Το FEMIN-ICT είναι μια συνεργασία μεταξύ 7 οργανισμών από την Ελλάδα, το Βέλγιο, την Κύπρο, την Ιταλία, τη Στοκχόλμη, την Ισπανία και τη Σουηδία, η οποία είχε ως στόχο να αντιμετωπίσει την υποεκπροσώπηση και δυσκολία ανέλιξης των γυναικών στον τομέα της Πληροφορικής & των Νέων Τεχνολογιών, ενθαρρύνοντας περισσότερες γυναίκες να ασχοληθούν με τον κλάδο, παρέχοντάς τους τα εργαλεία που χρειάζονται για να τα καταφέρουν, και προωθώντας την ίση συμμετοχή, εκπροσώπηση και μεταχείρισή τους εντός του οικοσυστήματος.
Οι εργαζόμενοι γονείς καταβάλουν καθημερινή προσπάθεια να συνδυάσουν αποτελεσματικά την επαγγελματική/εκπαιδευτική και την ιδιωτική/οικογενειακή τους ζωή. Ειδικά οι επαγγελματίες, οι επιχειρηματίες και οι φοιτητές/τριες στον τομέα των ΤΠΕ έχουν να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τα προγράμματα, τις προθεσμίες, τα ωράρια εργασίας. Μπορεί να εργάζονται εξ αποστάσεως, στο γραφείο ή με υβριδικό τρόπο, ωστόσο συνήθως πρέπει να φέρουν εις πέρας πολλές εργασίες, συχνά υπό αυστηρές προθεσμίες, να επικοινωνούν με πολλούς διαφορετικούς συναδέλφους, παρόχους, πελάτες και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη σε τακτική βάση και συχνά να κάνουν ανεξάρτητη εργασία που απαιτεί συγκέντρωση και πλήρη προσοχή στη λεπτομέρεια.
Μία από τις πολλές έρευνες που αναφέρονται στις προκλήσεις και την πολυπλοκότητα ειδικά για τους εργαζόμενους γονείς, η οποία δημοσιεύθηκε στο International Journal of Human Resources Studies, υπέδειξε πέντε κύριους τομείς ανησυχίας: σύγκρουση μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, στερεότυπα, εξάντληση, αλλαγή του προγράμματος εργασίας και ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης. Στον απόηχο του COVID-19, οι συνθήκες για τους/τις εργαζόμενους/ες, σπουδάζοντες/ουσες και επιχειρηματίες γονείς έχουν γίνει ακόμη πιο περίπλοκες.
Αυτή η εργαλειοθήκη έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις εταιρείες, τους οργανισμούς, τις θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα να αντιμετωπίσουν αυτό το σύνθετο και πολυεπίπεδο ζήτημα, παρέχοντας πρακτικές ιδέες και λύσεις.
Μέσω αυτού του μεθοδολογικού εργαλείου στοχεύουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε οικοσύστημα που σχετίζεται με την τεχνολογία να ξεκινήσει το ταξίδι του προς τη δημιουργία πολιτικών, πρακτικών και λειτουργιών που να ανταποκρίνονται περισσότερο στα φύλα, ώστε να υποστηριχθεί ένα ολοένα πιο ισότιμο πεδίο ΤΠΕ.
Το FEMIN-ICT χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ε.Ε. και υλοποιήθηκε από τους οργανισμούς Impact Hub Stockholm, Stimmuli for social change, The Square Dot Team, Women On Top, Associazione Co-cò Italy, Instituto Ikigai, CSI CENTER FOR SOCIAL INNOVATION LTD
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