16 μέρες ακτιβισμού για τα δικαιώματα των γυναικών – Ενημερωτικό υλικό & Τρέχουσες δράσεις

 

Με αφετηρία την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ξεκινούν οι 16 Ημέρες Ακτιβισμού ενάντια στην Έμφυλη Βία με διάρκεια έως την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 10 Δεκεμβρίου.

 

Οι 16 Ημέρες Ακτιβισμού είναι μια περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας όλοι μας μπορούμε να συμβάλουμε στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες της έμφυλης βίας, να προτρέψουμε σε δράση και να δεσμευτούμε και οι ίδιοι περισσότερο.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή του ACCMR για την Έμφυλη Διάσταση του Προσφυγικού, συλλέγει και μοιράζεται δράσεις και υλικό που προωθούν την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την έμπρακτη συνδρομή όλων μας στην προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών.

 

Στείλτε και τις δικές σας δράσεις εδώ: [email protected]</a>; [email protected]

 

Εκδηλώσεις 

 

Untitled design 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Την Τετάρτη 16/12 στις 17.00, η ομάδα του Κέντρου Διοτίμα στη Σάμο θα παρουσιάσει το κείμενο “Pousse Pion – Σπρώξε το πιόνι” στο ιντερνετικό ραδιόφωνο www.refugeewomenradio.com, για να ταξιδέψει η φωνή των γυναικών όσο πιο μακριά γίνεται.Πριν ενάμιση χρόνο, έξι γυναίκες από την Αφρική αιτούσες άσυλο και διαμένουσες στη Μόρια, άρχισαν να γράφουν στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής για την ενδυνάμωση των επιζωσών έμφυλης βίας.

    

   Όλες μαζί αλλά και μόνες τα βράδια στον καταυλισμό. Έγραψαν κομμάτια από τις προσωπικές – πολύ συχνά παράλληλες – ιστορίες. Στο τέλος, προέκυψε ένα κείμενο σπονδυλωτό που χωρίστηκε σε ενότητες. Πήρε τον τίτλο “Pousse Pion – Σπρώξε το πιόνι”, από ένα παιχνίδι που παίζανε μικρές, από μια πραγματικότητα που συνεχίστηκε για τις ίδιες και στη μετέπειτα ζωή τους (όπως και στις ζωές εκατομμύρια γυναικών σε όλον τον κόσμο) αλλά που μέσω και της γραφής ανακάλυψαν ίσως ότι μπορούν οι ίδιες να μετακινούν το πιόνι και όχι να γίνονται εκείνες τα πιόνια σε μια ζωή αποφασισμένη από άλλους.

    

   Αποσπάσματα αυτού του κειμένου, παρουσιάζει φέτος η Διοτίμα από τη Σάμο, στο πλαίσιο της ετήσιας διεθνούς καμπάνιας ‘’16 ημέρες ακτιβισμού ενάντια στην έμφυλη βία’’, επιδιώκοντας να συμβάλει στην ενίσχυση της φωνής των γυναικών και ειδικά όσων γυναικών έχουν επιβιώσει από περιστατικά έμφυλης βίας.

    

   Θα ακουστούν οι ίδιες οι συγγραφείς να διαβάζουν τα κείμενά τους στα γαλλικά, ενώ μέλη της Διοτίμας όπως και της UNCHR στη Σάμο θα διαβάζουν τα αντίστοιχα στα ελληνικά. Συνδεθείτε στο https://www.refugeewomenradio.com/.

