολούθησης των μαθημάτων από το ΚΕΜ του Δήμου Αθηναίων, Μάιος 2023.

 

Ενώ η Gallina από τη Βουλγαρία στην ερώτηση γιατί θέλει να πάρει την ιθαγένεια απαντά ότι μετά από τόσα χρόνια θέλεις κάτι να αποδείξεις. «Μετά από τόσα χρόνια το αξίζω. Όλη η οικογένειά μου είναι εδώ».

 

Τι είναι οι εξετάσεις Επάρκειας Γνώσεων για την Πολιτογράφηση

Το 2020 θεσμοθετήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών το Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων για την Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π). Οι αλλογενείς αλλοδαποί, που τηρούν τις προϋποθέσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με τη διαδικασία της πολιτογράφησης, δίνουν εξετάσεις για την απόκτηση του πιστοποιητικού. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, οι υποψήφιοι έχουν δυνατότητα να υποβάλουν προς εξέταση την αίτηση πολιτογράφησης.

Οι γραπτές εξετάσεις, που τέθηκαν για πρώτη φορά σε εφαρμογή τον Μάιο του 2021 και αντικατέστησαν το σύστημα προφορικής εξέτασης, διοργανώνονται δύο φορές τον χρόνο. Οι υποψήφιοι δοκιμάζονται στην κατανόηση και παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου, καθώς και σε στοιχεία ελληνικής ιστορίας και γεωγραφίας, ελληνικού πολιτισμού και θεσμών του πολιτεύματος της χώρας.

Πρακτικές πληροφορίες

Οι τελευταίες εξετάσεις για το Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση έλαβαν χώρα τον Μάρτιο του 2023. Οι ενδιαφερόμενοι για εγγραφή στα μαθήματα, που ξεκινούν ξανά τον Σεπτέμβριο του 2023 και διεξάγονται εξ αποστάσεως και διά ζώσης, καθώς και όσοι/όσες επιθυμούν να γίνουν μέλη της ομάδας εθελοντών εκπαιδευτών, μπορούν να στείλουν email στο [email protected]. Μάθετε περισσότερα: https://www.accmr.gr/services/proparaskevastika-seminaria-gia-exetaseis-pistopoiitikou-eparkeias-gnoseon-gia-politografisi/

####

 

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εργαστήριο Δημοκρατίας στο Librofilo & Co.

 

 

Απονομή πιστοποιητικών παρακολούθησης μαθημάτων από τον Δήμο Αθηναίων | Μάιος 2023. Αριστερά: Άννα Δαμιανίδη, Εθελόντρια Εκπαιδεύτρια στην ομάδα ‘Γέφυρες’.

 

Ενημερωτική Συνάντηση και απονομή πιστοποιητικών παρακολούθησης μαθημάτων από το ΚΕΜ του Δήμου Αθηναίων | Μάιος 2023

 

Εργαστήριο γνωριμίας με τον Καβάφη, το οποίο συντόνισε η Άννα Δαμιανίδη, Εθελόντρια εκπαιδεύτρια στις ‘Γέφυρες’.

 

Επίσκεψη στο Λουτρό των Αέρηδων στο πλαίσιο του έργου ‘Multaka – Διαπολιτισμικές Περιηγήσεις στην Αθήνα’.

 

Κείμενο – Φωτογραφίες: Μαρίνα Τομαρά | ACCMR