ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ ΔΑΣΚΑΛΑΣ - Ιστορίες από το προσφυγικό

Ο εκδοτικός οίκος 24 Γράμματα και η συγγραφέας Ελένη Καραγιάννη
σας προσκαλούν στην επίσημη παρουσίαση του βιβλίου:
“ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ ΔΑΣΚΑΛΑΣ- Ιστορίες από το προσφυγικό”.

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 19:30μμ

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ερμού 134-136 (Στον πεζόδρομο δίπλα στον ηλεκτρικό σταθμό Θησείου)

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: 

Δρ. Γκέλη Αρώνη, Εκπαιδευτικός, Προϊσταμένη Αυτοτελούς τμήματος Εκπαίδευσης προσφύγων του Υπουργείου Παιδείας

Γιονούς Μουχαμμαντί, Πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων (GFR)

Δρ. Μαρία Βουλγαρίδου, Κοινωνική Λειτουργός/Συστημική ψυχοθεραπεύτρια/Συντονίστρια εκπαίδευσης δομής Σχιστού

Morteza Latif-Rahimi, μαθητής 1ου Λυκείου Δραπετσώνας, εθελοντής δημοσιογράφος στην εφημερίδα “Αποδημητικά πουλιά”.

Δημήτρης Μπούρας, documentary photojournalist

Συντονισμός ομιλητών: Χρήστος Λαζαρίδης, υπεύθυνος επικοινωνίας Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων

Μουσική πλαισίωση αναγνώσεων: Κρυστάλλινη άρπα με την Ιώ Αρματά.

Παράλληλες δράσεις:

– Εικαστική Έκθεση με έργα του κούρδου καλλιτέχνη: Mhamad Nakam
– Γεύσεις από την Κονγκολέζικη Κοινότητα Ελλάδας

Χορηγοί:

Gigifioggo wine bistrot
FUET pastry shop

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το βιβλίο στο μεγαλύτερο μέρος του καταγράφει την εμπειρία της συγγραφέως από τις προσφυγικές δομές τόσο ως εθελόντρια εκπαιδευτικός, όσο και ως Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων του Υπ. Παιδείας. Όλες οι ιστορίες είναι αληθινές και έχουν σαν στόχο να αποκαλύψουν τα παρασκήνια των προσφυγικών δομών: τις αγωνίες των προσφύγων αλλά και των εργαζομένων μέσα σε αυτές , δίνοντας έμφαση στο αγαθό και στο δικαίωμα της εκπαίδευσης. Παράλληλα επιχειρεί να αναδείξει κάποιες από τις δικές μας “στρεβλές” αντιλήψεις που προβάλουμε πάνω στις ζωές αυτών των ανθρώπων και άθελά μας τους βλάπτουμε.
Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου υπάρχει μια μικρή αναφορά σε ένα ερευνητικό ταξίδι που συμμετείχε η ίδια στη Ρουάντα όπου μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς μελέτησαν την ιστορία και το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Στόχος του κεφαλαίου είναι να δείξει τις άσχημες συνθήκες ζωής των ανθρώπων που έρχονται από εκείνον που ονομάζουμε Αναπτυσσόμενος κόσμος.
Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφονται ιστορίες από το Ελληνικό σχολείο και την προσπάθεια αυτών των παιδιών,χθες, όπως και σήμερα, να βρουν ενα μέρος όπου θα ανήκουν,

Βιογραφικό της συγγραφέως

Έλενα Καραγιάννη
τηλ. 6936872873
email: [email protected]

Η Έλενα Καραγιάννη είναι εικαστικός/ εκπαιδευτικός εικαστικής αγωγής. Έχει σπουδάσει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική, χαρακτική, παιδαγωγικά και οι μεταπτυχιακές σπουδές της έγιναν στην Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών /Σπουδές στην Εκπαίδευση/ΕΑΠ σε κατευθύνσεις όπως: Η Σπουδαιότητα της Τέχνης στην ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού, Κοινωνικές ανισότητες στο σχολικό περιβάλλον, Εκπαίδευση ενηλίκων, κ.α..

Εργάζεται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 1998 ως εκπαιδευτικός εικαστικής αγωγής και από τον Οκτώβριο του 2016 είναι Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων του Υπουργείου Παιδείας, στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του Σχιστού.

Είναι ιδρύτρια και Πρόεδρος του συλλόγου Δίκτυο Τέχνης και Δράσης (Oι άνθρωποι με τα μπαλόνια) όπου μαζί με Έλληνες εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες υποστήριξαν εθελοντικά με εκπαιδευτικές δράσεις τα παιδιά των προσφύγων και οργάνωσαν ανοικτά σχολεία σε διάφορες δομές, κατά τα έτη 2015 και 2016. Στα πλαίσια των δράσεων του συλλόγου έχει διοργανώσει και συντονίσει εκπαιδευτικά προγράμματα, καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και εικαστικά εργαστήρια ενδυνάμωσης, σε πρόσφυγες, σε οροθετικούς φυλακισμένους στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, στο γηροκομείο Αθηνών, στο πρόγραμμα RED UMBRELLA της Θετικής φωνής, κ.α.

Το 2014 ταξίδεψε στην Ρουάντα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος “Send my friend to school-Action Aid Hellas” όπου μαζί με άλλους Έλληνες εκπαιδευτικούς διερεύνησαν την πρόσβαση των παιδιών της χώρας στην εκπαίδευση και με τις πληροφορίες που συγκέντρωσαν, δημιούργησαν το εγχειρίδιο για το ελληνικό σχολείο με τον τίτλο: “Ταξίδι στη χώρα με τους χίλιους λόφους”.

Έχει τη γενική επιμέλεια στο Παιδικό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τέχνης και Αποδοχής που γίνεται κάθε χρόνο στον πεζόδρομο του Κεραμεικού/Ερμού.