Υπηρεσία Ιησουιτών για τους πρόσφυγες - Ελλάδα

Υπηρεσία Ιησουιτών για τους πρόσφυγες - Ελλάδα

Website

Η Jesuit Refugee Service (JRS) είναι μια διεθνής καθολική οργάνωση με αποστολή να συνοδεύει, να εξυπηρετεί και να συνηγορεί υπέρ των προσφύγων και άλλων βιαίως εκτοπισμένων ατόμων από τον τόπο τους, ώστε να μπορέσουν να θεραπευτούν, να μάθουν και να ορίσουν οι ίδιοι το μέλλον τους. Η JRS δραστηριοποιείται σε πάνω από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο παρέχοντας βοήθεια σε πρόσφυγες είτε σε camps είτε μέσα στον κοινωνικό ιστό, σε αιτούντες άσυλο και σε μετανάστες που βρίσκονται σε κέντρα κράτησης. Η δουλειά της JRS επικεντρώνεται σε τέσσερις προτεραιότητες κλειδιά: συμφιλίωση, εκπαίδευση, βιοπορισμό και συνηγορία, ενώ παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη νομικής, ψυχοκοινωνικής και επείγουσας παρέμβασης.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα η Jesuit Refugee Service ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2015 και οι δράσεις μας επικεντρώνονται στην παροχή βοήθειας σε ευάλωτους πληθυσμούς. Για την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων και των μεταναστών πραγματοποιούμε προγράμματα που υποστηρίζουν τα άτομα από τη πρώτη στιγμή άφιξης τους, συνοδεύοντας τους προς την πλήρη συμμετοχή τους στην νέα κοινωνία που βρίσκονται. 

H JRS Ελλάδα διαχειρίζεται 5 προγράμματα στην καρδιά της Αθήνας:

1.     Κέντρο Νέων Pedro Arrupe: Το Κέντρο βοήθα στην καθημερινή μελέτη προσφυγων, μεταναστών και αιτούντων άσυλο μαθητών που είναι εγεγγραμένοι στα ελληνικά σχολεία και χρειάζονται βοήθεια λόγω γλώσσας και έλλειψης δυνατότητας υποστήριξης τους από τις οικογένειες τους. Επίσης, στόχος είναι η επαφή των μαθητών και με άλλες δραστηριότητες ώστε να διευρύνουν τους ορίζοντες τους και να τους δοθούν εφόδια για τον μέλλον. Η κοινωνική λειτουργός της οργάνωσης, σε συνεργασία με την υπεύθυνη του Κέντρου αξιολογούν περιστατικά που χρειάζονται περαιτέρω εποπτεία.

2.     Κέντρο Ημέρα για Γυναίκες: Στο Κέντρο Ημέρας Γυναικών προσφέρονται, βασικές υπηρεσίες υγιεινής όπως ντουζιέρες, πλυντήρια ρούχων, κοινωνική υποστήριξη με διερμηνεία και δημιουργικές δραστηριότητες προκειμένου να προωθήσουν τις δεξιότητές τους και να τους βοηθήσει στη διαδικασία προς την αυτονομία. Διαθέτουμε επίσης και ραπτομηχανές που μπορούν οι γυναίκες να χρησιμοποιούν για προσωπική τους χρήση είτε για να μάθουν. Επίσης λόγω της δράσης μας στο πεδίο, συνάπτουμε συνεργασίες με άλλους φορείς για κάλυψη των αναγκών που αφορούν ιατρικά, ψυχοκοινωνικά και νομικά ζητήματα.

3.     Magistories: Πρόγραμμα μη τυπικής εκπαίδευσης για ενήλικες, εφήβους και παιδιά ώστε να αποκτήσουν νέες δεξιότητες προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά στις νέες κοινωνίες. Συγκεκριμένα, πραγματοποιούνται, εκμάθηση ελληνικών και άλλων ξένων γλωσσών καθώς επίσης και εργαστήρια που αφορούν την απασχολησιμότητα. Επίσης τους καλοκαιρινούς μήνες οργανώνουμε δραστηριότητες για τα παιδιά (summer camp).

4.     Κέντρο Καλωσορίσματος: Νέο πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2024! Στο Κέντρο παρέχεται δωρεάν καφές και τσάι ενώ οι επωφελούμενοι μπορούν να αλληλεπιδρούν και να αισθάνονται μέρος μιας κοινότητας. Επίσης, υπάρχει κοινωνική λειτουργός και διερμηνέας ώστε να λαμβάνουν βοήθεια και απαραίτητη καθοδήγηση στα αιτήματά τους.

5.     Μαγαζί (Free-shop): κατάστημα παροχής δωρεάν ρούχων, παπουτσιών, παιχνιδιών και αγαθών για το σπίτι – πάντα αναλόγως των δωρεών που έχουμε λάβει.  Δίνονται επίσης, βάσει και των δυνατοτήτων μας, προιόντα καθημερινής υγιεινής χρήσης όπως σαπούνια, οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες.