Refugee Week 2023: Ο Δήμος Αθηναίων υποστηρίζει για 2η χρονιά το φεστιβάλ

Δελτίο Τύπου

Refugee Week Greece – Arts of Diaspora

19-25 Ιουνίου 2023

Η εκδήλωση Refugee Week θα πραγματοποιηθεί φέτος για δεύτερη φορά στη χώρα μας στις 19 -25 Ιουνίου 2023 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Το φεστιβάλ είναι μια πρωτοβουλία της Athens Comics Library σε συνεργασία με τον Βρετανικό Οργανισμό Counterpoints Arts και υποστηρίζεται από τον οργανισμό Comic Relief Across Borders programme.

Το Refugee Week Greece είναι ένα ανοιχτό και πλήρως προσβάσιμο φεστιβάλ με βάση τις κοινότητες. Πιστεύουμε ακράδαντα στη σημασία και στις αξίες της ισότητας και της πολυπολιτισμικότητας και δεσμευόμαστε να προωθούμε την ισότητα ευκαιριών για τους διοργανωτές εκδηλώσεων, τους οργανισμούς και το κοινό που παρακολουθεί τις εκδηλώσεις μας. Στόχος μας είναι να κατανοήσουμε και να τιμήσουμε την ποικιλόμορφη κοινότητα και να αναγνωρίσουμε την αξία της συνεισφοράς του κάθε ατόμου. Πιστεύουμε ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να υποστηρίζονται στην προσπάθειά τους για μια πλατφόρμα έκφρασης και για τον λόγο αυτό παράγουμε και προωθούμε παραστάσεις και εγκαταστάσεις για καλλιτέχνες της διασποράς, παρέχοντας τους απαραίτητους πόρους για να φέρουν την τέχνη τους σε ένα δεκτικό και υποστηρικτικό κοινό και προετοιμάζοντάς τους να συνεχίσουν την επαγγελματική τους ανάπτυξη σε άλλα μέρη του κόσμου.

Η πρωτοβουλία είναι ένα πολιτιστικό φεστιβάλ, μέρος ενός δυναμικού παγκόσμιου κινήματος και αναδεικνύει τη συμβολή, τη δημιουργικότητα και την ανθεκτικότητα των προσφύγων και των ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και τη συμμετοχή του Κέντρου Συντονισμού για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR), του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) και ενταξιακών προγραμμάτων του Δήμου, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Ελλάδας, ου Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) στην Ελλάδα και του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η φετινή θεματική του Φεστιβάλ είναι η συμπόνια. Στο 2o φεστιβάλ Refugee Week Greece σας προσκαλούμε να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε μαζί την έννοια της συμπόνιας στην πράξη. Μαζί μπορούμε να αναπτύξουμε μια κοινή κατανόηση και αντίληψη γύρω από τη συμπόνια για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να την επεκτείνουμε γύρω μας. Μέσα στις δικές μας εμπειρίες βρίσκονται όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να είμαστε συμπονετικοί, όχι μόνο προς τον εαυτό μας και με όσους βρίσκονται στον άμεσο κύκλο μας, αλλά και με όλους τους ανθρώπινους γείτονές μας και το κοινό μας σπίτι, τον πλανήτη γη.

«Το καθήκον μας πρέπει να είναι να απελευθερωθούμε – διευρύνοντας τους κύκλους συμπόνιας μας για να αγκαλιάσουμε όλα τα ζωντανά πλάσματα και ολόκληρη τη φύση στην ομορφιά της» – Άλμπερτ Αϊνστάιν

Το Refugee Week είναι μια πλατφόρμα συμμετοχής και έκφρασης όπου ο καθένας μπορεί να λάβει μέρος διοργανώνοντας ή συμμετέχοντας σε μια εκδήλωση ή δραστηριότητα. Ήδη σημαντικοί οργανισμοί από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στην προσπάθεια διαμοιράζοντας το μήνυμα για κοινωνική αλληλεγγύη, συμπερίληψη και κοινωνική ισότητα. Είναι ένα ανοιχτό και πλήρως προσβάσιμο φεστιβάλ με βάση τις κοινότητες. Πιστεύουμε ακράδαντα στη σημασία και στις αξίες της ισότητας και της πολυπολιτισμικότητας, και δεσμευόμαστε να προωθούμε την ισότητα ευκαιριών για τους διοργανωτές εκδηλώσεων, τους οργανισμούς και το κοινό που παρακολουθεί τις εκδηλώσεις μας. Στόχος μας είναι να κατανοήσουμε και να τιμήσουμε την ποικιλόμορφη κοινότητα, και να αναγνωρίσουμε την αξία της συνεισφοράς του κάθε ατόμου.

  • Θέλετε να οργανώσετε μια δράση για το Φεστιβάλ 2023; Συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής ΕΔΩ
  • Θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να εμπλακείτε & να διοργανώσετε τις δικές σας δράσεις; Δείτε χρήσιμους οδηγούς ΕΔΩ

Το Refugee Week Greece φιλοδοξεί να αποτελέσει την αφορμή για ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων, αλλά και για τη δημιουργία ενός θετικού μηνύματος γύρω από τους πρόσφυγες και τη δυνατότητά μας να αλλάξουμε όλοι μαζί την καθημερινότητά μας και να διεκδικήσουμε πιο συμμετοχικές και ισότιμες κοινωνίες.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας [email protected] +30 698 30 50 292

Refugee Week Greece ταινία 2022    

https://www.youtube.com/watch?v=CAMA9vPVjEE&t=4s

Instagram

@refugeeweekgreece

Facebook

@refugeeweekgreece

Ιστοσελίδα

www.refugeeweek.gr

Οι δράσεις του Φεστιβάλ

https://refugeeweek.gr/events2023/

 

Παραγωγή και επιμέλεια Dina Ntziora