Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ημερίδα «Αθήνα: Πρωτεύουσα της Αλληλεγγύης»

Αθήνα: Πρωτεύουσα της Αλληλεγγύης
Χάρης Δούκας: «Δίπλα στους ευάλωτους δημότες μας»
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ημερίδα «Αθήνα: Πρωτεύουσα της Αλληλεγγύης» στην οποία παρουσιάστηκαν οι κοινωνικές δομές και υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων που φιλοξενούνται σε δημοτικούς χώρους. Αιρετοί, στελέχη του Δήμου, επαγγελματίες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εθελοντές από την Κοινωνία των Πολιτών συναντήθηκαν στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα νέα έργα και τις δράσεις του Δήμου.
Την ημερίδα άνοιξε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο οποίος μίλησε για τις κοινωνικές υπηρεσίες και δομές του Δήμου καθώς και για την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των συνεργασιών, των συνεργειών και των δικτυώσεων. Ο κ. Δούκας επισήμανε ότι: «Ένας στους τρεις κατοίκους της Αθήνας, χρειάστηκε με κάποιο τρόπο τις κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές του Δήμου. Περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι προσέτρεξαν, για κάποιο λόγο, να ζητήσουν βοήθεια από τις δημοτικές κοινωνικές δομές. Και αυτή είναι μια πραγματικότητα, που περιγράφει τις ανάγκες αλλά και την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ισχυρού κοινωνικού πυλώνα στην πόλη μας, μέρος του οποίου είναι οι κοινωνικές δομές και υπηρεσίες του Δήμου. Γι’ αυτό χρειάζεται να δουλέψουμε όλοι μαζί πάρα πολύ, να ενισχύσουμε τις συνεργασίες και τις συνέργειες και τις δικτυώσεις. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση, η καλή και αποδοτική συνεργασία, όλων μας και βεβαίως ένας γρήγορος σχεδιασμός νέων έργων και δράσεων. Είμαστε δίπλα στους ευάλωτους δημότες μας».
Ο Δήμαρχος, αναφέρθηκε ενδεικτικά σε μία σειρά από νέες δράσεις του Δήμου Αθηναίων:
Ξεκινάει τη λειτουργία του το Γραφείο Ενεργειακής Φτώχειας. Περισσότεροι από 60 πιστοποιημένοι εργαζόμενοι στον Δήμο, θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά.
Ετοιμάζεται η λειτουργία του Γραφείου Προσβασιμότητας.
Αυξάνονται τα Πολυδύναμα Δημοτικά Ιατρεία.
Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τη λειτουργία του γραφείου εύρεσης εργασίας (job center) για ευάλωτες ομάδες.
Ετοιμάζεται ο ξενώνας για τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Επανασχεδιάζονται και επαναλειτουργούν τα προγράμματα για τα Ανοιχτά Σχολεία.
Δημιουργούνται επτά Προσβάσιμες Διαδρομές για άτομα με κινητική και οπτική αναπηρία, μία σε κάθε κοινότητα του Δήμου Αθηναίων.
Επιπροσθέτως στην ημερίδα «Αθήνα: Πρωτεύουσα της Αλληλεγγύης» παρουσιάστηκαν οι βασικές κοινωνικές δομές του Δήμου: Τα Κέντρα Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτήσεων «Αθηνά Υγεία», ο ξενώνας φιλοξενίας εξαρτημένων, το Κέντρο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Αθηναίων – Οι Παιδικές Εξοχές, τα πολυδύναμα Δημοτικά Ιατρεία και οι Λέσχες Φιλίας.
Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ισότητας, Μαρία Στρατηγάκη, υπογράμμισε είπε ότι: «Η σημερινή ημερίδα μας έδειξε ότι το κοινωνικό έργο του Δήμου είναι πολύπλευρο και πολυδιάστατο. Έχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε τις υποδομές και έμπειρο προσωπικό να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες των ευάλωτων κατοίκων της πόλης. Θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε και να διευρύνουμε τις υπηρεσίες μας για να μπορέσουμε να ‘’ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ’’ αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτική πηγή και συνεργασία με τους φορείς της πόλης που προσφέρουν κοινωνικό έργο».
Πρόγραμμα εκδήλωσης: ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