Οι νικήτριες του Διαγωνισμού «Φωτογραφίζω τη συμπόνια στην πόλη μου!»

Ο Διαγωνισμός φωτογραφίας που διοργάνωσε το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξησε συνεργασία με το φεστιβάλ Refugee Week 2023, ολοκληρώθηκε και ανέδειξε τρεις νικήτριες.

Οι διοργανωτές συγχαίρουν όσες και όσους πήραν μέρος στον διαγωνισμό από διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας και απαθανάτισαν στιγμές «συμπόνιας στην πράξη», αντλώντας έμπνευση από τη θεματική του Refugee Week Festival 2023. Με τις φωτογραφίες τους,  αναδεικνύουν τη σημασία της κατανόησης των  συνανθρώπων μας ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνικότητας, καθώς επίσης και του μεγάλου μας σπιτιού, της φύσης, μέσα από μία προσέγγιση ενεργού κοινωνικής συμμετοχής και προσφοράς.

Τον Διαγωνισμό Φωτογραφίας υποστήριξαν  ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο πλαίσιο της υποστήριξης που παρέχουν στο Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη.

Και οι νικήτριες είναι…

1ο βραβείο: Μαρκετάκη Χρύσα για τη φωτογραφία της με τίτλο ‘Το ταξίδι  3814’, Χανιά -Κρήτη

Μία από τις μεγαλύτερες  εισόδους μεταναστών στην χώρα μας έγινε το Νοέμβριο 2022 στην περιοχή μας. Η βοήθεια και η αλληλεγγύη ήταν παράδειγμα προς μίμηση ! Πολλά συγχαρητήρια σε όλους! Ηταν μια εμπειρία ζωής.

Μαρκετάκη Χρύσα

2ο βραβείο: Ανδριτσοπούλου Νάνσυ για τη φωτογραφία της με τίτλο ‘Quenched’, Άγιος Δημήτριος – Αττική

Μια παρέα μικρών παιδιών που παίζει σε ένα πάρκο στον Άγιο Δημήτριο,
αποφασίζει να δροσίσει τα σκυλάκια μια ιδιαίτερα ζεστή μέρα, καθώς δεν
υπάρχει κάποια πηγή ή βρύση για να πιούν νερό. Τα παιδιά μας διδάσκουν
με μια πράξη ανιδιοτελούς αγάπης και καλοσύνης.

Ανδριτσοπούλου Νάνσυ 

3ο βραβείο: Κωνσταντίνου Κωνσταντίνα – Μαρία για τη φωτογραφία της με τίτλο ‘Ο ηλικιωμένος που ταΐζει τα περιστέρια στον Κεραμεικό’, Αθήνα

Αυτός ο άνθρωπος κάθε Παρασκευή πάει και ταΐζει τα περιστέρια με όσο ψωμί διαθέτει κάθε μέρα και του δίνουν οι περαστικοί, λόγω του ότι ζει χωρίς στέγη, στην περιοχή του Κεραμεικού, στην αρχή της Ερμού προς Θησείο. Συγκινήθηκα από την κίνησή του, τότε, και για αυτόν τον λόγο τον τράβηξα φωτογραφία. Η κίνησή του δηλώνει πολλά για το πόσα πολλά χάνουμε καθημερινά εμείς οι ίδιοι, εάν δεν κάνουμε έστω από μία πράξη συμπόνιας ενώ διαθέτουμε τα πάντα σε υλικά αγαθά.

Του πήρα ένα μπουκάλι νερό και ακόμη ένα ψωμί για εκείνον και κάπως τον κατηύθυνα όπως μπορούσα, προκειμένου να πάει σε κάποια ανοιχτή δομή φιλοξενίας εκεί κοντά. Εύχομαι να τα κατάφερε και να πήγε γιατί δεν τον έχω ξαναδεί εκεί τις Παρασκευές. 

Κωνσταντίνου Κωνσταντίνα – Μαρία

Η κριτική Επιτροπή αποτελείτο από τον Fridoon Joinda, κινηματογραφιστή και συνήγορο των δικαιωμάτων των προσφύγων, την Kunoor Ojha, φοιτήτρια στο Harvard Kennedy School of Government, τον Todd Rigos, Φωτογράφο και καλλιτεχνικό επιμελητή, τη Ναταλία Γκάλγκου, Συντονίστρια του Compass Films και ως εκπρόσωπο της Συντονιστικής Ομάδας του Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη, τη Μαρίνα Τομαρά, Υπεύθυνη Επικοινωνίας.

