Δίκτυο Rhizome Cities: Ο Δήμος Αθηναίων διοργάνωσε με επιτυχία την 4η διεθνή συνάντηση πόλεων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 4η συνάντηση του Δικτύου Rhizome cities στον χώρο συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου και του Innovathens στην Τεχνόπολη, στις 19 και 20 Ιουλίου.

Με κεντρικό ερώτημα «Ποιος αφηγείται την ιστορία της πόλης;»,  ο Δήμος Αθηναίων μαζί με τις πόλεις – εταίρους στο πλαίσιο του δικτύο Rhizome Cities καθώς και τοπικούς συνεργαζόμενους φορείς και οργανώσεις συζήτησαν πώς μπορεί η φωνή των προσφύγων και μεταναστών κατοίκων της πόλης  να αποτελέσει μέρος της ιστορίας της.

Στα δύο πάνελ δόθηκε η δυνατότητα για συζήτηση και προβληματισμό γύρω από τη διατήρηση μιας ζωντανής σχέσης της πόλης με το παρελθόν της ώστε  να συμπεριλαμβάνει τους νέους κατοίκους της. Στο πλαίσιο αυτό,  πραγματοποιήθηκε μία διαπολιτισμική περιήγηση στην Αρχαία Αγορά από περιηγητή του «Multaka Athens», έργου που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Στην ανοιχτή εκδήλωση «Μια πόλη που γιορτάζει τη διαφορετικότητα – Η τέχνη και ο πολιτισμός ως ισχυρό μέσο ένταξης» αναδείχθηκε ο ρόλος  των διαπολιτισμικών δράσεων για τη δημιουργική και ουσιαστική συνύπαρξη των κοινοτήτων στις πόλεις.

«Ο Δήμος Αθηναίων παρουσίασε στις πόλεις εταίρους δύο μεθοδολογικά ενδιαφέρουσες και πολλά υποσχόμενες πρακτικές που ανέπτυξε την τελευταία χρονιά. Οι διαπολιτισμικοί περιηγητές του έργου Multaka Athens και οι μαθήτριες των  σεμιναρίων για το πιστοποιητικό πολιτογράφησης, με τη δική τους αφήγηση, ανέδειξαν με μοναδικό τρόπο σημεία συνάντησης μεταξύ Ελλήνων πολιτών, μεταναστών και προσφύγων», είπε η κα Μελίνα Δασκαλάκη, Εντεταλμένη Σύμβουλος για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων.

 

Ο Tyler Boersen, υπεύθυνος διεθνoύς τύπου της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ),  τόνισε σχετικά ότι τα εν λόγω προγράμματα συντάσσονται με την ανάδειξη της Αθήνας μέσω του ‘This is Athens’ το οποίο εστιάζει στην πρόσφατη ιστορία και τις γειτονιές της πόλης και όχι αποκλειστικά στο κλασικό της παρελθόν.

Συνολικά στη διήμερη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τoυς Δήμους του Παλέρμο ο οποίος μαζί με το Studio Rizoma είναι επικεφαλής του προγράμματος, του Μπέργκαμο, της Μπράγκα και του Μονπελιέ.  Ο Δήμος Αθηναίων εκπροσωπήθηκε από τη Μελίνα Δασκαλάκη, Εντεταλμένη Σύμβουλο για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων και τον Παναγιώτη Ψαθά, επικεφαλής του Τμήματος Υποστήριξης και Κοινωνικής ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, το  Κέντρο Συντονισμού για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων – ACCMR, το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων (ΚΕΜ) και την  Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ). Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Ομάδα εθελοντών «Γέφυρες», το Φεστιβάλ Refugee Week Greece όπως και ακαδημαϊκοί ερευνητές και συμμετέχοντες σε προγράμματα του Δήμου Αθηναίων συμμετείχαν επίσης στις παρουσιάσεις.

«Καθώς πιστεύουμε πολύ στη δικτύωση, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που έχουμε συναντήσει πόλεις, όπως το Μονπελιέ και το Παλέρμο, οι οποίες αξιοποιούν δημιουργικά την τέχνη προς όφελος της ένταξης και της συνύπαρξης. Παράλληλα θεωρούμε εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι το δίκτυο Rhizome επιδιώκει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με πόλεις τις Αφρικής με σκοπό τη διεύρυνση του δικτύου», επισήμανε η κα Δασκαλάκη.

Το ευρωπαϊκό έργο Rhizome cities, σε μια δοκιμαστική περίοδο 18 μηνών (Άνοιξη 2022 – Φθινόπωρο 2023), επιθυμεί να αναπτύξει ένα μοντέλο καινοτόμου διηπειρωτικής συνεργασίας και ανταλλαγής καλών πρακτικών μεταξύ δήμων και κοινωνίας των πολιτών της ευρωπαϊκής και της αφρικανικής ηπείρου. Το πρόγραμμα διευθύνεται από το Studio Rizoma και την πόλη του Παλέρμο και μέχρι στιγμής συμμετέχουν δήμοι από τις εξής χώρες: Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία και συγκεκριμένα η Αθήνα, το Μπέργκαμο, η Μπράγκα, το Ντύσσελντορφ, η Μασσαλία, το Μάνχαϊμ, το Μονπελιέ και η επαρχία του Ρέτζο-Καλάμπρια.

Φωτογραφίες: Αθηνά Βρακατσέλη, Δημήτρης Κολιόπουλος

\