Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας ιδρύθηκαν το 1990. Είναι μία ανεξάρτητη Ιατρική, Ανθρωπιστική, Εθελοντική Οργάνωση, μέλος του Διεθνούς Δικτύου των Γιατρών του Κόσμου το οποίο αποτελείται από 17 εθνικές αντιπροσωπείες: Αργεντινή, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Ιαπωνία, Ισπανία, Καναδά, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία και Τουρκία. Κινητήρια αρχή της οργάνωσης είναι ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην ανθρωπιστική βοήθεια, ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη θρησκεία, την ιδεολογία ή την πολιτική πεποίθηση.
Από την αρχή της δράσης τους, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας έχουν δημιουργήσει πλήθος προγραμμάτων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, με στόχο την παροχή ιατρικής φροντίδας σε συνανθρώπους μας και σε πληθυσμιακές ομάδες με περιορισμένη ή μηδενική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, καθώς και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε πληγέντες καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης όπως επιζώντες βίας, πολέμου και φυσικών καταστροφών. Παράλληλα, πέρα από το πλαίσιο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αλλά στηριζόμενοι πάντα στην ιατρική εμπειρία, η οργάνωση παραμένει πιστή στο δικαίωμα των πολιτών για ισότητα των ευκαιριών προσπαθώντας να διασφαλίσει συνθήκες για τη σταδιακή επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο σε ανθρώπους που για τον οποιοδήποτε λόγο βρέθηκαν στο περιθώριο, μέσω ολοκληρωμένων υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και διασύνδεσης με άλλες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, νομικής βοήθειας και κοινωνικής ένταξης.
Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δε διστάζουν να μιλούν ανοιχτά κατά της παρεμπόδισης της πρόσβασης στην υγεία και εναντίον της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας επισημαίνοντας τους κινδύνους από ανάλογες καταπατήσεις, είτε μέσω της σιωπηρής διπλωματίας, είτε μέσω της παρέμβασής τους στα ΜΜΕ. Οι δράσεις των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας απευθύνονται κυρίως σε άπορους, άστεγους, ανασφάλιστους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και μετανάστες, αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες, ασυνόδευτα παιδιά, χρήστες ναρκωτικών ουσιών και κάθε άνθρωπο που βρίσκεται σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.