Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο φεστιβάλ πολιτισμού Refugee Week Greece

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο φεστιβάλ πολιτισμού Refugee Week Greece, μια πρωτοβουλία της Athens Comics Library  σε συνεργασία με τον Βρετανικό οργανισμό Counterpoints Arts UK, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων. 

Για μια ολόκληρη εβδομάδα (20-26 Ιουνίου) οργανισμοί, ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και κοινότητες σε όλη την Ελλάδα παρουσίασαν ανοιχτές δράσεις για όλους προσκαλώντας μας να αλλάξουμε το αφήγημα γύρω από τις προσφυγικές, και όχι μόνο, κοινότητες, να μοιραστούμε τις ιστορίες μας και να θεραπεύσουμε μαζί σημαντικές προκλήσεις των σύγχρονων κοινωνιών.

Στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας διοργανώθηκαν 95 δράσεις σε 16 πόλεις με περισσότερους από 1500 συμμετέχοντες γύρω από το «healing», την αμοιβαία φροντίδα και την ανθρώπινη ικανότητα για επανεκκίνηση σε όλους τους τομείς που μας επηρεάζουν.

Η επίσημη έναρξη του Refugee Week Greece πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Ιουνίου στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων σε μια γεμάτη αίθουσα. Εκπρόσωποι της Athens Comics Library, του Δήμου Αθηναίων, της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Counterpoints Arts, απηύθυναν χαιρετισμούς, ενώ συμμετείχαν σε μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό για τη σημασία της αμοιβαίας φροντίδας. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ψηφιακή συνέντευξη που παραχώρησε ο δημοφιλής συγγραφέας και Πρέσβης Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αποκλειστικά για το Refugee Week Greece, καθώς και μια σειρά καλλιτεχνικών δράσεων.

Το Refugee Week Greece ολοκληρώθηκε με μια εκδήλωση εστιασμένη στην συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα, την Κυριακή 26 Ιουνίου, στον χώρο του Impact Hub στην καρδιά της Αθήνας. Το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού,  η Athens Comics Library και το U-Report Greece ανέδειξαν τις νέες φωνές που κάνουν την διαφορά στις κοινότητές τους και μέσω του έργου τους, προωθώντας το μήνυμα του αμοιβαίου σεβασμού.  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η πλατφόρμα U-Report Greece και τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης με θέμα την Κοινωνική Ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων. Στη συνέχεια ακολούθησε  συζήτηση πάνελ γύρω από την κοινωνική συμπερίληψη των προσφύγων και μεταναστών και τη σημασία της αμοιβαίας φροντίδας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας [email protected] / +30 698 30 50 292/  Instagram: @refugeeweekgreece & Facebook: @refugeeweekgreece

 

Στιγμιότυπα από τη δράση “Γίνε μουσικός κι εσύ για μια μέρα” που υλοποίησε η πολυπολιτισμική «Ορχήστρα της Κυψέλης» του El Sistema Greece, σε συνεργασία με το ACCMR – Κέντρο Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων και την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στο πλαίσιο του Refugee Week 2022.