Το Disabilities Inclusive Project ”πάει” στο Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη

Ενημερωτική συνάντηση και ανταλλαγή καλών πρακτικών ανάμεσα σε επτά δήμους

Οι Δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Λαρισαίων, Πειραιά, Τρικκαίων και Χανίων συμμετείχαν στην παρουσίαση του προγράμματος ‘Disabilities Inclusive’ που υλοποιεί ο Δήμος Αθηναίων μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ)  σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (UNHCR). Το έργο υλοποιείται σε στενή συνεργασία με το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) του Δήμου Αθηναίων.

Στην ενημερωτική συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 30 Ιουνίου 2023, οι 16 εκπρόσωποι και υπάλληλοι σε επτά δήμους – μέλη του Δικτύου Πόλεων παρακολούθησαν την παρουσίαση  του προγράμματος παροχής στοχευμένης υποστήριξης και βοήθειας σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο με αναπηρία ‘Disabilities Inclusive Project’, συζήτησαν για τις προκλήσεις και τους τρόπους βελτίωσης της πρόσβασης πολιτών τρίτων χωρών στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και ενημερώθηκαν σχετικά με τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών προσφύγων και αιτούντων άσυλο με αναπηρία μέσω του προγράμματος.

Τους/τις συμμετέχοντες/ουσες καλωσόρισε η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Υποστήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων Δήμου Αθηναίων, Μελίνα Δασκαλάκη. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Παναγιώτης Ψαθάς, Προϊστάμενος Τμήματος Υποστήριξης & Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών & Προσφύγων της Δ/νσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος ανέδειξε μέσα από την εμπειρία του ΚΕΜ Αθήνας τα οφέλη από την ενίσχυση των ΚΕΜ με συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες.

Μετά την παρουσίαση του προγράμματος από τη Διαχειρίστρια έργου, Μαρία Δημητρίου,  οι κοινωνικοί λειτουργοί εξήγησαν τη διαδικασία για την πιστοποίηση αναπηρίας και του αντίστοιχου επιδόματος και απάντησαν σε ερωτήσεις αναφορικά με την προσβασιμότητα προσφύγων και αιτούντων άσυλο με αναπηρία σε υπηρεσίες.

Οι δημοτικοί υπάλληλοι αντάλλαξαν καλές πρακτικές σε αυτόν τον τομέα και ανέδειξαν την ανάγκη να εντείνουν τη μεταξύ τους συνεργασία στο μέλλον για να προσφέρουν ένα ακόμα πιο φιλόξενο περιβάλλον σε πολίτες με αναπηρία και προσφυγικό υπόβαθρο σε κάθε πόλη.

Επιπλέον, συζητήθηκε η δυνατότητα κάλυψης αναγκών προσφύγων και αιτούντων άσυλο με αναπηρία που ζουν στις πόλεις – μέλη του Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη δωρεάν μέσω του προγράμματος ‘Disabilities Inclusive’, συγκεκριμένα με τη δωρεάν  παροχή βοηθητικού εξοπλισμού  κατά περίπτωση και υπό όρους.

Περισσότερα για το Πρόγραμμα ‘Disabilities Inclusive’: https://www.accmr.gr/news/33147/