Το πρόγραμμα «Multaka Athens – Διαπολιτισμικές Περιηγήσεις στην Αθήνα» ξεκινά!

Το πρόγραμμα «Multaka Athens», μια ξεχωριστή πρωτοβουλία με στόχο την ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου, ξεκίνησε και προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες της πόλης να συμμετάσχουν σε βιωματικές περιηγήσεις, που υλοποιούν πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και Έλληνες με μεταναστευτικό ή προσφυγικό υπόβαθρο, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας.

«Multaka» στα αραβικά σημαίνει σημείο συνάντησης. Ακριβώς όπως φανερώνει το όνομά του, το πρόγραμμα, που υλοποιεί η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων και σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Δήμο Αθηναίων, φέρνει μετανάστες και πρόσφυγες σε επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας ενώ παράλληλα οι ίδιοι μοιράζονται όψεις της δικής τους κουλτούρας δίνοντας έναυσμα για τον εντοπισμό κοινών αναφορών και αξιών και για την ανάπτυξη ενός γόνιμου διαπολιτισμικού διαλόγου. Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι «διαπολιτισμικοί περιηγητές» έχουν λάβει ειδική επιμόρφωση.

 

Η κα Μελίνα Δασκαλάκη, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Υποστήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων και Πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), περιηγείται στο Επιγραφικό Μουσείο.

 

Οι βιωματικές περιηγήσεις διενεργούνται στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, αραβικά και φαρσί στους εξής χώρους: (α) Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, (β) Επιγραφικό Μουσείο, (γ) Αρχαία Αγορά και (δ) Κεραμεικός. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία περιηγήσεις στο Επιγραφικό Μουσείο και στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, συγκεκριμένα στη Μόνιμη έκθεση «Άνθρωποι και Εργαλεία. Όψεις της εργασίας στην προβιομηχανική κοινωνία» και στον χώρο του Λουτρού των Αέρηδων. Αντίστοιχα έργα υλοποιούνται σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, με πρώτη το Βερολίνο, στο οποίο το Multaka ξεκίνησε το 2015 και υλοποιείται μέχρι και σήμερα.

Πληροφορίες συμμετοχής:

Οι περιηγήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 10 π.μ. και είναι δωρεάν για το κοινό.

Υπάρχει η δυνατότητα προγραμματισμού ομαδικής περιήγησης για φορείς που εργάζονται με πρόσφυγες/μετανάστες και άλλες ομάδες. 

* Το πρόγραμμα «Multaka Athens – Διαπολιτισμικές Περιηγήσεις στην Αθήνα» έχει ενταχθεί, ως διακριτό έργο, στη Δράση «Ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης των πολιτών τρίτων χωρών» (ΟΠΣ 5075080), η οποία σε συνέχεια της υπ’ αρ. 32/14.01.2021 (ΑΔΑ 65ΙΡ46ΜΔΨΟ-ΙΦΣ) Συμφωνίας Επιδότησης, χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα 2014-2020 του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (75% κοινοτικοί πόροι και 25% εθνικοί πόροι). Για την υλοποίηση του έργου, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, συνεργάζονται με την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (Ε.Α.Τ.Α. Α.Ε. ΟΤΑ).