Ημερίδα για το έργο «Multaka Athens: Διαπολιτισμικές Περιηγήσεις στην Αθήνα»

Το έργο «Multaka- Διαπολιτισμικές Περιηγήσεις στην Αθήνα», στοχεύει στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης μεταναστών και προσφύγων στη χώρα φιλοξενίας μέσα από τη διαπολιτισμικότητα. Η ημερίδα παρουσίασης και απολογισμού για το έργο, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16/06/2023 στο Αεριοφυλάκιο 1–Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ»  στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησε ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης.

Για την υλοποίηση του έργου και της ημερίδας συνεργάστηκαν  το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο Δήμος Αθηναίων, μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών ΕΑΤΑ ΑΕ-ΟΤΑ.

 

 

 

Στην ημερίδα, που αρθρώθηκε σε τέσσερις συνεδρίες, μίλησαν εκπρόσωποι των συναρμόδιων φορέων, με βασικό άξονα τον σχεδιασμό και την πορεία υλοποίησης του έργου. Προσκλήθηκαν επίσης και παρουσίασαν αντίστοιχα προγράμματα που υλοποιούνται σε ευρωπαϊκές πόλεις, οι συντονίστριες των Multaka του Βερολίνου, της Οξφόρδης, της Βέρνης, καθώς και του ανάλογου προγράμματος Amir της Φλωρεντίας.

Η ημερίδα έκλεισε με τους διαπολιτισμικούς περιηγητές και περιηγήτριες οι οποίοι/ες παρουσίασαν την εμπειρία που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των βιωματικών περιηγήσεων στα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όπου υλοποιείται το έργο (Αρχαία Αγορά, Κεραμεικός, Επιγραφικό Μουσείο, Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού), αλλά και με τις διηγήσεις  συμμετεχόντων που μίλησαν  για τη δική τους εμπειρία από τις  περιηγήσεις.

 

Το έργο είχε ως στόχο την ενδυνάμωση των προσφύγων και μεταναστών/ριων μέσω της συμμετοχής τους στον δημόσιο χώρο, την ενίσχυση της ενταξιακής τους πορείας και τη βελτίωση της αλληλοκατανόησης μεταξύ των πολιτισμών των κοινωνιών προέλευσης και υποδοχής. Στο πλαίσιο του έργου οι εκπαιδευμένοι σε ειδικά σχεδιασμένο σεμινάριο διαπολιτισμικοί περιηγητές, πραγματοποίησαν διαπολιτισμικές περιηγήσεις, στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, αραβικά και φαρσί, οι οποίες ήταν ανοιχτές και δωρεάν για όλους. Το έργο ολοκληρώνεται στις 30/06/2023 και σχεδιάζεται η συνέχισή του με νέα πρόταση.

Το έργο «Multaka Athens: Διαπολιτισμικές Περιηγήσεις στην Αθήνα» αποτελεί μέρος της Δράσης «Ενίσχυση της Κοινωνικής Ένταξης των πολιτών τρίτων χωρών» η οποία χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα 2014-2020 του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.

Περισσότερα: https://migration.gov.gr/imerida-gia-to-ergo-multaka-athens-diapolitismikes-periigiseis-stin-athina/

Φωτογραφίες: © Μυρτώ Γρηγορίου