Refugee Week Greece: Ταξίδι προς τα εμπρός: Προβολή ταινίας για τo Φεστιβάλ Refugee Week Greece 2023 και προοπτικές για το 2024

Refugee Week Greece – Arts of Diaspora

9 Νοεμβρίου 2023

 To Refugee Week Greece αποτελεί μια παγκόσμια και δυναμική κίνηση, ένα πολιτιστικό φεστιβάλ που γιορτάζει τη συνεισφορά, τη δημιουργικότητα και την αυθεντικότητα ανθρώπων που έχουν βιώσει αναγκαστική εκτοπισμό. Έχει τόπο κάθε χρόνο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων, η οποία εορτάζεται στις 20 Ιουνίου.

 

To Refugee Week Greece επιστρέφει στην Ελλάδα στις 17-24 Ιουνίου 2024.

 

Το Refugee Week Greece ενσαρκώνει μια παγκόσμια και δυναμική κίνηση, ένα πολιτιστικό γεγονός που φωτίζει τις ανεκτίμητες συνεισφορές, τη δημιουργικότητα και τις αυθεντικές εμπειρίες ατόμων που έχουν βιώσει αναγκαστικό εκτοπισμό. Το φεστιβάλ δεσμεύεται να προωθεί την ισότητα και την ποικιλομορφία, παρέχοντας πλατφόρμα σε καλλιτέχνες της διασποράς να εκφραστούν και να συνεχίσουν την επαγγελματική τους ανάπτυξη. Στοχεύουμε στην υποστήριξη των παραδοσιακών πολιτιστικών εκδηλώσεων των κοινοτήτων της διασποράς, προκειμένου όχι μόνο να διατηρούν δεσμούς με τις πατρίδες τους, αλλά και να διευκολύνουν την προώθηση της σύγχρονης δημιουργίας, συμπεριλαμβανομένης της παραδοσιακής λαϊκής τέχνης, καθώς και την προώθηση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας μέσω διαφόρων τρόπων καλλιτεχνικής δημιουργίας, παραγωγής, διανομής και απόλαυσης.

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εκκίνησης, οι οργανισμοί-εταίροι μας μοιράστηκαν τις σκέψεις τους για τη σημασία του Refugee Week Greece στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων:

 

  • Almir Koldiz, Διευθυντής, Counterpoints Arts
  • Κλαίρη Παυλάκη, Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας
  • Μελίνα Δασκαλάκη Πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης της Πόλης της Αθήνας (ΚΥΑΔΑ), Ειδική Σύμβουλος του Δημάρχου της Αθήνας για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες
  • Maria Clara Martin, Αντιπρόσωπος, UNHCR Greece
  • Ειρήνη Ανδρουλάκη, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ)

Επίσης, αρκετοί εταίροι που διοργανώνουν δραστηριότητες, εργαστήρια και εκδηλώσεις για το φεστιβάλ του 2023 παρουσίασαν την εμπειρία και την επίδρασή στην κοινότητα:

 

  • Eλένη Ζαχαροπούλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας, EEA Grants
  • Λίνα Ιωαννίδου, Κοινωνιολόγος, Δίκτυο Νέων, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
  • Αλάνα Χλόη Εσποσίτο, Συν-Διευθύντρια, Υπεύθυνη Συνεργασιών & Προαγωγής, Lighthouse Relief
  • Νία Φιλογιάννη, Cream Athens

 

“Αυτό που πιστεύω ότι θα μείνει στη μνήμη μου από το φεστιβάλ είναι η απόλυτη ένταση των στιγμών και η δυναμική μετατόπιση των συναισθημάτων. Με κάθε δραστηριότητα, ένιωθα σαν να μεταφερόμουν μεταξύ διαφορετικών χώρων, κινούμενη από τον κόσμο της φαντασίας στον κόσμο της δράσης, από το θέατρο σε εργαστηρια για τις πρώτες βοήθειες, από τις δημιουργικές προσπάθειες των παιδιών στην ενδυνάμωση των γυναικών, στον κινηματογράφο, στη μουσική, από την εξερεύνηση της ιστορίας και της παράδοσης στο να ζήσεις ένα μείγμα αγωνίας και ελπίδας για το μέλλον. Παρατηρητικά, όλοι αυτοί οι διάφοροι κόσμοι κάπως ενώνονται και συνδέονται μεταξύ τους.”

 

Συμμετέχουσα στο Φεστιβάλ της Εβδομάδας Προσφύγων Ελλάδα

 

Το Refugee Week Greece έχει λάβει το βραβείο Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE). Το EFFE Label αποτελεί το σήμα ποιότητας της Ευρώπης για εξαιρετικά φεστιβάλ τεχνών που επιδεικνύουν τη δέσμευσή τους στον τομέα των τεχνών, της συμμετοχής της κοινότητας και του ανοίγματος στη διεθνή κοινότητα.

 

Η πρωτοβουλία είναι ένα πολιτιστικό φεστιβάλ, μέρος ενός δυναμικού παγκόσμιου κινήματος και αναδεικνύει τη συμβολή, τη δημιουργικότητα και την ανθεκτικότητα των προσφύγων και των ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και τη συμμετοχή του Κέντρου Συντονισμού για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR), του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) και ενταξιακών προγραμμάτων του Δήμου, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Ελλάδας, του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) στην Ελλάδα και του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

 

Ο Tom Green, Υπεύθυνος Παραγωγής για το Counterpoints Arts, ανακοίνωσε ότι το θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι “Το Σπίτι μας”. Από τα μέρη όπου συγκεντρωνόμαστε για να μοιραστούμε γεύματα μέχρι τον κοινό μας τόπο, τον πλανήτη Γη: καλούνται όλοι να γιορτάσουν το τι σημαίνει το “Το Σπίτι μας” για αυτούς.

 

Το σπίτι μπορεί να είναι ένας τόπος καταφυγής, ένα συναίσθημα ή μια κατάσταση του νου. Μπορεί να βρεθεί σε μυρωδιές, γεύσεις και ήχους. Από τα ρούχα που φοράμε μέχρι τις λέξεις με τις οποίες μεγαλώσαμε. Είναι στο φαγητό, τη μουσική και τις τέχνες. Είναι στις πολιτισμικές μας παραδόσεις και στα τοπία μας. Το σπίτι μπορεί να είναι περισσότερο από ένας τόπος, και η εύρεσή του μπορεί να είναι ένα ταξίδι, όπως για τόσους από εμάς που πρέπει να αφήσουμε τις χώρες μας και να ξαναχτίσουμε τις ζωές μας. Καμιά φορά μπορούμε να βρούμε το σπίτι σε ένα άτομο. Άλλες φορές είναι σε μια ολόκληρη κοινότητα. Και συχνά, βρίσκεται σε έναν μοναδικό χαιρετισμό φροντίδας και υποδοχής.

 

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Filmmaker Fridoon Joinda να παρουσιάζει τη Ταινία για το Refugee Week Greece 2023. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία ΕΔΩ

 

 

Eάν θέλετε να λάβετε μέρος στο Φεστιβάλ παρακαλούμε να έρθετε σε επικοινωνία. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας [email protected] +30 698 30 50 292

 

Instagram @refugeeweekgreece | Facebook @refugeeweekgreece  | Ιστοσελίδα www.refugeeweek.gr | Παραγωγή και επιμέλεια Dina Ntziora

 

 

Οργάνωση:

We are Community, Athens Comics Library με την υποστήριξη του Βρετανικού Οργανισμού Counterpoints Arts UK  και Comic Relief Across Borders.

Με την υποστήριξη: