Τριήμερο εργαστήριο στην Αθήνα: ευρωπαϊκές πόλεις συναντιούνται για την ένταξη

 

Ο Δήμος Αθηναίων, από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου 2021, διοργάνωσε τριήμερο εργαστήριο με επίκεντρο την ένταξη των μεταναστών, στο πλαίσιο του προγράμματος CONNECTION – CONNEcting Cities Towards Integration Action *.

 

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, επικεφαλής είναι το ευρωπαϊκό δίκτυο μεγάλων πόλεων ‘EUROCITIES’ και συμμετέχουν 14 Ευρωπαϊκές πόλεις. Η Αθήνα συμμετέχει στην 4η θεματική ομάδα που αφορά στη δημιουργία «υπηρεσιών μιας στάσης» για πολίτες τρίτων χωρών.

 

Το καλωσόρισμα έκανε η κα Μελίνα Δασκαλάκη, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Υποστήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων. Το τριήμερο εργαστήριο συντόνισε το Τμήματο Υποστήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων και την Αθήνα εκπροσώπησε ο Προϊστάμενος του Τμήματος, κ. Παναγιώτης Ψαθάς.

 

Το εργαστήριο επικεντρώθηκε στην ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών μεταξύ ευρωπαϊκών πόλεων με διαφορετική εμπειρία και τεχνογνωσία σε θέματα ένταξης πολιτών τρίτων χωρών.

 

Ο Δήμος Αθηναίων μοιράστηκε την πολύτιμη εμπειρία του από τη λειτουργία του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ), που αποτελεί τοπικό σημείο αναφοράς για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών κοινωνικής ένταξης πολιτών τρίτων χωρών. Οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το ΚΕΜ και να μάθουν περισσότερα για τις υπηρεσίες και τις ενταξιακές του δράσεις.

 

Παρουσίαση επιτυχημένων συνεργασιών ΚΕΜ με άλλες πρωτοβουλίες του Δήμου

 

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, ο Δήμος Αθηναίων παρουσίασε και άλλες επιτυχημένες πρακτικές του στον τομέα της ένταξης προσφύγων και μεταναστών, που λειτουργούν ενισχυτικά και συμπληρωματικά προς το ΚΕΜ, όπως τη λειτουργία του συντονιστικού φορέα ACCMR και της Ψηφιακής του Πλατφόρμας αλλά και του Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη. Επίσης, παρουσιάστηκε από την ΕΑΤΑ το Πρόγραμμα «Παροχή Στέγασης και Υπηρεσιών για Αιτούντες Άσυλο (ESTIA 2021) στον Δήμο Αθηναίων», το οποίο υλοποιεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ακόμα, έγινε παρουσίαση της συνεργασίας μεταξύ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του ΚΕΜ στον τομέα της ενδυνάμωσης προσωπικού.

 

Διοργάνωση / Συμμετοχή

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τη Στοκχόλμη (Σουηδία) και την Κλουζ Ναπόκα (Ρουμανία) και του MIGRATION WORK. Λόγω έκτακτων περιστάσεων, στη συνάντηση δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν το Ντόρτμουντ (Γερμανία) και στελέχη του EUROCITIES.

 

* Στο πρόγραμμα CONNECTION του ευρωπαϊκού δικτύου μεγάλων πόλεων EUROCITIES συμμετέχουν 13 βασικές πόλεις (Αθήνα, Αμβέρσα, Βαρσοβία, Γκέτεμποργκ, Ζάγκρεμπ, Θεσσαλονίκη, Μαδρίτη, Ντόρτμουντ, Ουτρέχτη, Παρίσι, Σόφια, Τάμπερε, Τορίνο) και 8 μικρότερες πόλεις ως παρατηρητές. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα CONNECTION μπορείτε να βρείτε εδώ (στα αγγλικά).

 

 Φωτογραφίες: Μαρίνα Τομαρα (Υπεύθυνη Επικοινωνίας ACCMR/CNI)