    

 

  • Το Κέντρο Διοτίμα με αφορμή την καμπάνια 16 ημέρες ακτιβισμού ενάντια στην έμφυλη βία συνδιοργάνωσε με την Εφημερίδα των Συντακτών διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Γυναικοκτονία: από τον δρόμο ως τον νόμο». Στόχος ήταν η προσέγγιση της πιο ακραίας μορφής έμφυλης βίας, από νομική, ανθρωπολογική, δημοσιογραφική και ακτιβιστική σκοπιά. Ομιλήτριες/ες: Μαρίνα Μαροπούλου (ανθρωπολόγος δικαίου, διδάσκουσα του μαθήματος “Φεμινισμός και Δίκαιο”, στη Νομική Σχολή ΕΚΠΑ), Ντίνα Δασκαλοπούλου (δημοσιογράφος, Εφημερίδα των Συντακτων),  Αθηνά Παπαναγιώτου (μεταδιδακτορική ερευνήτρια, δικηγόρος, μέλος της Γραμματείας Σύνταξης του περιοδικού φεμινιστιqα), Κατερίνα Σεργίδου (μέλος της Συνέλευσης 8 Μάρτη, Υποψήφια διδακτόρισσα Σπουδών Φύλου και Φεμινισμού/Πάντειο Πανεπιστήμιο & Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων), Βαγγέλης Κοσμάτος (ψυχολόγος – ειδικός σε θέματα φύλου, υπεύθυνος επιστημονικού έργου της Gender Alliance Initiative – Η Συμμαχία των Φύλων), Μαρία Αποστολάκη (δικηγόρος, Συντονίστρια Νομικής Υπηρεσίας Κέντρο Διοτίμα). Συντονισμός: Άννα Βουγιούκα (ερευνήτρια, εμπειρογνώμονας φύλου, Κέντρο Διοτίμα). Δείτε όλη την εκδήλωση μαγνητοσκοπημένη εδώ.

    

 

  • Η UNICEF στο πλαίσιο των 16 ημερών Ακτιβισμού ενάντια στην Έμφυλη Βία και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, παρουσιάζουν τον Οδηγό για την Εκπαιδευτική Αξιοποίηση του βιβλίου «Ο κόσμος από την αρχή», μιας 4 γλωσσης έκδοσης, που απευθύνεται σε έφηβες/εφήβους με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους αναφορικά με την έμφυλη βία. Ο Οδηγός απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε όσους πραγματοποιούν δραστηριότητες με έφηβες και εφήβους στο πλαίσιο δράσεων μη τυπικής εκπαίδευσης. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν το βιβλίο, ο Οδηγός για την Εκπαιδευτική του Αξιοποίηση, ενώ θα προβληθούν σύντομα βίντεο για την ευαισθητοποίηση των εφήβων. Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 στις 15.30. Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση χρησιμοποιείστε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://unicef.zoom.us/j/94847569522

 

 

 

 

  • Tο ART HUB Athens συμμετέχει και υποστηρίζει την ετήσια διεθνή εκστρατεία κατά της έμφυλης βίας, που ξεκίνησε στις 25 Νοεμβρίου, και διαρκεί 16 ημέρες, ως τις 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τη διακριτή δράση που φέρει τον τίτλο #NotAlone, η οποία τελεί υπό το πλαίσιο του προγράμματός του: Art For Social Change. Συγχρόνως με την καθημερινή καμπάνια ενημέρωσης μέσω των social media που προβάλλει καλλιτεχνικά έργα τα οποία εστιάζουν στο ζήτημα της κακοποίησης, η οργάνωση απευθύνει Ανοιχτό Κάλεσμα προς καλλιτέχνες – επαγγελματίες και μη – να στείλουν τα δικά τους έργα! Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώhttps://arthubathens.org/notalone-opencall/.

 

 

 

 

