UnionMigrantNet and Cities Together for Integration: Καλές Πρακτικές Ένταξης Πολιτών Τρίτων Χωρών στην Ελλάδα
Το Κέντρο Συντονισμού για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων, το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη μαζί με το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων, συμπεριλαμβάνονται στον Οδηγό Καλών Πρακτικών Ένταξης Πολιτών Τρίτων Χωρών στην Ελλάδα, ο οποίος αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “UnionMigrantNet and Cities Together for Integration”* – ένα έργο που υλοποίησαν το Εργατοϋπαλληλικό κέντρο Αθηνών, ο Δήμος Αθηναίων και το Generation 2.0 RED.
Η ιδέα του Ψηφιακού Οδηγού Καλών πρακτικών για την ένταξη των πολιτών τρίτων χωρών στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, ήταν να καταστήσει ορατή τη συγκεκριμένη εργασία των τοπικών φορέων στον τομέα και να προσπαθήσει να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω εκμετάλλευση των ΠΤΧ. Προφανώς, ένας σύντομος Οδηγός δεν μπορεί να περιλαμβάνει όλους τους αρμόδιους φορείς και οργανισμούς, αλλά εστιάζει στις συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί με τον ενεργό διαμεσολαβητικό ρόλο των Ελληνικών Συνδικάτων μεταξύ δημοσίων φορέων και της Κοινωνίας των Πολιτών για ισότιμη εργασιακή ένταξη.
Ο οδηγός είναι διαθέσιμος σε δύο εκδοχές: στα ελληνικά και αγγλικά. Είναι απλός και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο από ΠΤΧ και ενδιαφερόμενους φορείς με έδρα την Ελλάδα, αλλά και σε περίπτωση κινητικότητας εργατικού δυναμικού σε όλη την ΕΕ. Για το λόγο αυτό, παρέχει πρόσβαση σε άλλα εθνικά σημεία επαφών των Συνδικάτων μέσω της πλατφόρμας UnionMigrantNet στο εξωτερικό.
Ο παρών Οδηγός είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς συνεργασίας της Δομής Μεταναστών EKA (Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών – ΕΚΑ) και του Τμήματος Απασχολησιμότητας του οργανισμού Generation 2.0 RED για την υπεράσπιση, την ατομική και ομαδική συμβουλευτική μεταναστών και προσφύγων.
* Το έργο «UnionMigrantNet and Cities Together for Integration» στοχεύει στην ανταλλαγή και μεταφορά γνώσεων, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών για την ένταξη μεταξύ 9 μελών του UnionMigrantNet (UMN) και 8 τοπικών Αρχών από πέντε χώρες της ΕΕ, συγκεκριμένα το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Σλοβενία. Το έργο στην Ελλάδα επικεντρώθηκε στις προσπάθειες για την εργασιακή ένταξη των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων μέσω μιας πολυμερούς προσέγγισης.
Βρείτε εδώ τον Οδηγό στα ελληνικά.