Μέλισσα: Δίκτυο Μεταναστριών στην Ελλάδα

Μέλισσα: Δίκτυο Μεταναστριών στην Ελλάδα

Website

H Mέλισσα είναι ένα δίκτυο για μετανάστριες που ζουν στην Αθήνα, Ελλάδα. Στοχεύει να ενισχύσει τους δεσμούς τους, να οικοδομήσει μια γέφυρα επικοινωνίας με την κοινωνία υποδοχής για την προώθηση της ενδυνάμωσης και της ενεργού συμμετοχής στα κοινά. Ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 με την άμεση εμπλοκή μεταναστριών ηγετών και απευθύνεται σε γυναίκες από περισσότερες από 45 χώρες, που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Λειτουργεί στη βάση μιας κοινής πλατφόρμας, ενός κόμβου όπου τα δίκτυα και τα άτομα μπορούν να συναντηθούν, να μοιραστούν τις ανησυχίες και τις ιδέες τους και να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον στην επιδίωξη των κοινών τους στόχων.

Επικεντρώνεται σε επτά σκέλη δραστηριοτήτων για την εκπλήρωση των στόχων οικοδόμησης κοινότητας για την ένταξη:

1. Γραμματισμός: Μαθήματα ελληνικών και αγγλικών διαφορετικών επιπέδων, μαθήματα γαλλικών, γερμανικών, ισπανικών

2. Ψυχοκοινωνική υποστήριξη: Ομαδικές συνεδρίες, ατομική συμβουλευτική, ψυχόδραμα, θεραπεία τέχνης, θεραπεία αφηγηματικής έκθεσης, μουσικοκινητικές θεραπείες

3. Πληροφορίες & παραπομπές: Ενημερωτικές συνεδρίες και εκπαιδεύσεις σχετικά με τα νομικά δικαιώματα και την παροχή συμβουλών, την αναπαραγωγική υγεία, τη βία με βάση το φύλο, τα κοινωνικά δικαιώματα, τα εργασιακά δικαιώματα και πολλά άλλα.

4. Συνυγορία: Εργαστήρια συνηγορίας, εργαστήρια χρήσης μέσων, εκπαιδεύσεις σε συνεντεύξεις, δημόσια ομιλία και χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και εργαστήρια δημιουργικής γραφής και προσωπικών αφηγήσεων.

5. Τέχνη και δημιουργικότητα: Εικαστικές τέχνες, κινηματογραφική και ψηφιακή αφήγηση ιστοριών, φωτογραφία, ποίηση, μουσική, χειροτεχνία και κοινά εργαστήρια τέχνης των κοινοτήτων..

6. Ανάπτυξη ικανοτήτων: Επαγγελματικά και συνεργατικά σεμινάρια, εκπαιδεύσεις ηγεσίας, εκπαιδευτικά προγράμματα πληροφορικής και κωδικοποίησης, εργαστήρια συγγραφής βιογραφικών, μαγειρική, χειροτεχνία και ραπτική.

Στόχος είναι να ενισχθυεί η φωνή των μεταναστριών. Όλες οι δραστηριότητες έχουν προγραμματιστεί και επιλεγεί για να ανοίξουν κανάλια επικοινωνίας και να προωθήσουν την ενσωμάτωση. Η ενδυνάμωσή τους όχι μόνο θα ενισχύσει τις δικές τους συνθήκες και τις συνθήκες των παιδιών τους αλλά και των ευρύτερων εθνοτικών τους κοινοτήτων, καθώς θα συμβάλει στη συνολική κοινωνική συνοχή.