Πραγματοποιήθηκε το συνέδριο “Local Government Approaches to Diversity” στην πόλη Μέχελεν του Βελγίου με τη συμμετοχή του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων, κ. Θανάση Χειμωνά
Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, κ. Θανάσης Χειμωνάς, εκπροσώπησε τον Δήμο Αθηναίων στο συνέδριο “Local Government Approaches to Diversity”, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 19 Απριλίου στην πόλη Μέχελεν του Βελγίου στο πλαίσιο της βελγικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός του συνεδρίου ήταν να επισημάνει τις πρωτοβουλίες και τις πολιτικές που προάγουν τη διαφορετικότητα και ενισχύουν την κοινωνική συνοχή σε διάφορους δήμους σε όλη την Ευρώπη.
«Οι τοπικές αρχές οφείλουν να πρωτοστατούν στη χάραξη των πολιτικών ένταξης, καθώς οι πρόσφυγες έρχονται πρώτα σε επαφή με αυτές. Η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να καταλήξει σε μια ξεκάθαρη εθνική στρατηγική με συγκεκριμένη διανομή ρόλων, κάτι που για πραγματοποιηθεί χρειάζεται η ουσιαστική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης», είπε ο κ. Χειμωνάς κατά τη διάρκεια του πρώτου πάνελ της εκδήλωσης, στο οποίο συμμετείχε μαζί με την Πρόεδρο της κυβέρνησης της Φλάνδρας, Gwendolyn Rutten, τον Δήμαρχο της Ουψάλα, Eric Pelling, τον Δήμαρχο Εργασίας και Ένταξης της Κοπεγχάγης, Jens- Krisrtian Lutken και την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Anita Vella. Κατέληξε πως: «Πέρα από τα παραπάνω, η ένταξη επιτυγχάνεται μέσω της τέχνης, της παιδείας, του αθλητισμού καθώς και του σπασίματος κάθε μορφής στερεοτύπων».
Στην εν λόγω σύσκεψη συμμετείχαν Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και ειδικοί από πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Η εκδήλωση έχει σκοπό να τονίσει ότι εν μέσω διαφόρων προκλήσεων και ευκαιριών, οι Δήμοι και οι πόλεις στην Ευρώπη εντείνουν τς προσπάθειές τους. Διεξήχθησαν εποικοδομητικές συζητήσεις και προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στις διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς και την ανάγκη ένταξής τους στις τοπικές κοινωνίες.
Ο Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε σε ζωτικά θέματα όπως η στέγαση, η ανάγκη χάραξης μιας τοπικής στρατηγικής σε συνεργασία με τις διάφορες κοινότητες και στηλίτευσε την αδυναμία άμεσης ένταξης της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Τέλος, ανέδειξε τις καλές πρακτικές του Δήμου Αθηναίων στον τομέα της ένταξης μεταναστών και προσφύγων, όπως το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) Δήμου Αθηναίων και το Κέντρο Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (Athens Coordination Center for Refugee & Migrant issues – ACCMR), αλλά και τη χρησιμότητα του Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη, στο οποίο συμμετέχουν 18 Δήμοι της χώρας.