Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπηρεσίες & Πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των εκτοπισμένων

Η δημοτική αρχή βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε «ανοιχτή γραμμή» με το Υπουργείο Μετανάστευσης και την Ουκρανική πρεσβεία στην Αθήνα για τον συντονισμό στην υποδοχή και τη φιλοξενία προσφύγων που φτάνουν στην πρωτεύουσα. Μετά από εισήγηση του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τη διάθεση χώρου στο κέντρο της πόλης, με στόχο να καλυφθούν, όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά οι ανάγκες της Συντονιστικής Επιτροπής των Ουκρανικών Κοινοτήτων της Ελλάδας ενώ εφόσον κριθεί απαραίτητο, οι παιδικές κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα βρίσκονται στη διάθεση της Πολιτείας, ώστε να φιλοξενηθούν και εκεί γυναίκες και παιδιά που άφησαν πίσω τους τις εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας.

Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με πληροφορίες υποστήριξης προς νεοεισερχόμενους Ουκρανούς/ές στην Ελλάδα καθώς και πώς μπορείτε να υποστηρίξετε τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους ώστε να γλυτώσουν από τη φρίκη του πολέμου.

 

A. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ/ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΝΕΟΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

α. Πληροφορίες από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τους εκτοπισθέντες από τον πόλεμο στην Ουκρανία στην Ελλάδα – FAQs με πρακτικά παραδείγματα τα οποία επικαιροποιούνται τακτικά.

Σύνδεσμοςhttps://migration.gov.gr/ukraine/

β. ΜΚΟ

i. ΝΟΣΤΟΣ – Υπηρεσίες πληροφόρησης/υποστήριξης για Ουκρανούς πολίτες στην Ελλάδα

Ο ΝΟΣΤΟΣ οργάνωσε και λειτουργεί γραφείο πληροφόρησης-υποστήριξης για Ουκρανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ελλάδα από τις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Το Γραφείο προσφέρει πληροφορίες για την πρόσβαση στις υπηρεσίες και στις διαδικασίες για την παραμονή στη χώρα, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες της Ελληνικής Κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών. Επίσης, μπορούμε να παρέχουμε πληροφόρηση για νομικά ζητήματα και υποστήριξη στη διαδικασία εύρεσης στέγης και εργασίας, εγγραφής στο σχολείο κ.λπ., εφόσον χρειάζεται.

Το «Γραφείο πληροφόρησης» λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα-Παρασκευή) 10:00 – 19:00 τηλεφωνικά και με ραντεβού από κοντά.

• Για ερωτήματα, αιτήματα ή ραντεβού: (+30) 210 8815 310
• Οι υπηρεσίες προσφέρονται στα Ελληνικά, Αγγλικά, Ουκρανικά, Ρωσικά

B. ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

α. Συντονιστικό Κέντρο Ουκρανικής Διασποράς στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή των βασικών κοινοτήτων

Σύνδεσμοςhttps://www.facebook.com/helpukraine.gr/.

β. Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζητά υποστήριξη ώστε να προσφέρει ένα ασφαλές καταφύγιο σε εκτοπισμένους/ένες από τον πόλεμο. Η Υ.Α. έχει αυξήσει την παρουσία της στην Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες με στόχο να προσφέρει συμπαράσταση και υποστήριξη σε όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται στην Ουκρανία και τις χώρες γύρω από αυτή.

Σύνδεσμοςhttps://bit.ly/3KKCH8c

γ. Γιατροί χωρίς Σύνορα

Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης: https://msf.gr/epeigon