ΚΕΜ Αθήνας: Οι πρώτες επιτυχίες στις εξετάσεις ιθαγένειας χάρη στο πνεύμα εθελοντισμού και προσφοράς

 

Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2021

 

Μετά την επιτυχία των μαθητών στις τελευταίες εξετάσεις για το Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων Πολιτογράφησης, το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) του Δήμου Αθηναίων επέλεξε συμβολικά την 18η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, για να ανακοινώσει την προσφορά μιας νέας σειράς προπαρασκευαστικών σεμιναρίων για τις εξετάσεις απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας. 

 

Η συμβολή της Ηλιάδας Διαμαντώνη, εκπαιδεύτριας ενηλίκων της ελληνικής ως ξένης γλώσσας, έρχεται να προστεθεί στην προσφορά της συγγραφέως Σώτης Τριανταφύλλου και του Θεάτρου των Αλλαγών, οι οποίοι παρείχαν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους για τον ίδιο σκοπό και βοήθησαν τους μαθητές να επιτύχουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία.

 

KEM Diamantwni 1

 

«Η ενασχόλησή μου με την διδασκαλία ελληνικών ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν ως μία ανάγκη ενός πολίτη που βλέπει την ανθρωπογεωγραφία της γειτονιάς του να αλλάζει. Στη διαδρομή αυτή συνάντησα πολλούς αξιόλογους ανθρώπους από όλα τα μέρη του κόσμου που με την υπομονή τους και την επιμονή τους έμαθαν την γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας γιατί είχαν αποφασίσει πως αυτός ο τόπος είναι ο τελικός τους προορισμός», δήλωσε η κυρία Ηλιάδα Διαμαντώνη και συμπλήρωσε: «Τα μαθήματα αυτά γίνονται μετά τη δουλειά, με κούραση, δίψα για μάθηση, απεριόριστη εκτίμηση για την προσφορά και με ισχυρό κίνητρο την ισότιμη συμμετοχή στην ελληνική κοινωνία. Στην προετοιμασία των εξετάσεων για την πολιτογράφηση οι μαθητές ανακαλύπτουν τι σημαίνει να είσαι ενεργός πολίτης, να συμμετέχεις στην κοινωνία των πολιτών και να πονάς (ας μου επιτραπεί ο όρος) τον τόπο σου».

 

Η γνώση της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής ιστορίας και γεωγραφίας, του ελληνικού πολιτισμού, των συνηθειών του ελληνικού λαού και των πολιτικών θεσμών της χώρας είναι αντικείμενο εξεταστικής διαδικασίας και πιστοποιείται με την λήψη του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων Πολιτογράφησης (Π.Ε.Γ.Π.). Το Π.Ε.Γ.Π. καθίσταται προαπαιτούμενο για την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης.

 

 

 

    • Η Ηλιάδα Διαμαντώνη είναι εκπαιδεύτρια ενηλίκων της ελληνικής ως ξένης γλώσσας και εθελόντρια εκπαιδεύτρια σε μετανάστες και πρόσφυγες από το 2010. Έκανε σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στον Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση και Φιλοσοφία στο τμήμα Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει εκπαιδευτεί στην διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας μέσω διαδικτύου διαμέσου του ευρωπαϊκού προγράμματος Glossa2 και στην διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό ICC με την πιστοποίηση EUROLTA. Συνεχίζει με την εκμάθηση της αραβικής γλώσσας.

 

 

 

 

    • Το ΚΕΜ του Δήμου Αθηναίων σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας σε μετανάστες και πρόσφυγες. Τα τμήματα Α2 επιπέδου στοχεύουν επιπλέον και στην προετοιμασία για τις εξετάσεις ελληνικής γλώσσας, στοιχείων ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού για το καθεστώς του «επί μακρόν διαμένοντος», που οργανώνονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι δράσεις του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών υλοποιούνται με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου – ΕΣΠΑ 2014-2020.

 

 

 

 

Τα δωρεάν σεμινάρια ξεκινούν άμεσα και θα διεξαχθούν διαδικτυακά σε δίωρα εβδομαδιαία μαθήματα. Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά και κρατείται σειρά προτεραιότητας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν email για πληροφορίες στο: [email protected]