Δίκτυο Τέχνης και Δράσης (Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια)

Δίκτυο Τέχνης και Δράσης (Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια)

Website

Το Δίκτυο Τέχνης και Δράσης δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2015 από μια ομάδα εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών παιδαγωγών με σκοπό να προσφέρει "Εκπαίδευση πρώτων βοηθειών" σε παιδιά πρόσφυγες, για το διάστημα εκείνο πριν η πολιτεία αναλάβει να εντάξει επίσημα τα παιδιά αυτά στην τυπική εκπαίδευση. Μέχρι και τον Ιούλιο του 2016 τα μέλη της ομάδας ήταν σχεδόν σε καθημερινή βάση κοντά στα παιδιά, δημιουργώντας ένα είδος "υπαίθριου σχολείου" μέσα στις δομές. Ξεκινώντας από το Πεδίον του Άρεως συνέχισαν εκπαιδευτικές δράσεις και δράσεις ενδυνάμωσης μέσα από την Τέχνη, στην δομή του Ελαιώνα, στην Ε1 πύλη στο λιμάνι του Πειραιά, στις αφίξεις του Ελληνικού, στον ξενώνα ασυνόδευτων Praxis plus. στην Ειδομένη, κ.α. Οι δράσεις της ομάδας για όλο αυτό το διάστημα προσφέρθηκαν εθελοντικά και ήταν αυτοεπιδοτούμενες.

Οι δράσεις ενδυνάμωσης μέσω της Τέχνης, έχουν επεκταθεί και σε άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, έτσι κατά τη διάρκεια του 2016 και 2017, διοργανώθηκαν σταθερά εικαστικά εργαστήρια και δράσεις εμψύχωσης, στο νοσοκομείο των φυλακών του Κορυδαλλού (πτέρυγα οροθετικών ανδρών), στο γηροκομείο Αθηνών, σε γυναίκες εργαζόμενες στο σεξ (στο κέντρο ημέρας Red Umbrella/Θετική Φωνή), κ.α..Ένα μεγάλο δίκτυο από πολίτες που παρακολουθεί τις δράσεις μας, τις τροφοδοτεί με αναλώσιμα είδη ζωγραφικής, σχολικά είδη, κ.α.

Ως εικαστικοί κατά βάση δίνουμε έμφαση στην Εικαστική Τέχνη και γι αυτό διοργανώνουμε σε ετήσια βάση το Xenos Project όπου μέλη της ομάδας και φίλοι εικαστικοί καλλιτέχνες δημιουργούν έργα για να μιλήσουν για την ετερότητα, την ρητορική μίσους, την έμφυλη βία κ.α. Τα έργα αυτά παρουσιάζονται μαζί με παράλληλες δράσεις σε επίσημους εκθεσιακούς χώρους.

Τέλος, το Δίκτυο Τέχνης και Δράσης διοργανώνει τα Σχολικά Street Festival Τέχνης και Αποδοχής που γίνονται από τον Οκτώβριο του 2017, στον πεζόδρομο του Κεραμεικού. Πρόκειται για ένα παιδικό αντιρατσιστικό φεστιβάλ όπου η σχολική κοινότητα συναντάει και αλληλεπιδρά με βιωματικό τρόπο με πολίτες και ομάδες πολιτών που εκπροσωπούν διάφορες μορφές ετερότητας, με καλλιτέχνες και με ομάδες ή οργανώσεις που διεκδικούν τα ανθρώπινα δικαιώματα .