Ιntegra Fest 2018 - Ένας άλλος δρόμος για την ένταξη / 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

INTEGRA FEST 2018

Ένας άλλος δρόμος για την ένταξη / Another Path to Integration

15 – 18  Δεκεμβρίου 2018

 Φέτος, γιορτάζουμε! Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη 2018, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών διοργανώνει το “Integra Fest 2018 – Ένας άλλος δρόμος για την ένταξη”. Πρόκειται για τετραήμερο φεστιβάλ εκδηλώσεων και δράσεων, με στόχο να προβάλει το έργο των μεταναστευτικών κοινοτήτων & οργανώσεων, καθώς και τις πρακτικές που ακολουθούν για την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

INTEGRA FEST εν τάχει…

Το Integra Fest 2018 ξεκινά με πολιτιστικές εκδηλώσεις των μεταναστευτικών κοινοτήτων και οργανώσεων / μουσική – χορός – παιδικά εργαστήρια – bazaar – γεύσεις – παράδοση – κοινότητα, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, στο Σεράφειο (Πειραιώς & Π. Ράλλη), από τις 11:00 έως τις 18:00, με ελεύθερη είσοδο.

Την Κυριακή 16 και Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, ακολουθούν συναντήσεις με τίτλο “Μία βόλτα μας φέρνει κοντά”, μεταξύ μεταναστευτικών κοινοτήτων και άλλων οργανώσεων, για να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους.

Ανήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου, το Integra Fest 2018 ολοκληρώνεται με την πολιτική εκδήλωση που διοργανώνει το ΕΦΜ κάθε χρόνο, τη συζήτηση – ημερίδα με τίτλο “Ένας άλλος δρόμος για την ένταξη”, που θα πραγματοποιηθεί στις 16:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα (Ηρακλειδών 66, Θησείο).

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ:

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ INTEGRA FEST 2018

(Α) ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – Integra Fest 2018

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 Δεκεμβρίου 2018 / ΣΕΡΑΦΕΙΟ – Κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη), από τις 11:00 έως τις 18:00, είσοδος ελεύθερη.

Μουσική – Χορός – Bazaar – Παιχνίδια – Γεύσεις – Παράδοση – Κοινότητα.

Στον εκθεσιακό χώρο πολιτισμού του Σεράφειου θα λάβουν μέρος οι εξής παράλληλες δράσεις:

ΠΑΙΔΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ:

11:00 – 18:00: Δημιουργική Απασχόληση & Παιχνίδι από το Connect Athens

12:00 – 14:00: Πλανόδια Βιβλιοθήκη από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού

13:00 – 17:00: Face Painting, Κατασκευές & Ομαδικό παιχνίδι από την ομάδα εθελοντών του Ανεμος Ανανέωσης.

14:00 – 17:00: “Φτιάχνω το δικό μου στολίδι!” από την οργάνωση We need books

ΓΕΥΣΕΙΣ & ΑΡΩΜΑΤΑ: 11:00 – 18:00

«Δια-πολιτισμικοί» Κουραμπιέδες: Ελάτε να τους φτιάξουμε μαζί!
Εργαστήρι Ζαχαροπλαστικής μαζί με μεταναστευτικές κοινότητες από Αίγυπτο, Παλαιστίνη, Σουδάν και Συρία.

Αρώματα Τσαγιού, Καρκαντέ και αυθεντικού Καφέ! Γεύσεις παραδοσιακές από μεταναστευτικές κοινότητες από Μαρόκο, Σουδάν και Αιθιοπία.

ΜΟΥΣΙΚΗ & ΧΟΡΟΣ: 12:00 – 18:00

Αλβανικοί Χοροί, Αιγυπτιακός Χορός (Gadala), Χοροί από το Αφγανιστάν, Μουσική & χορός από την Γεωργία (Caucasus), Χοροί και χορωδία από την Ουκρανία, Πολυφωνικά από την Αλβανία, Αφρικανική μουσική & χορός από τη Μαδαγασκάρη (Rosewood).

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΕΡΓΑ & ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ: 11:00 – 18:00

Μεταναστευτικές κοινότητες & οργανώσεις -μέλη του ΕΦΜ, και συνεργάτες: Αφγανιστάν, Γεωργία, Ν. Αφρική (Click’s Collection – Victoria Square Project), Κονγκό, Μαδαγασκάρη, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Νιγηριανές Γυναίκες, United African Women Organization.

Στον χώρο θα υπάρχει η παρουσίαση των μεταναστευτικών κοινοτήτων – μέλη του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, μέσω αρχειακού υλικού, βίντεο, φωτογραφιών από την δράση των 15 και άνω χρόνων λειτουργίας του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, το μεγαλύτερο δίκτυο μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων – οργανώσεων στην Ελλάδα. Περισσότερα για το Φόρουμ εδώ.

(Β) ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ Μεταναστευτικών Κοινοτήτων & Οργανώσεων – Integra Fest 2018

Κυριακή & Δευτέρα, 16 – 17 Δεκεμβρίου 2018
«Μια βόλτα μας φέρνει κοντά»

Η κυρία Κοκκινάκη και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κυψέλης επισκέπτονται το Αιθιοπικό Πολιτιστικό Κέντρο “Aithiops” στην Κυψέλη, όπου θα δοκιμάσουν τον παραδοσιακό Αιθιοπικό καφέ.

Η κοινότητα της Σενεγάλης συναντιέται με την οργάνωση HIGGS και την ΣΧΕΔΙΑ.

Μέλη της Ουκρανικής Κοινότητας “Η Γη του Πελαργού” επισκέπτονται τον χώρο της οργάνωσης “We need books” στην Πλ. Θεάτρου με στόχο την αδελφοποίηση των δύο βιβλιοθηκών.

Η οργάνωση Hope Refugees FC επισκέπτεται τις κοινότητες του Καμερούν και του Κονγκό με σκοπό να συζητήσουν για το ποδόσφαιρο.

To Κέντρο Ημέρας Βαβέλ επισκέπτεται τον χώρο της Κενυατικής κοινότητας.

(Γ) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – Integra Fest 2018

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ 2018
ΤΡΙΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018 /
Ημερίδα – Συζήτηση: Ένας άλλος δρόμος για την ένταξη
Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα (Ηρακλειδων 66, Θησείο), από τις 16:00 έως τις 19:00.

Ανήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών ολοκληρώνει το 4ήμερο φεστιβάλ δράσεων του Integra Fest 2018, με την πολιτική εκδήλωση της χρονιάς. Η συζήτηση – ημερίδα, με τίτλο «Ένας άλλος δρόμος για την ένταξη», θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα (Ηρακλειδών 66, Θησείο) από τις 16:00 έως τις 19:00, με βασικό σκοπό να ανοίξει ένας κύκλος συζητήσεων για το ελληνικό μοντέλο ένταξης των μεταναστών και την ενεργή συμμετοχή των ίδιων των μεταναστών στον σχεδιασμό του μοντέλου ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, θα παρουσιαστεί η χαρτογράφηση – καταγραφή των καλών πρακτικών των μεταναστευτικών κοινοτήτων -μέλη του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, σε ό,τι αφορά θέματα ένταξης, και θα συζητηθεί ο ρόλος της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε θέματα ένταξης μεταναστών.