Δήμος Αθηναίων: Μέτρα και παρεμβάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας

Η λίστα ενημερώνεται τακτικά. Επίσης,  σχετικά με τις υπηρεσίες και τις δράσεις που βρίσκονται σε λειτουργία εντός του δήμου Αθηναίων, μπορείτε να συμβουλευτείτε τη χαρτογράφηση της πλατφόρμας του ACCMR: https://bit.ly/2UzFecK

 

Ο Δήμος Αθηναίων στην προσπάθεια του να προστατεύσει στο μέγιστο βαθμό την δημόσια υγεία κατοίκων και επισκεπτών της πόλης και ακολουθώντας τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, προχωρά σε μια σειρά νέων επικαιροποιημένων μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Παρακάτω παρατίθενται μέτρα που έχουν ληφθεί και επηρεάζουν τις υπηρεσίες αλλά και τους χώρους διεξαγωγής δράσεων που είναι αναρτημένες/οι στην πλατφόρμα του Κέντρου Συντονισμού για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων.

 

Πιο συγκεκριμένα:

 

1. Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), προχωρά από την Τετάρτη 27 Μαΐου στην επαναλειτουργία για το κοινό όλων των Ανοιχτών Αθλητικών Κέντρων Ο ΟΠΑΝΔΑ έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των συνθηκών υγιεινής, αλλά και των κανόνων λειτουργίας των χώρων, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση και τις οδηγίες της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α. περί ασφαλούς άσκησης σε οργανωμένους αθλητικούς χώρους.

 

2. Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων: Η πλήρως ανακαινισμένη νέα δομή, στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Λιοσίων, δέχεται ήδη τους πρώτους της φιλοξενούμενους που μέχρι χθες ζούσαν στον δρόμο. Ήδη, χάρη στις συστηματικές και άοκνες προσπάθειες των ομάδων του streetwork, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 100 συνάνθρωποι μας έτοιμοι να ενταχθούν στη νέα δομή. Τη σημαντική αυτή προσπάθεια συνδράμουν με την εμπειρία και τις γνώσεις των ανθρώπων τους οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στην προστασία των αστέγων, όπως o Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η Αποστολή, η Praksis, οι Γιατροί του Κόσμου, η Equal Society κ.ά. Για πληροφορίες μπορείτε να καλείτε την Κοινωνική Υπηρεσία του ΚΥΑΔΑ (210 5246515-6). Περισσότερα για την πρωτοβουλία στο Δελτίο Τύπου του ΔΑ: http://www.cityofathens.gr/node/34726

 

3. Μετά την ολιγοήμερη πιλοτική εφαρμογή του ώστε να εξασφαλιστεί η απόλυτη αποτελεσματικότητά του, ξεκινάει από τον Δήμο Αθηναίων το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι plus».  Ο Δήμος Αθηναίων με τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων, τεχνοκρατών και γενικότερα ανθρώπων πιστών στις αξίες της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, σχεδίασε και δημιούργησε έναν χωρίς προηγούμενο σε εύρος και δυνατότητες ειδικό μηχανισμό για την υποδοχή και διεκπεραίωση αιτημάτων κατοίκων της Αθήνας, που ανήκουν σε ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.

 

Με ένα τηλεφώνημα στο 1595 ή στο 210-5277000 μπορούν να αναφέρουν τις ανάγκες τους οι οποίες θα καταγράφονται και θα αξιολογούνται από ομάδα ειδικών. Στη συνέχεια οι άνθρωποι του Δήμου Αθηναίων θα επισκέπτονται τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ανάγκη, για την παροχή υπηρεσιών.

 

Το πρόγραμμα, έχοντας ως βάση τις κλασικές δομές του «Βοήθεια στο Σπίτι», ενισχύεται με επιπλέον υπηρεσίες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας των πολιτών.

 

Συγκεκριμένα προσφέρει στους συμπολίτες μας συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, οικογενειακή βοήθεια, ενώ ενισχύεται πλέον με την παροχή κατ’ οίκον βασικών αγαθών, όπως φάρμακα και τρόφιμα. Γλώσσα εξυπηρέτησης: ελληνικά. Περισσότερα: http://www.cityofathens.gr/node/34691

 

4Nέο πρόγραμμα παροχής δωρεάν νομικής βοήθειας σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας: 

 

Ο Δήμος Αθηναίων ανταποκρινόμενος στις έκτακτες ανάγκες των γυναικών που υφίστανται βία, θέτει σε λειτουργία μια νέα γραμμή υποστήριξης. Οι γυναίκες μπορούν να καλέσουν στο 210-5210645, καθημερινά από Δευτέρα – Παρασκευή, 09.00-16.00 ή/και να επικοινωνήσουν μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης [email protected], με το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό από το Τμήμα Πολιτικών Ισότητας & Αντιμετώπισης Διακρίσεων του Δήμου Αθηναίων.

