OUR STORIES: Η ιστορία της μετανάστευσης στην Ελλάδα μέσα από προφορικές μαρτυρίες

Πόσο πρόσφατη είναι στην πραγματικότητα η παρουσία μεταναστών στην Ελλάδα;

To Our Stories καταγράφει την ιστορία μετανάστευσης προς την Ελλάδα, τις δεκαετίες 1970 και 1980. Με τη δημιουργία ενός ψηφιακού αρχείου από προφορικές μαρτυρίες και φωτογραφικό υλικό, επιχειρείται η γνωστοποίηση της μακρόχρονης παρουσίας μεταναστευτικών κοινοτήτων στη χώρα, και ειδικότερα στην Αθήνα.

Μεταναστευτικές κοινότητες έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα ήδη από το 1970. Ωστόσο, στο δημόσιο διάλογο, η μετανάστευση αντιμετωπίζεται ως ένα πρόσφατο φαινόμενο. Ενώ περισσότεροι/ες από 500.000 μετανάστ(ρι)ες διαμένουν στην χώρα, μέχρι και σήμερα, η γνώση για τις εμπειρίες, το ταξίδι και το επίπεδο της συμβολής τους στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, είναι περιορισμένη. Αυτή η διαπίστωση στάθηκε η αφορμή για την έμπνευση και δημιουργία του project Our Stories.

Σε αυτό το πλαίσιο, το εγχείρημα Our Stories στοχεύει να μετατοπίσει την αφήγηση και να συμβάλει στην τεκμηρίωση της ιστορίας της μετανάστευσης προς την Ελλάδα, φέρνοντας τις αφηγήσεις των ίδιων των μεταναστ(ρι)ών στο επίκεντρο. Με εργαλείο την προφορική ιστορία και τη χαρτογράφηση της πόλης μέσω αυτής, το project φιλοδοξεί να αναδείξει τις μεταναστευτικές κοινότητες ως κομμάτι της ιστορίας της Αθήνας. Απώτερος στόχος του Our Stories είναι να δράσει ως ευκαιρία για την έναρξη μιας πιο ευαισθητοποιημένης δημόσιας συζήτησης, και ως έναυσμα για μια ευρύτερη και πιο συστηματική τεκμηρίωση της μεταναστευτικής ιστορίας στην Ελλάδα.

OUR STORIES | our city

Στη σελίδα www.ourstories.gr θα βρείτε και τον Χάρτη Μαρτυριών. Εκεί μπορείτε να ακούσετε τις μαρτυρίες ξεχωριστά ή να περιηγηθείτε στις γειτονιές της Αθήνας μέσα από τις ιστορίες και τα μάτια των μεταναστ(ρι)ών που ζουν εδώ και δεκαετίες σε αυτές. Τα εικονίδια πάνω στο χάρτη αποτελούν τα τρία στοιχεία του λογοτύπου: Ταξίδι, κατοικία, φωνή. Πατώντας πάνω τους, θα εμφανιστούν αποσπάσματα κατοίκησης, εργασίας, ένταξης και οργάνωσης που έλαβαν χώρα στη γειτονιά σας, τις δεκαετίες 1970-1980.

Οι μαρτυρίες που θα ακούσετε είναι επεξεργασμένες για την προστασία της ανωνυμίας τρίτων προσώπων. Επίσης, για τη διευκόλυνση των επισκεπτριών/πτών, οι συνεντεύξεις είναι χωρισμένες σε 3 θεματικά μέρη, με υπόμνημα ακριβούς απομαγνητοφώνησης για όσες και όσους επιθυμούν ή χρειάζονται να περιηγηθούν στις ιστορίες στη μέσω της ανάγνωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο [email protected]
Facebook: OurStoriesGr | Instagram: @ourstoriesgr

Το Our Stories είναι ένα ανεξάρτητο εγχείρημα της Σεμπένε Ισέτε, το οποίο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της υποτροφίας Landecker Democracy του ιδρύματος Humanity In Action. Η εύρεση ανθρώπων και ιστοριών έγινε με τη συμβολή του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών.