Πρόσκληση ενδιαφέροντος για εκπαιδευτικά προγράμματα από το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων σε σχολεία και οργανώσεις

Το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) του Δήμου Αθηναίων προσκαλεί σχολεία, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις  και λοιπούς  οργανισμούς,  να δηλώσουν συμμετοχή  σε δύο δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα, εγκεκριμένα  από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους, Έλληνες αλλά και πρόσφυγες ή μετανάστες. Τα προγράμματα περιλαμβάνουν ασκήσεις και παιχνίδια θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος, δραστηριότητες δημιουργικής γραφής και τέχνης και εργαστήρια κατασκευής κούκλας. Στόχος των δράσεων είναι η προώθηση των αρχών του σεβασμού, της δημοκρατικής συνύπαρξης, της μη βίαιης επίλυσης διαφορών, της αλληλεγγύης, καθώς και η ενίσχυση της αλληλεπίδρασης και της κριτικής σκέψης.

Τα προγράμματα που υλοποιούνται διαδικτυακά ή διά ζώσης από τη θεατρολόγο του ΚΕΜ σε συνεργασία με τον/την εκπαιδευτικό της τάξης, απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες:

• σχολικών μονάδων της Γενικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ολόκληρη τη χώρα και στο εξωτερικό,

• τάξεων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ένταξη μεταναστών και προσφύγων ολόκληρης της χώρας και

• τάξεων καλλιτεχνικών εργαστηρίων ολόκληρης της χώρας

Το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Οι Κοσμοναύτες» έχει το χαρακτήρα θεατροπαιδαγωγικών εργαστηρίων για να διερευνήσει ζητήματα ετερότητας, ενσυναίσθησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με όχημα το διαπολιτισμικό παραμύθι του Ουμπέρτο Έκο «Οι τρεις κοσμοναύτες», το θεατρικό παιχνίδι και το κουκλοθέατρο, τα παιδιά ενθαρρύνονται να συνεργαστούν, να παίξουν και να δημιουργήσουν.

Το δεύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Τα όνειρά μου είμαι εγώ!» υποστηρίζει δραστηριότητες γνωριμίας και συνεργασίας παιδιών και εφήβων προσφύγων και μη. Μέσα από ασκήσεις και παιχνίδια θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος και δραστηριότητες δημιουργικής γραφής και τέχνης, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να συνεργαστούν και να συνομιλήσουν σε συνθήκες διαπολιτισμικής επικοινωνίας, σεβασμού και αποδοχής.

Οι δράσεις έχουν διάρκεια από 2 ώρες (για δραστηριότητες που υλοποιούνται εντός του ωρολογιακού προγράμματος της σχολικής μονάδας) μέχρι 4 ώρες (για δραστηριότητες που υλοποιούνται εκτός ωρολογιακού προγράμματος της σχολικής μονάδας).

Για εκδήλωση ενδιαφέροντος ή για περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα παρακαλώ στείλτε email στο [email protected], υπόψη Κατερίνας Τίγκα.