 

Στις γυναίκες θα παρέχεται δωρεάν νομική βοήθεια (νομική συμβουλευτική, συνδρομή στην υποβολή μήνυσης, δικαστική εκπροσώπηση) και ψυχοκοινωνική υποστήριξη (πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας, πληροφόρηση & διασύνδεση με υπηρεσίες), από εξειδικευμένες δικηγόρους και ψυχολόγο/κοινωνική λειτουργό του Κέντρου Διοτίμα. Γλώσσα: ελληνικά. Περισσότερα: http://www.cityofathens.gr/node/34742.

 

5. Ο Δήμος Αθηναίων ξεκινά την λειτουργία Τηλεφωνικής Γραμμής Υποστήριξης (210-8839151) για θέματα που αφορούν όλη την ισχύουσα νομοθεσία και τις διευκρινιστικές εγκυκλίους για τις εργασιακές σχέσεις. Ειδικότερα οι άνθρωποι που στελεχώνουν την συγκεκριμένη γραμμή και απαντούν στα ερωτήματα των πολιτών θα παρέχουν ενημέρωση  για:

 

· Όλο το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και τις εγκυκλίους για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. (Τι ισχύει  για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που έχουν, από πού και με ποιο τρόπο μπορούν να εισπράττουν χρήματα  τα οποία δικαιούνται κ.λ.π.)

 

· Τις υπηρεσίες που παρέχει η Δήμος Αθηναίων για την διευκόλυνση των δημοτών του στα συγκεκριμένα ζητήματα

 

· Παραπομπή στις κατάλληλες δομές και υπηρεσίες ανάλογα με τις ανάγκες των ενδιαφερομένων

 

Η Γραμμή Υποστήριξης 210-8839151 λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα. Περισσότερα στο Δελτίο Τύπου του ΔΑ: http://www.cityofathens.gr/node/34729

 

6. Στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και των αποφάσεων του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ που ήδη υλοποιούνται, ο Δήμος Αθηναίων ανακοινώνει την αναστολή λειτουργίας, από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου και για 14 ημέρες, των δύο Κέντρων Κοινότητας (Αγίου Κωνσταντίνου 14 – Μαιζώνος & Ψαρών). Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) που βρίσκεται στη Μαιζώνος & Ψαρών, έχει αναστείλει τη λειτουργία του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ). Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το εξής τηλέφωνο: 213 2082998. 

 

7. Μετά από συνεννόηση και συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με τον ΕΟΔΥ από την ερχόμενη Δευτέρα 16 Μαρτίου το Δημοτικό Ιατρείο που βρίσκεται στην 5η Δημοτική Κοινότητα (Σαρανταπόρου 4 – Άνω Πατήσια) γίνεται ιατρείο για τον έλεγχο πολιτών σε σχέση με τον κορωνοϊο. Ο ΕΟΔΥ θα συντονίζει τη λειτουργία του. Οι πολίτες κατόπιν επικοινωνίας με τον ΕΟΔΥ στον τηλεφωνικό αριθμό 210-5212054 θα παραπέμπονται για έλεγχο με ραντεβού στο ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Ιατρείου. Οι πολίτες που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του συγκεκριμένου Δημοτικού Ιατρείου για άλλα θέματα υγείας, θα εξυπηρετούνται από τα υπόλοιπα πέντε Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου. Ταυτόχρονα, τίθενται στη διάθεση του ΕΟΔΥ μια σειρά από άλλους χώρους του Δήμου Αθηναίων, σε όλες τις δημοτικές κοινότητες.

8. Οι υπηρεσίες του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) που κάνουν τη διανομή συσσιτίου, αναστέλλει τη λειτουργία του μέχρι τη διακοπή της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Στο ενδιάμεσο διάστημα, θα υπάρχει μία εβδομαδιαία παροχή επαρκούς ποσότητας τροφίμων μακράς διαρκείας, στους εγγεγραμμένους ωφελούμενους. 