Η επιτροπή αξιολόγησε με βάση τα ακόλουθα τρία κριτήρια: 1. Συνάφεια με το φετινό θέμα του Refugee Week Festival  “Συμπόνια στην πράξη”, 2. Σύνθεση κάδρου, 3. Αφηγηματικότητα

Οι νικητές θα λάβουν 3 φωτογραφικές μηχανές  polaroid με φιλμ.

Πιο συγκεκριμένα:

1ο βραβείο: Polaroid Instant Φωτογραφική Μηχανή Now + Gen 2 Black και Polaroid Color iType Instant Φιλμ

2ο & 3ο βραβείο: Polaroid Now Yellow Instant Camera & Polaroid Color Film For I-type Film Pack 6010

Οι νικητές θα ενημερωθούν άμεσα για τον τρόπο παραλαβής των βραβείων τους.

Για τη συμμετοχή τους ευχαριστούμε με αλφαβητική σειρά τις/τους: Αρχοντάκη Νίκη ‘Μπαλώνοντας δίχτυα’ (Χανιά), Κετσετσίδη Μαρία ‘Σταγώνα στον καύσωνα’ (Άγιος Δημήτριος), Πρέντζας Γιώργος ‘Reclining Position’ (Αθήνα), Σιφονιός Νικήτας  ‘Chinatown’ (Αθήνα), Iman Μohammed ‘Τα ανθρώπινα δικαιώματα σαν γροθιά’ (Ηράκλειο Κρήτης), Isabella dela Siepre ‘Portrait of Zaira’ (El Salvador).

Δείτε την ανακοίνωση στο www.cnigreece.gr: https://www.cnigreece.gr/news/oi-nikites-tou-diagonismou-fotografizo-ti-sybonia-stin-poli-mou/


Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ Refugee Week Greece

Η εκδήλωση Refugee Week Greece πραγματοποιήθηκε φέτος για δεύτερη φορά στην Ελλάδα στις 19 -25 Ιουνίου 2023 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Το Refugee Week Greece είναι ένα ανοιχτό και πλήρως προσβάσιμο φεστιβάλ με βάση τις κοινότητες. Πιστεύουμε ακράδαντα στη σημασία και στις αξίες της ισότητας και της πολυπολιτισμικότητας και δεσμευόμαστε να προωθούμε την ισότητα ευκαιριών για τους διοργανωτές εκδηλώσεων, τους οργανισμούς και το κοινό που παρακολουθεί τις εκδηλώσεις μας. Στόχος μας είναι να κατανοήσουμε και να τιμήσουμε την ποικιλόμορφη κοινότητα και να αναγνωρίσουμε την αξία της συνεισφοράς του κάθε ατόμου. Η πρωτοβουλία είναι ένα πολιτιστικό φεστιβάλ, μέρος ενός δυναμικού παγκόσμιου κινήματος και αναδεικνύει τη συμβολή, τη δημιουργικότητα και την ανθεκτικότητα των προσφύγων και των ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο.

Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και τη συμμετοχή του Κέντρου Συντονισμού για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR), του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) και ενταξιακών προγραμμάτων του Δήμου, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) στην Ελλάδα και του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

www.refugeeweek.gr

Instagram: https://www.instagram.com/refugeeweekgreece/

Facebook: https://www.facebook.com/refugeeweekgreece

Λίγα λόγια για το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη

Το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη είναι ένα δίκτυο 18 ελληνικών Δήμων που ανταλλάσσουν και σχεδιάζουν μαζί καλές πρακτικές εφαρμογές στον τομέα της ένταξης προσφύγων και μεταναστών. Δημιουργήθηκε το 2018 στη βάση μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και λειτουργεί με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο πλαίσιο τριμερούς συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων. Δήμοι μέλη: Αγίου Δημητρίου, Αθηναίων, Δέλτα, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Καλαμαριάς, Καρδίτσας, Κατερίνης, Λαρισαίων, Λεβαδέων, Νεάπολης – Συκεών, Ν. Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας, Πειραιώς, Τήλου, Τρικκαίων, Τρίπολης, Χανίων.

Περισσότερα: www.cnigreece.gr