Το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη διευρύνεται και μοιράζεται ιστορίες συμμετοχής!

To Ενημερωτικό Δελτίο μπορείτε να κατεβάσετε στο τέλος του κειμένου.

 

Το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη, με το 2ο ενημερωτικό του δελτίο, καλωσορίζει μια περίοδο αλλαγών και δημιουργικών προκλήσεων, αριθμώντας πλέον 17 μέλη. Παρά την παρατεταμένη αβεβαιότητα που έχει προξενήσει η πανδημία καθώς και οι μεταβολές στον τομέα του προσφυγικού, οδηγός για τα μέλη του Δικτύου παραμένει ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προτεραιότητα η κοινωνική συνοχή και συνύπαρξη. Η δύναμη και η αξία του «Μαζί», είναι άλλωστε σήμερα πιο φανερή παρά ποτέ!

 

Με γνώμονα αυτές τις αξίες, οι Δήμοι της χώρας που φιλοξενούν πρόσφυγες, συνεχίζουν να αναπτύσσουν και να υποστηρίζουν πρωτοβουλίες ενταξιακού χαρακτήρα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα.

 

Στο ενημερωτικό δελτίο φιλοξενούνται οι δηλώσεις των Δημάρχων Δέλτα, Καλαμαριάς, Νεάπολης – Συκεών και Χανίων, των τεσσάρων νέων Δήμων – μελών του Δικτύου, οι οποίοι εξηγούν γιατί συμμετέχουν σε αυτό το κοινό εγχείρημα. Ακόμα, θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε για τις κοινές δράσεις και παρεμβάσεις των μελών του Δικτύου καθώς και για τις πρωτοβουλίες κάθε Δήμου ξεχωριστά που όλες μαζί συνθέτουν ένα πολύχρωμο και ελπιδοφόρο μωσαϊκό.

 

Ο Δήμος Αθηναίων (ΣΕΛ.12) συμμετέχει με τις δράσεις του στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος Curing the Limbo, του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) καθώς και του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ).

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Τοποθετήσεις Δημάρχων Καλαμαριάς, Χανίων, Νεάπολης Συκεών και Δέλτα • Σ. 2 – 4
Από κοινού: Κοινές πρωτοβουλίες που ενδυναμώνουν • Σ. 5 – 7 Τοποθετήσεις από ΚΜΟΠ & ΒΑΒΕΛ • Σ. 8 – 9 Δήμοι εν δράσει: Τα μέλη του Δικτύου μοιράζονται ιστορίες συμμετοχής σε καιρό πανδημίας • Σ.10 -16
• Δήμος Καρδίτσας Σ. 10
• Δήμος Τρίπολης Σ. 11
• Δήμος Αθηναίων Σ. 12
• Δήμος Πειραιά, Δήμος Ηρακλείου Σ. 13
• Δήμος Θεσσαλονίκης Σ. 14
• Δήμος Νεάπολης – Συκεών Σ. 15
• Δήμος Ιωαννιτών Σ. 16

 

Βρείτε συνημμένο το 2ο Ενημερωτικό Δελτίο στο τέλος του κειμένου. 

 

Λίγα λόγια για το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη

 

Το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη αποτελεί μια πρωτοβουλία δήμων της Ελλάδας που ανταλλάσσουν και σχεδιάζουν μαζί καλές πρακτικές στον τομέα της ένταξης μεταναστών και προσφύγων, προκειμένου μέσω συντονισμένων δράσεων και παρεμβάσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο να επιτύχουν την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής. Συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2018 στη βάση μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, στο οποίο μέχρι σήμερα συνολικά έχουν προσχωρήσει 17 δήμοι.

 

Από τον Απρίλιο του 2020, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης υποστηρίζουν από κοινού το έργο του Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη.

 

Στο Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη συμμετέχουν μέχρι σήμερα οι ακόλουθοι 17 Δήμοι της χώρας: Αθηναίων, Αγίου Δημητρίου, Δέλτα, Ηρακλείου Κρήτης, Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Καλαμαριά, Καρδίτσας, Λαρισαίων, Λεβαδέων, Νεάπολης – Συκεών, Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Πειραιώς, Τήλου, Τρικκαίων, Τρίπολης, Χανίων.

2o Ενημερωτικό Δελτίο Δικτύου Πόλεων