Η ιστορία της Shaimaa και πώς τα μαθήματα πληροφορικής στο ΚΕΜ τη βοήθησαν να ενισχύσει τις δεξιότητές της

Η Shaimaa κρατάει όλο χαρά στα χέρια της δυο τίτλους σπουδών. Ολοκλήρωσε με επιτυχία τα μαθήματα πληροφορικής στο Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) του Δήμου Αθηναίων και πήρε βεβαίωση παρακολούθησης. Τα μαθήματα την προετοίμασαν ώστε να περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις πιστοποίησης γνώσης των βασικών δεξιοτήτων χειρισμού υπολογιστών και να λάβει το πτυχίο της.

 

«Μου πρότειναν τα μαθήματα στο ΚΕΜ από τη δουλειά μου γιατί θα είναι ένα επιπλέον προσόν στο βιογραφικό μου. Δεν γνώριζα από υπολογιστές και η δουλειά μου βασιζόταν πολύ σε αυτό», δήλωσε η Shaimaa, η οποία εργάζεται εδώ και 3 χρόνια ως Community Psychosocial Worker στην Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) παρέχοντας ψυχοκοινωνική βοήθεια σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

«Τα μαθήματα διήρκεσαν αρκετές ώρες ώστε να καλύψουμε κάθε ενότητα. Η καθηγήτρια της πληροφορικής τα εξηγούσε με κατανοητό τρόπο, ενώ η χρήση της πλατφόρμας εκπαίδευσης ως συμπληρωματικό εργαλείο, με τα βίντεο μαθήματα και τα σετ ασκήσεων, στα οποία μπορούσα να έχω πρόσβαση και μετά το μάθημα από τον δικό μου υπολογιστή, με βοήθησαν πάρα πολύ. Πλέον είμαι σε θέση να χειριστώ Windows, Word, Excel και Internet», συμπλήρωσε η ίδια.

Τέλος, η Shaimaa εξέφρασε την επιθυμία να γραφτεί και στα μαθήματα αγγλικών μετά τη θετική εμπειρία που είχε.

Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα του ΚΕΜ του Δήμου Αθηναίων

Τα μαθήματα πληροφορικής στο ΚΕΜ του Δήμου Αθηναίων αφορούν ενήλικες μετανάστες και πρόσφυγες ως μέρος των δράσεων κοινωνικής ένταξης. Είναι δωρεάν και διεξάγονται όλο το χρόνο σε κύκλους και σε διάφορες ώρες. Επίσης, προετοιμάζουν για τις εξετάσεις πιστοποίησης γνώσης των βασικών δεξιοτήτων χειρισμού υπολογιστών (Windows, Word, Excel και Internet). Απαραίτητο είναι να μιλάνε οι ενδιαφερόμενοι Ελληνικά ή Αγγλικά.

Αιτήσεις για τα μαθήματα γίνονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη 10:00-13:00 (Μαιζώνος 45 και Ψαρών, Μεταξουργείο, 4ος όροφος) ή εναλλακτικά μπορεί να σταλεί email στο [email protected].

Προσοχή: Για την εγγραφή σε μάθημα χρειάζεται φωτοαντίγραφο νομιμοποιητικού εγγράφου και ΑΜΚΑ.

Πέρα από τα μαθήματα πληροφορικής, τις δράσεις κοινωνικής ένταξης συμπληρώνουν οι εξατομικευμένες συνεδρίες επαγγελματικής συμβουλευτικής, η εκμάθηση της ελληνικής και της αγγλικής γλώσσας για ενήλικες και οι διαπολιτισμικές δράσεις για παιδιά/εφήβους. Ευρύτερα, το ΚΕΜ λειτουργεί ως τοπικό σημείο αναφοράς για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών- ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και ενημέρωση για κοινωνικά δικαιώματα σε μετανάστες και δικαιούχους διεθνούς προστασίας με σκοπό τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την κοινωνική τους ένταξη.

Περισσότερες πληροφορίες για το ΚΕΜ θα βρείτε εδώ: hpps://www.facebook.com/kemathens

Η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΕΣΠΑ 2014-2020 (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

To Πρόγραμμα «Προσωπικό Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στην Κοινότητα», υλοποιείται από την ΕΠΑΨΥ σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Κείμενο/Φωτογραφίες: Αθηνά Βρακατσέλη, Υπεύθυνη Δημοσιότητας ΚΕΜ Αθήνας