Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ολοκληρώνει την επίσκεψή του στην Ελλάδα: χαιρετίζει την πρόοδο στην ένταξη και καλεί για συνέχιση των προσπαθειών

Κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα στις 19 και 20 Φεβρουαρίου 2024, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ύπατης Αρμοστείας για συνέχιση της συνεργασίας της με τις ελληνικές αρχές, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τις προσφυγικές κοινότητες, στην κατεύθυνση παροχής προστασίας και λύσεων σε ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Ύπατος Αρμοστής υπέγραψε μια Συμφωνία Έδρας με το Υπουργείο Εξωτερικών. «Η Συμφωνία αυτή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ορόσημο καθώς εδραιώνεται η μακρόχρονη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας με την Ελλάδα, έπειτα από 72 χρόνια ενεργής παρουσίας μας στη χώρα», τόνισε ο κ. Grandi.

Ο Ύπατος Αρμοστής συναντήθηκε επίσης με τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου και άλλους αξιωματούχους των κεντρικών και δημοτικών αρχών, εστιάζοντας στις τρέχουσες εξελίξεις και τις προσπάθειες διαχείρισης των αφίξεων και της προώθησης της ένταξης των προσφύγων.

Με 75.000 πρόσφυγες περίπου να φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στη χώρα, ο Ύπατος Αρμοστής επαίνεσε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην προώθηση της ένταξης των προσφύγων, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Ένταξη. Σε αυτά τα βήματα προόδου περιλαμβάνονται οι νομοθετικές βελτιώσεις για τη διευκόλυνση της ένταξης, όπως είναι η μείωση του χρόνου αναμονής των αιτούντων άσυλο για να αποκτήσουν το δικαίωμα στην εργασία.

Από τη σύσταση της νέας Υπηρεσίας Ασύλου το 2013, η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα για τη βελτίωση του συστήματος ασύλου της, παρά τις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, ιδίως σε περιόδους αυξημένων αφίξεων. Παρόλο που ορισμένες προκλήσεις παραμένουν, κυρίως όσον αφορά την πρόσβαση στο άσυλο και την καταγραφή των νέων αιτημάτων ασύλου, η Ελλάδα έχει καταφέρει να επεξεργαστεί ένα σημαντικό όγκο εκκρεμών αιτήσεων ασύλου και διατηρεί ποσοστά αναγνώρισης που συνάδουν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ενθαρρύνοντας τη συνέχιση των πρωτοβουλιών που βοηθούν τους πρόσφυγες να γίνουν αυτάρκεις και να συμβάλλουν ενεργά στην κοινότητα υποδοχής τους, ο Ύπατος Αρμοστής υπογράμμισε τη σημασία της πρόσβασης στην αγορά εργασίας και σε οικονομικά προσιτή στέγαση, της ενίσχυσης των δεξιοτήτων και του εξορθολογισμού των διοικητικών διαδικασιών προκειμένου να διασφαλίζεται η έγκαιρη έκδοση των απαραίτητων εγγράφων.

Ο Ύπατος Αρμοστής επισκέφθηκε επίσης τη δομή στη Ριτσώνα, τη μεγαλύτερη από τις 26 κρατικές δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, η οποία φιλοξενεί σήμερα περίπου 2.100 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες. Ο κ. Grandi σημείωσε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη βελτίωση των υλικών συνθηκών, αλλά επισήμανε τις προκλήσεις που εξακολουθούν να υφίστανται, ιδίως όσον αφορά την απομακρυσμένη τοποθεσία, η οποία δυσχεραίνει την πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η ψυχολογική υποστήριξη, καθώς και την πρόσβαση σε ευκαιρίες απασχόλησης και την αλληλεπίδραση με τις τοπικές κοινότητες – που είναι απαραίτητες για την ένταξη.

Kατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ύπατος Αρμοστής Filippo Grandi επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ύπατης Αρμοστείας να συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τις προσφυγικές κοινότητες για την παροχή προστασίας και λύσεων στους ξεριζωμένους ανθρώπους.

Ο Yπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης και ο Ύπατος Αρμοστής Filippo Grandi συζήτησαν για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε τομείς όπως η προώθηση της ένταξης των προσφύγων και την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών για την αντιμετώπιση όσων προκλήσεων παραμένουν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi υπογράφουν τη Συμφωνία Έδρας, η οποία ρυθμίζει το καθεστώς λειτουργίας της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα και θα ενισχύσει περαιτέρω τη μακρόχρονη συνεργασία του Οργανισμού με τη χώρα.

Ο Ύπατος Αρμοστής συναντήθηκε επίσης με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συμβολή τους στην προσφυγική ανταπόκριση και επιβεβαιώνοντας τον αναγκαίο ρόλο τους στην παροχή βασικών υπηρεσιών, συμπληρώνοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε και να διασφαλίσουμε το έργο που επιτελούν αυτές οι οργανώσεις. Μια ισχυρή και ενεργή κοινωνία των πολιτών αποτελεί θεμελιώδες κομμάτι των δημοκρατικών κοινωνιών», τόνισε.

Σχετικά με τις αναφορές για άτυπες αναγκαστικές επιστροφές (pushbacks) και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα της Ελλάδας, ο κ. Grandi σημείωσε τη μείωση των αναφερόμενων περιστατικών στα νησιά και υπογράμμισε τη σημασία των διαφανών και εμπεριστατωμένων ερευνών, ώστε κάθε ισχυρισμός που αφορά παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να διερευνάται διεξοδικά και να υπάρχει πλήρης λογοδοσία.

Επιπλέον, ο κ. Grandi επισκέφθηκε προγράμματα της Ύπατης Αρμοστείας και των εταίρων της, που στοχεύουν στη διευκόλυνση της πρόσβασης των προσφύγων σε ευκαιρίες βιοπορισμού. «Εντυπωσιάστηκα από το εξαιρετικό έργο που επιτελούν οι εταίροι μας στον τομέα της ένταξης και ένιωσα βαθύ σεβασμό για τους πρόσφυγες και την αποφασιστικότητά τους να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα και να συνεισφέρουν στις κοινότητες που τους υποδέχθηκαν», δήλωσε.

Σε συζητήσεις που είχε με πρόσφυγες που έχουν εξασφαλίσει εργασία στη χώρα, ο κ. Grandi παρατήρησε την προθυμία τους να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι. Τόνισε την αμοιβαία επωφελή ευκαιρία που παρουσιάζει η ένταξη των προσφύγων στο εργατικό δυναμικό της χώρας, υπογραμμίζοντας τις θετικές επιπτώσεις για τους πρόσφυγες, τις κοινότητες υποδοχής, την οικονομία και την κοινωνία γενικότερα.