 

9. Ο Αθήνα 9.84 εκπέμπει ενημερωτικά σποτάκια ενημέρωσης και πρόληψης για τον κορονοϊό σε 9 ξένες γλώσσες και συγκεκριμένα στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, γερμανικά, ρωσικά, αραβικά και κινεζικά και στην πακιστανική γλώσσα ουρντού. Με τον τρόπο αυτό ο Αθήνα 9.84 απευθύνεται σε όλες τις κοινότητες της πρωτεύουσας με στόχο να έχουν πρόσβαση, όσο το δυνατόν περισσότεροι, στην ενημέρωση για τα μέτρα πρόληψης κατά του covid19. Τα σποτάκια μεταδίδονται κάθε μία ώρα από τον σταθμό της πόλης και ήδη, μετά από συνεννόηση, διατίθενται δωρεάν και σε άλλους δημοτικούς σταθμούς. Στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να χρησιμοποιήσει κάποιο από αυτά μπορεί να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα 210-3409254 και 210-3409300. Παράλληλα ολόκληρη την ημέρα γίνονται εκπομπές που περιλαμβάνουν έγκυρη ενημέρωση για το θέμα από ειδικούς καθώς και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ.

 

10. Τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης σε θέματα πρώτης ιατρικής βοήθειας και ψυχολογικής υποστήριξης θέτει στην διάθεση των πολιτών ο Δήμος Αθηναίων, παρέχοντας τις εξής υπηρεσίες:

 

    • Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης, τηλ. 210 3637365, με τρεις ψυχολόγους και μία κοινωνική λειτουργό.

 

    • Γραμμή Πρώτης Βοήθειας, τηλ. 210 3638049, με ιατρούς και επισκέπτες/επισκέπτριες υγείας από τα Δημοτικά Ιατρεία.

 

 

Οι δύο αυτές γραμμές λειτουργούν Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα.

 

Γλώσσα εξυπηρέτησης: ελληνικά

 

Περισσότερα εδώ

 

11. Εθελοντική Αιμοδοσία από το Δήμο Αθηναίων (Σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας &τα ο “Γ.Ν. Ευαγγελισμός”): 

 

3 έως και 5 Απριλίου

 

Σόλωνος 78, 1ο Δημοτικό Ιατρείο, 2103626587:

 

Παρασκευή 3/4 13.00 – 18.00,

 

Σάββατο και Κυριακή 9.00 – 14.00

 

13 και 14 Απριλίου

 

Αγίας Σοφίας και Προποντίδος, 4ο Δημοτικό ιατρείο Κολωνού, 2105121921: 13.00-18.00

 

23 και 24 Απριλίου

 

Φανοσθένους και Φρειδερίκου Σμιθ, 2ο Δημοτικό Ιατρείο

 

Ν. Κόσμου, 2109239865: 13.00- 18.00

 

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους παρακαλούνται θερμά οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τα Δημοτικά Ιατρεία στα οποία θα γίνουν οι αιμοδοσίες που διοργανώνει η Διεύθυνση Δημοτικών Ιατρείων και Δημόσιας Υγείας.

 

Περισσότερα: http://www.cityofathens.gr/node/34695

 

 

 

Ο Δήμος Αθηναίων σε διαρκή συνεργασία και εναρμόνιση με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ εφαρμόζει καθημερινά ένα οργανωμένο σχέδιο για την προστασία κατοίκων και επισκεπτών της Αθήνας αλλά και για τους εργαζόμενους στον Δημο. Σε συνεχή εγρήγορση λαμβάνει καθημερινά όλα τα απαραίτητα μέτρα ανανεώνοντας και ενισχύοντας το «οπλοστάσιο» του για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. 

 

– Και για τα 14 μέτρα και τις παρεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων δείτε εδώ.

 

Για να μένετε ενημερωμένοι σχετικά με τα γενικά μέτρα του Δήμου Αθηναίων, να επισκέπτεστε τακτικά την στοσελίδα του δήμου εδώ και τη σελίδα του στο facebook εδώ.

 

– Για χρήσιμο ενημερωτικό υλικό που προωθεί την προστασία και την πρόληψη δείτε εδώ.

 

 Σχετικά με τις υπηρεσίες και τις δράσεις που υλοποιούνται από τον δήμο Αθηναίων, ΜΚΟ, ομάδες πολιτών και άλλους φορείς, μάθετε για τη χαρτογράφηση που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω της πλατφόρμας του ACCMR εδώ: https://bit.ly/2UzFecK