Οικονομικές αποφάσεις παίρνουμε όλες και όλοι καθημερινά στη ζωή μας. Κάποιες είναι πιο μικρές –η επίσκεψη στο περίπτερο, τα ψώνια του νοικοκυριού, μια ανάληψη από την τράπεζα, η πληρωμή των λογαριασμών, η αποταμίευση– και άλλες πιο μεγάλες. Από την ενοικίαση ή την αγορά κατοικίας στην επιλογή μιας ασφάλειας ή ενός επενδυτικού προϊόντος, ή στον σχεδιασμό της συνταξιοδότησής μας.
Πόσο επιδέξιες και επιδέξιοι είμαστε στη διαχείριση των οικονομικών μας; Με βάση ποιες θεωρητικές γνώσεις λαμβάνουμε αυτές τις αποφάσεις και πόσο αποτελεσματικές αποδεικνύονται στην πράξη; Ποια είναι η σχέση μας με το χρήμα, πώς μας κάνει να νιώθουμε και πόση αυτοπεποίθηση αισθανόμαστε σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αυτά;
Οι απαντήσεις σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις συνδέονται με μία έννοια που επηρεάζει ποικιλοτρόπως τη ζωή μας: τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό. Παρ’ όλα αυτά, είναι ένας όρος που οι περισσότερες και οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε. Έχει να κάνει με δεξιότητες και γνώσεις που δεν καλλιεργούνται ενεργά στην ελληνική κοινωνία, διαιωνίζοντας ανισότητες και υπονομεύοντας την οικονομική μας ευημερία.
Στην έρευνα αυτή, που πραγματοποιήθηκε από το Women On Top και την αθηΝΕΑ, σε συνεργασία με την qed και με τη χρηματοδότηση της Παπαστράτος/PMI, θελήσαμε να διερευνήσουμε κατά πόσο οι γυναίκες στην Ελλάδα είναι σε θέση να διαχειριστούν το οικονομικό τους παρόν, να χτίσουν την οικονομική τους ανεξαρτησία και να πάρουν οικονομικές αποφάσεις που θα συμβάλουν στην ευημερία τη δική τους, των οικογενειών τους και της κοινωνίας μας στο μέλλον. Θελήσαμε, επίσης, να τοποθετήσουμε την πραγματικότητα των γυναικών στο ευρύτερο πλαίσιο του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των ατόμων στην Ελλάδα, ώστε να βγάλουμε συμπεράσματα σε σχέση με άλλους παράγοντες, πέραν του φύλου, που επηρεάζουν το σύνολο αυτό των γνώσεων, των συμπεριφορών, των πεποιθήσεων και των δεξιοτήτων.
Η εστίαση στις γυναίκες προέρχεται τόσο από τα ερευνητικά και πρακτικά ενδιαφέροντα των δύο οργανισμών, του Women On Top και της αθηΝΕΑς όσο και από τη σταθερή προτεραιοποίηση του θέματος της έμφυλης ισότητας από την Παπαστράτος/PMI. Η πιο σημαντική παράμετρος, ωστόσο, για την επιλογή της συγκεκριμένης έρευνας, είναι το ότι ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής ανεξαρτησίας και της δυνατότητας των γυναικών να συμμετέχουν ισότιμα σε όλες τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές λειτουργίες και η ισότητα αυτή αποτελεί έναν στόχο που ακόμα, ως χώρα, ως Ευρώπη και ως κόσμος, δεν έχουμε πετύχει.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας της COVID19, δημοσίευσε την εκτίμηση ότι ως κοινωνίες χρειαζόμαστε 135,6 χρόνια ακόμα για να κατακτήσουμε την έμφυλη ισότητα σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και ότι ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός αποτελεί αναπόφευκτα βασικό πυλώνα αυτής της προσπάθειας, στην οποία εμπλεκόμαστε όλες και όλοι. Πιστές στη δέσμευσή μας για την ενδυνάμωση των γυναικών και την προώθηση της συμπερίληψης στην εργασιακή και δημόσια ζωή, καταθέτουμε την έρευνα αυτή που ελπίζουμε ότι θα προσφέρει όχι μόνο τροφή για σκέψη, αλλά και πρακτικές λύσεις, ώστε να μπορέσουμε, ίσως, να κάνουμε αυτό το διάστημα συντομότερο και το μέλλον μας πιο ισότιμο, πλούσιο και δημιουργικό.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