  •  Η οργάνωση Terre des Hommes  σε συνεργασία με τον IOM Greece και με την υποστήριξη του AMIF, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών σχεδίασε μια εκπαιδευτική δράση για ασυνόδευτα παιδιά – πρόσφυγες στη Βέροια και το Σκαραμαγκά. “Γυναίκες, είμαστε στο πλευρό σας. Δεν έχουν σημασία τα φύλα αλλά οι άνθρωποι!“, είναι το δυνατό μήνυμα που έστειλαν τα ασυνόδευτα αγόρια. Μέσα από το εργαστήρι με θέμα τη “Συναισθηματική Ζωή”  για τις ανθρώπινες σχέσεις, και τις σχέσεις μεταξύ των δυο φύλων, τα παιδιά μίλησαν για τα χαρακτηριστικά που θα ήθελαν να έχουν οι ιδανικοί σύντροφοί τους, μοιράστηκαν πληροφορίες για τη θέση του άνδρα και της γυναίκας στις χώρες καταγωγής τους, και άκουσαν από τις δύο ελληνίδες πώς είναι να είσαι γυναίκα και να ζεις σε μια δυτική κοινωνία όπως η Ελλάδα. Περισσότερα: https://www.facebook.com/tdh.greece/posts/3809303892436185

 

 

 

 

 

 

Έρευνες / Εκθέσεις

 

reports gbv

 

  • 1η Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών

 

 

Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων παρουσιάζει την 1η Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας. Τα στοιχεία αφορούν την χρονική περίοδο από 1η Νοεμβρίου 2019 έως 31 Οκτωβρίου 2020 και συλλέχθηκαν από τη βάση δεδομένων που τηρεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), καθώς και από τη βάση δεδομένων που τηρείται από την 24/7 Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης SOS 15900. Την έκθεση θα βρείτε εδώ.

 

 

 

  • Έρευνα: Δεν είναι αυτή η δουλειά μας

 

 

Η ActionAid, στο πλαίσιο της εκστρατείας της «Ποτέ και Πουθενά» για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, σκοπεύει με τη δημοσίευση αυτής της έρευνας να καλύψει ένα κενό δεδομένων για τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα γύρω από το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης κατά των γυναικών στην εργασία. Πρόκειται για μια μεγάλη πανελλαδική έρευνα με δύο ερευνητικές εστιάσεις, η πρώτη στον ευρύτερο πληθυσμό των γυναικών και η δεύτερη σε γυναίκες εργαζόμενες στους κλάδους του τουρισμού, του επισιτισμού και γενικότερα της βιομηχανίας της φιλοξενίας. Για περισσότερες πληροφορίες και για να κατεβάσετε την έρευνα, πατήστε εδώ.

 

 

 

Υλικό ευαισθητοποίησης & Ενημέρωσης

 

info gbv 2

 

  • Πληροφορίες για την σεξουαλική και έμφυλη βία κατά των γυναικών από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης – IOM

 

 

Τι είναι η έμφυλη βία; Τι μπορείτε να κάνετε αν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε βιώνει έμφυλη βία και σε ποιους φορείς μπορείτε να απευθυνθείτε αν χρειάζεστε ιατρική, νομική, ψυχολογική ή άλλη υποστήριξη στην Ελλάδα; Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα σχετικά με το οποία μπορείτε να ενημερωθείτε, εδώ.

 

Επίσης δείτε και μοιραστείτε το ακόλουθο βίντεο (διαθέσιμο με υπότιτλους στα ελληνικά και σε ακόμα 22 γλώσσες) για να μάθετε και να ενημερώσετε σχετικά με το γιατί οι άνθρωποι που μεταναστεύουν είναι πιο ευάλωτοι στην έμφυλη βία. Για ελληνικούς υπότιτλους, πατήστε εδώ.

 

 

 

  • Βίντεο ενημέρωσης και ευαισθητοποίσης σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία

 

 

Η «Αποστολή» δίνει φωνή στις γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα από ένα βίντεο που αναφέρεται στις γυναίκες που πολλές φορές δεν μιλούν γιατί φοβούνται τι θα πει ο κοινωνικός και οικογενειακός περίγυρος, σε αυτές που σωπαίνουν γιατί εξαρτώνται οικονομικά από τον σύζυγό τους, αλλά και σε εκείνες που η αγάπη τις “κρατά” από το να καταγγείλουν τον εφιάλτη που ζουν στα χέρια του συντρόφου τους. Δείτε το βίντεο: tps://www.youtube.com/watch?v=w4oJk10NMzo