Από το 1980 ο Σταθμός Εφήβων, σήμερα “Σταθμός Ασυνόδευτων Ανηλίκων”, λειτουργεί στα Εξάρχεια, σε ιδιόκτητο νεοκλασικό οίκημα. Διαχρονικά το έργο του Συλλόγου προσαρμόστηκε και κλήθηκε να καλύψει τις εκάστοτε κοινωνικές ανάγκες πάντα μέσα από εξειδικευμένη, σύγχρονη και υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών με κύρια χαρακτηριστικά το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη φροντίδα οικογενειακού τύπου.
Έως σήμερα πάνω από 2500 νέοι ποικίλων κοινωνικών αναγκών και εθνικοτήτων έχουν φιλοξενηθεί στον Σταθμό Εφήβων, δομή φιλοξενίας που λειτουργεί υπό την εποπτεία ενός εφταμελούς συμβουλίου. Τα τελευταία χρόνια η δυναμικότητά του είναι 17 θέσεις.
Τον Νοέμβριο του 2015 , ο Σύλλογος, σε συνέχεια της διεύρυνσης των δράσεων του για την αποκατάσταση και ομαλή κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των παιδιών που ήδη φιλοξενεί, ανέλαβε την ανακατασκευή και υποστήριξη λειτουργίας πρότυπου Ξενώνα – Κέντρο Νεότητας για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα για τη στέγαση και στήριξη νεαρών Προσφύγων ( πρώην ασυνόδευτοι ανήλικοι, αιτούντες άσυλο).
Ο Ξενώνας λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2016 σε κτήριο του Συλλόγου στο κέντρο της Αθήνας και φιλοξενεί έως 25 νέους. Όπως περιγράφεται και στον κανονισμό λειτουργίας το Κέντρο Νεότητας για τους Πρόσφυγες (Αιτούντες Άσυλο) προσφέρει πρόσκαιρη φιλοξενία και παράλληλα υποστήριξη σε νέους άνδρες ηλικίας 18-22 χρόνων που δεν διαθέτουν περιβάλλον διαμονής, ή που η οικονομική τους δυνατότητα δεν τους επιτρέπει να συνεχίσουν τις σπουδές τους τόσο στη δευτεροβάθμια ή την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι προσανατολισμένες στην κατεύθυνση της ανασύνταξης των δυνάμεων και της ενίσχυσης των ικανοτήτων των νέων που φιλοξενούνται στον ξενώνα, με την προοπτική της αυτόνομης ένταξης τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Σύλλογος Μερίμνης και Ανηλίκων μετονομάστηκε σε Σύλλογο Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων.
Το HOUSE2 χρηματοδοτείται από τα EEA Grants μέσω του προγράμματος II «Άσυλο και μετανάστευση (Αντιμετώπιση επείγουσων αναγκών για την υποδοχή και την αξιολόγηση των αιτούντων άσυλο και για τη στέγαση ευάλωτων ομάδων)», χρηματοδότηση που διαχειρίζεται η ΣΟΛ Crowe και η Human Rights 360. Το «Εργαστήρι Αυτόνομης Διαβίωσης» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund,απο τα EEA Grants, με φορέα υλοποίησης τον ΣΜΑΝ, Σύλλογο Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now.
Παραπομπές στους ξενώνες μας γίνονται μέσω ΕΚΚΑ.