Δίκτυο Πόλεων: 12 δήμοι για την ομαλή ένταξη προσφύγων

Μπορεί η πόλη της Αθήνας να φιλοξενεί σήμερα τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στην Ελλάδα, όμως δεν είναι η μοναδική. Περισσότεροι από 7.613 άνθρωποι διαμένουν σε δήμους της Κεντρικής, Βόρειας και Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης, στο πλαίσιο του προγράμματος στέγασης ‘ESTIA’ που χρηματοδοτεί η Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).

‘’Στις ηλικίες δημοτικού και νηπιαγωγείου το 90% των παιδιών πηγαίνουν σχολείο, ενώ ήδη 13 βρέφη έχουν γεννηθεί στην πόλη μας από την έναρξη του στεγαστικού προγράμματος. Αυτά είναι πολύ ελπιδοφόρα στοιχεία, που δημιουργούν προοπτικές αλλά και προκλήσεις για τον δήμο μας’’, αναφέρει ο κ. Μαρίνης Μπερέτσος, Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακής Πάρνωνα Α.Ε, που υλοποιεί στην Τρίπολη το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση ESTIA, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ο δήμος Τρίπολης παρέχει στέγαση σε 287 ωφελούμενους, από τους οποίους οι 32 έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες.

Με δεδομένη την απουσία ενός σχεδίου ένταξης εθνικής εμβέλειας, δημοτικοί φορείς και τοπικές κοινωνίες καθημερινά καλούνται να υπερβούν μόνοι τους σημαντικές προκλήσεις ώστε να βρουν λύσεις σε μικρότερα ή μεγαλύτερα ζητήματα που αφορούν τις ανάγκες ενός μεταβαλλόμενου πληθυσμού. Ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Δημήτρης Παυλής, λέει χαρακτηριστικά: ‘’Είτε λέγεται Τρίπολη, είτε Αθήνα, αν δεν ενωθούμε, δεν θα ακουστούν οι προτάσεις μας στην κεντρική διοίκηση προκειμένου να υπάρξει μια ενιαία γραμμή”.

Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του προγράμματος ‘Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη’: ο σχηματισμός μιας πολυφωνικής μεν, ενιαίας δε, πλατφόρμας που θα εκφράζει και θα προάγει τη φωνή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε εθνικό επίπεδο, για ζητήματα ένταξης προσφύγων και μεταναστών. Η Τρίπολη είναι μία από τις 11 πόλεις* που συμμετέχουν στο καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018 με πρωτοβουλία των δύο μεγαλύτερων δήμων της χώρας – της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ο πρώτος κύκλος δράσεων υλοποιείται από το Κέντρο Συντονισμού του δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR), που λειτουργεί με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον συντονισμό του Athens Partnership. Η υλοποίηση γίνεται με την υποστήριξη του International Rescue Committee (IRC) και με χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).

”Διερευνούμε τις πραγματικές ανάγκες των δήμων με σκοπό την ανάδειξη εξειδικευμένων εργαλείων και πολιτικών ένταξης που θα μας επιτρέψουν να συνεργαστούμε προς μια κοινή κατεύθυνση”, εξηγεί ο κ. Γιώργος Σαρελάκος, project manager του ACCMR. Η ομάδα του ACCMR, η οποία έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο τόσο ως προς τον συντονισμό του προγράμματος, όσο και ως προς τη μεταφορά τεχνογνωσίας, πραγματοποιεί επισκέψεις στους δήμους, που έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα, για να ενημερωθεί σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις καλές πρακτικές που έχουν αναπτύξει.

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που εγείρει η ομάδα του στεγαστικού προγράμματος στην Τρίπολη δεν είναι άλλο από την πρόσβαση στην απασχόληση. Παρά τα εμπόδια, το πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει να χαρτογραφεί τα προσόντα των ωφελούμενων ώστε να καταρτιστούν ατομικά σχέδια δράσης. Επίσης, η συγκρότηση τμημάτων εκμάθησης ελληνικής και αραβικής γλώσσας στο πλαίσιο της ένταξης στις σχολικές μονάδες, όπως και ο μαζικός εμβολιασμός παιδιών με την υποστήριξη τοπικών φορέων, φανερώνουν μια ευαίσθητη τοπική κοινωνία που αναζητά δρόμους συνύπαρξης.

Τις πολύτιμες εμπειρίες και τις προτάσεις τους θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν την επόμενη εβδομάδα εκπρόσωποι όλων των δήμων – μελών του ‘Δικτύου Πόλεων’, που θα βρεθούν για πρώτη φορά όλοι μαζί σε ημερίδα εργασίας στην Αθήνα.

* Στο Δίκτυο Πόλεων συμμετέχουν έως σήμερα 12 δήμοι: Αθηναίων, Άγιος Δημήτριος Αττικής, Ηρακλείου Κρήτης, Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Καρδίτσας, Λαρισαίων, Λεβαδέων, Νέας Φιλαδέλφειας Αττικής, Πειραιώς, Τρικκαίων και Τρίπολης.

Φωτογραφίες (από αριστερά προς τα δεξιά):

1η: κ. Μαρίνης Μπερέτσος, Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακής Πάρνωνα Α.Ε, Δήμαρχος Τρίπολης κ. Δημήτρης Παυλής, κ. Γιώργος Σαρελάκοςproject manager του ACCMR, κα Διονυσία Λαμπίρη, συντονίστρια του ACCMR

2η: Συνάντηση με αιρετούς δήμου Τρίπολης και την ομάδα έργου του στεγαστικού προγράμματος Estia

3η: Έξω από τα γραφεία του προγράμματος στέγασης Estia 

4η: Στο Κέντρο: κ. Δημήτρης Κολινιώτης, Υπεύθυνος Προμηθειών προγράμματος Estia

5η: Αριστερά: Αντιδήμαρχος Τρίπολης κ. Σωτήρης Παπαδήμος, Δεξιά: Επιστημονικός Σύμβουλος Δημάρχου Τρίπολης κ. Νικόλαος Τότσης 

Κείμενο – Φωτογραφίες: Μαρίνα Τομαρά, ACCMR