ACCMR: Εργαστήριο Καρτ Ποστάλ με θέμα “Το Σπίτι μας”

Refugee Week Festival 2024

Σάββατο 1η Ιουνίου 2024

11:00 – 13:00

Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων

Στουρνάρη 57, Αθήνα

Η Ομάδα Εργασίας Διαπολιτισμικότητας και Κοινοτήτων της Πόλης του Κέντρου Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων|ACCMR σε συνεργασία με το Refugee Week Festival 2024 και το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και την Ένωση Ουκρανών Γυναικών στην Ελλάδα διοργανώνουν  εργαστήριο για τη δημιουργία καρτ ποστάλ με θέμα “Το Σπίτι μας”.

Με αφορμή τη φετινή θεματική του Refugee Week Festival, το εργαστήριο καλεί κατοίκους της πόλης με προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο και ντόπιους, να «ανοίξουν την πόρτα του σπιτιού τους» και μέσα από ένα προσωπικό τους αντικείμενο ή φωτογραφία να μοιραστούν την ιστορία τους για να φτιάξουμε όλοι μαζί την ιστορία του “Κοινού μας Σπιτιού”. Το αντικείμενο αυτό θα το χαρίσουν στους επισκέπτες του φετινού Refugee Week Festival…με μια καρτ ποστάλ!

Το εργαστήριο θα υλοποιήσει η Βασιλεία Βαξεβάνη, συνεργάτιδα της Athens Comics Library.

«Η ιδέα του σπιτιού είναι πολύ σημαντική στα παραδοσιακά παραμύθια και μύθους όλου του κόσμου. Μέσα από αυτά θα εξερευνήσουμε τους τρόπους που μπορούμε εμείς να πούμε τις δικές μας προσωπικές ιστορίες. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτοσχεδιαστικά παιχνίδια αλλά και αφηγηματικές τεχνικές για να δομήσουν μια πραγματική ή και φανταστική ιστορία γύρω από το αντικείμενο που θα φέρουν. Αν κάποιος δεν επιθυμεί ή δεν μπορεί να φέρει, μπορούμε πάντα να το ζωγραφίσουμε».

Τι χρειάζεστε για το εργαστήριο

Οι συμμετέχοντες/ουσες καλούνται να φέρουν μαζί τους, χωρίς να είναι απαραίτητο, ένα αντικείμενο ή μια φωτογραφία που να σημαίνουν για τους ίδιους “Σπίτι”. Ακόμα και αν δεν υπάρχει το αντικείμενο, μπορούμε να το ζωγραφίσουμε.

Αποτέλεσμα του εργαστηρίου θα είναι η δημιουργία καρτ ποστάλ.

Γλώσσα διεξαγωγής εργαστηρίου: Το εργαστήριο θα διεξαχθεί είτε στα αγγλικά είτε στα ελληνικά (ανάλογα με τη σύσταση της ομάδας), με διερμηνεία σε μία από τις δύο. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί διερμηνεία.

Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετοχών, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Εγγραφή: Παρακαλούμε συμπληρώστε τον παρακάτω σύνδεσμο μέχρι την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024.

Σύνδεσμος εγγραφής: https://forms.office.com/e/kys3ypBKED

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων στο εργαστήριο: 25 άτομα

 

Βασιλεία Βαξεβάνη

 

Η Βασιλεία Βαξεβάνη είναι επαγγελματίας αφηγήτρια από το 2008. Έχει κάνει κλασικές σπουδές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά τις σπουδές της, γνώρισε την τέχνη της αφήγησης και σπούδασε στη Σχολή Αφήγησης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Έχει επίσης σπουδάσει την τέχνη της αφήγησης στο Maison du Conte υπό την καθοδήγηση των Abbi Patrix και Ben Haggarty. Αποτελεί το ένα τρίτο της ομάδας αφήγησης Talemaidens. Μαζί παίζουν σε σχολεία, βιβλιοθήκες, πολιτιστικούς χώρους, μουσεία, θέατρα, αίθουσες μουσικής κ.λπ. Από το 2010 συνεργάζεται με την Comicdom Press, δημιουργώντας και υλοποιώντας εργαστήρια κόμικς για παιδιά, ενήλικες και εκπαιδευτικούς. Συντονίζει και διευκολύνει εκπαιδευτικά εργαστήρια κόμικς στην Athens Comics Library προσπαθώντας να διαδώσει την τέχνη σε ένα ευρύ κοινό καθώς και να εδραιώσει την εκπαιδευτική της αξία. Επιπλέον, είναι επικεφαλής του Baytna Hub της  Athens Comics Library, σχεδιάζοντας και παραδίδοντας δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά προσφύγων προσχολικής ηλικίας. Είναι επίσης η μόνη αφηγήτρια στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί την ιαπωνική τεχνική αφήγησης Kamishibai, η οποία συνδυάζει την προφορική παράδοση και τα κόμικς. Πιστεύοντας ότι η αφήγηση ιστοριών είτε μέσω της προφορικής παράδοσης είτε με τη χρήση κόμικς είναι θεραπευτική, συχνά προσφέρει εθελοντικά τη δουλειά της σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών ή ιδρύματα που φροντίζουν παιδιά που έχουν απομακρυνθεί προσωρινά από τις οικογένειές τους. Επίσης, αφηγείται εθελοντικά ιστορίες και ελληνικούς μύθους σε ιδρύματα και σχολεία σε δήμους της Νότιας Αφρικής στο πλαίσιο του UNISA Storytelling Festival.

* Το Κέντρο Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων λειτουργεί με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη βάση τριμερούς συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων.

Πρόσκληση (Αγγλικά)

Πρόσκληση (Γαλλικά)

Πρόσκληση (Φαρσί)

Πρόσκληση (Ουκρανικά)