Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας σε Ενήλικες και Ανήλικους - Βαβέλ

Φορέας: Συν-ειρμός ΑμΚΕ Κοινωνικής Αλληλεγγύης - ΒΑΒΕΛ
Είδος Φορέα: Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Ι. Δροσοπούλου 72, Αθήνα, Ελλάδα

6η Δημοτική Κοινότητα (Bόρειες κεντρικές συνοικίες – Πατήσια, Κυψέλη)

Τελευταία Ανανέωση Υπηρεσίας 23-10-2023

Γενικές Πληροφορίες

Ομάδες Πληθυσμού
Προσφυγικός / μεταναστευτικός πληθυσμός
 • Πάσχοντες/ουσες από σοβαρά παθολογικά ή ψυχικά νοσήματα
 • Επιβιώσαντες/σασες βασανιστηρίων
Ημέρες/Ώρες Εξυπηρέτησης
 • Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 - 17:00
Γλώσσες Εξυπηρέτησης
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΦΑΡΣΙ ΟΥΡΝΤΟΥ ΚOYΡΜΑΝΤΖΙ ΛΙΝΓΚΑΛΑ ΠΑΣΤΟ
Χρηματοδότηση
Χρηματοδότηση κατά κύρια βάση από το Υπουργείο Υγείας

Περιγραφή

Η διεπαγγελματική ομάδα του Βαβέλ, σε συνεργασία με τους εθελοντές και τους γλωσσικούς διευκολυντές παρέχουν στους εξυπηρετούμενους υπηρεσίες ευρέος φάσματος, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:

 • Διάγνωση, εκτίμηση αναγκών, εκτίμηση λειτουργικότητας, εκτίμηση ανθεκτικότητας / ευαλωτότητας
 • Ψυχιατρική παρακολούθηση
 • Ψυχολογική υποστήριξη
 • Συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία (τα περισσότερα μέλη της διεπαγγελματικής ομάδας του Βαβέλ είναι εκπαιδευμένα ή εκπαιδεύονται σε ψυχοθεραπευτικές τεχνικές –συστημική, ψυχαναλυτική, θεραπεία σχημάτων).
 • Σύνδεση με υπηρεσίες, συνοδεία, διαμεσολάβηση
 • Ψυχοκοινωνική αποκατάσταση

Για τους εξυπηρετούμενους που δεν ομιλούν την ελληνική ή άλλες γλώσσες τις οποίες κατέχουν τα μέλη της ομάδας και οι εθελοντές (αγγλική, γαλλική, αραβική, ιταλική, ισπανική) διατίθεται διερμηνεία μέσω γλωσσικών διευκολυντών οι οποίοι εκπαιδεύονται και εποπτεύονται από το προσωπικό του Βαβέλ.

Από την 1η Οκτωβρίου 2023 και για ένα έτος οι υπηρεσίες αυτές θα παρέχονται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), καθώς η δράση εντάχθηκε στο πρόγραμμα δωρεών SNF-Release Athens, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ) του ΙΣΝ.
Επιπλέον της παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών η υποστήριξη του ΙΣΝ εκτείνεται και στην κάλυψη δαπανών για τη διεξαγωγή δράσεων δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης προσώπων σε κομβικές θέσεις, στην εκπαίδευση επαγγελματιών σε ζητήματα εντοπισμού και κινητοποίησης επιζώντων, στην εποπτεία του προσωπικού του Βαβέλ.

 

Τρόπος Παραπομπής/Συμμετοχής

Η πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας του Κέντρου Ημέρας Βαβέλ γίνεται:

 • Σε περίπτωση ενήλικα, είτε με τηλεφωνική επικοινωνία του ιδίου είτε προσερχόμενος στο Κέντρο χωρίς να χρειάζεται να έχει προγραμματιστεί κάποιο ραντεβού. Αν για κάποιο λόγο, δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί άμεσα ο αιτών, κρατούνται τα στοιχεία του και στη συνέχεια οι επαγγελματίες του Κέντρου επικοινωνούν για να προγραμματιστεί κάποιο ραντεβού.
 • Σε περίπτωση ανήλικου, η παραπομπή χρειάζεται να γίνει από τους νόμιμους κηδεμόνες με τους τρόπους που αναφέρθηκαν παραπάνω. Σε περίπτωση που ο ανήλικος είναι ασυνόδευτος, η παραπομπή μπορεί να γίνει από οποιαδήποτε υπηρεσία/ οργάνωση (π.χ. δομή φιλοξενίας, κοινωνική υπηρεσία κλπ) είτε από τον νόμιμα ορισμένο επίτροπο.

Ειδικότερα:

Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται να λάβουν αυτές τις υπηρεσίες λόγω εμπειριών βασανιστηρίων και βίας μπορούν να απευθύνονται στο Βαβέλ είτε δια ζώσης είτε τηλεφωνικά (2108616266, 2108616280)από Δευτέρα έως Παρασκευή μεταξύ 09.30-16.00 όπου εξειδικευμένος επαγγελματίας θα παραλάβει το αίτημα και θα ενημερώσει για τον προγραμματισμό της πρώτης κλινικής συνάντησης.

Οι φορείς που ενδιαφέρονται να παραπέμψουν ανθρώπους με εμπειρίες βασανιστηρίων και βίας μπορούν να τους ενημερώνουν για όσα αναφέρονται παραπάνω αναφορικά με τον τρόπο πρόσβασης και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί πως, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Βαβέλ, η υποστήριξη παίρνει διάφορές μορφές, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ξεχωριστού ανθρώπου και με το σχέδιο υποστήριξης που θα συν-διαμορφωθεί.